search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:00
MENU CLOSE

Επίσκεψη Πούτιν στη Σαουδική Αραβία – Πετρέλαιο και Ιράν στο επίκεντρο των συζητήσεων

14.10.2019 07:13
Ο Πούτιν για μια ρωσική Wikipedia - Media

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία για να επιδιώξει συνεννόηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Ριάντ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του, αλλά επίσης και για να αποπειραθεί να αξιοποιήσει την επιρροή του για να μειώσει τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που πυροδοτεί η διένεξη του βασιλείου με το Ιράν. 

Η Σαουδική Αραβία – ηγετική δύναμη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) – και η Ρωσία, παρότι δεν είναι μέλος του καρτέλ αυτού, συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν την προσφορά αργού και να αποπειραθούν να αυξήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Και καθώς η πιο πρόσφατη παράταση της μείωσης της παραγωγής, που αποφασίστηκε από 24 πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λήγει στα τέλη του Μαρτίου του 2020, η θεματική αυτή επιβάλλεται ως «το κύριο θέμα συζήτησης» μεταξύ του Πούτιν, του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον ρώσο πολιτικό αναλυτή Φιοντόρ Λουκιάνοφ. Μόσχα και Ριάντ – παρότι η Σαουδική Αραβία είναι παραδοσιακά στενός σύμμαχος των ΗΠΑ – εισήλθαν τα τελευταία χρόνια σε μια θεαματική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας ο Σαλμάν έγινε τον Οκτώβριο του 2017 ο πρώτος σαουδάραβας μονάρχης στην ιστορία που επισκέφθηκε τη Ρωσία.

Έναν χρόνο αργότερα, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βαλλόταν από πολλές πλευρές μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε ενθουσιωδώς τον πρίγκιπα διάδοχο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.

«Ασφαλώς θα συνεργαστούμε με τη Σαουδική Αραβία και με τους άλλους εταίρους και φίλους μας στον αραβικό κόσμο (…) για να μειωθεί στο μηδέν κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της [πετρελαϊκής] αγοράς», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα και μεταδόθηκε χθες Κυριακή, παραμονή της άφιξής του στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας πως διατηρεί «πολύ καλές σχέσεις με τον βασιλιά, όπως και με τον πρίγκιπα διάδοχο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:00