29/09/2020 04:37:48

Επιστολή της ΕΣΗΕΑ στον Θεοδωρικάκο για την «αξιολόγηση» των δημοσιογράφων: «Δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας»

ΕΣΗΕΑ για δίκη Χρυσής Αυγής: Πλησιάζει η ώρα της κάθαρσης - Media

 

 Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ζήτησε η ΕΣΗΕΑ για τη διαδικασία της «αξιολόγησης» των δημοσιογράφων, που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον Δημόσιο Τομέα.

Στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό, επανέλαβε την πάγια θέση της ότι «το δημοσιογραφικό λειτούργημα δεν μπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις περί αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών».

«Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σε οποιονδήποτε φορέα και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η εργασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα κριτήρια του νόμου που αφορά το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα», επισήμανε η ΕΣΗΕΑ.

Αναλυτικά, η επιστολή της ΕΣΗΕΑ:

«Προς

τον Υπουργό Εσωτερικών

κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Κοινοποίηση:

κ. Στέλιο Πέτσα

Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, με αφορμή τη διαδικασία της «αξιολόγησης» των δημοσιογράφων, που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον Δημόσιο Τομέα, θα επιθυμούσε, το συντομότερο δυνατόν, μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το θέμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν μπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις περί αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σε οποιονδήποτε φορέα και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η εργασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα κριτήρια του νόμου που αφορά το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα.

Οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου, τυγχάνουν μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών οργανώσεων, υπακούουν στην συνείδηση τους και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και ως εκ τούτου δεν δύνανται να αξιολογηθούν από την εκάστοτε πολιτική και διοικητική ηγεσία.

Οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ασκούν τα καθήκοντα τους με πλήρη ανεξαρτησία, υπόκεινται σε ειδικό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και σε κάθε περίπτωση ούτε υφίσταται ούτε προβλέπεται εκ του νόμου οποιοσδήποτε τρόπος αξιολόγησής τους, που να ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Επιπλέον, αποτελεί παράδοξο γεγονός να καλούνται να αξιολογηθούν οι συνάδελφοι μας χωρίς έως σήμερα να έχουν στοιχειωδώς αξιολογηθεί οι δημόσιες δομές και φορείς ενημέρωσης με κριτήρια αντικειμενικά και διεθνώς αναγνωρισμένα.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας»

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.