search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:14
MENU CLOSE

X.A.: Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τραπεζικές μετοχές

14.10.2019 10:55
Χρηματιστήριο: Ο κορονοϊός, «κάλυψε» την αναβάθμιση από την Fitch - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα, κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στο μέτωπο του “Brexit”, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε μερική εμπορική συμφωνία την Παρασκευή, η οποία θα οδηγήσει σε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο και θα ανοίξει τον δρόμο για μα ευρύτερη συμφωνία, την οποία θα μπορούσαν να υπογράψουν αργότερα φέτος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε πως οι νέοι αυξημένοι δασμοί, από 25% σε 30%, σε εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων, που θα ετίθεντο σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη, αναβάλλονται.

“Περισσότερες συζητήσεις στα τέλη Οκτωβρίου θέλει το Πεκίνο, πριν κλείσουν οι λεπτομέρειες για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και πριν ο Κινέζος πρόεδρος Σι συμφωνήσει να την υπογράψει”, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, “η Κίνα θέλει να καταργηθεί και η προγραμματισμένη αύξηση δασμών του Δεκεμβρίου, κάτι που η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη εγκρίνει”.

“Η Βρετανία συνεχίζει να απέχει πολύ από το να κλείσει τελεσίδικη συμφωνία για το ‘Brexit’ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη διαδικασία οριστικοποίησής της”, τόνισε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του πρωθυπουργού και αρχηγού των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον στο BBC.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του BBC, ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

“Μένει πολλή δουλειά να γίνει”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση των εποικοδομητικών συνομιλιών του σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους του Λονδίνου.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε επισήμως το “πράσινο φως” στις ΗΠΑ σήμερα, για να επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων ύψους έως 7,5 δισ. δολαρίων, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε η διαιτησία αναφορικά με τις επιδοτήσεις της αεροναυπηγικής εταιρείας Airbus.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες της ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο κατά 0,3%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και δείχνει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 850 μονάδων, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον τραπεζικό κλάδο, λόγω ήπιων κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει σαν, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας τις 848,45 μονάδες (-0,88%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 15 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται ο Σαράντης (+1,41%) και με οριακά θετικό πρόσημο παραμένουν οι Aegean Airlines (+0,13%), ΕΧΑΕ (+0,67%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,14%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,71%), Eurobank (-1,81%), Viohalco (-1,36%), Εθνική (-2,22%), Πειραιώς (-2,62%), Cenergy Holdings (-1,32%), Lamda Development (-1,48%), ΔΕΗ (-2,78%), Jumbo (-1,15%) και ΟΛΠ (-1,49%).

Ιδιαίτερη προσοχή θα απαιτήσει το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς πιθανολογούμενο κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 850 μονάδων, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30