16/02/2020 04:21:35

Μετεωρολόγοι: Εξασθενεί ο Μεσογειακός Κυκλώνας σε βαρομετρικό χαμηλό στη θάλασσα Λεβάντε(Photo)

Μετεωρολόγοι: Εξασθενεί ο Μεσογειακός Κυκλώνας σε βαρομετρικό χαμηλό στη θάλασσα Λεβάντε(Photo) - Media

 

Μπορεί η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη να ευνοεί την επικράτηση καλοκαιρίας στη χώρα μας, αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της ηπείρου μας. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις που μαίνονται στη Δυτική Μεσόγειο από την Κυριακή 20/10. Παρόμοια φαινόμενα αλλά με μικρότερη έκταση καταγράφονται και στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο και περιοχές της Νότιας Τουρκίας να δέχονται καθημερινά καταιγίδες από την Κυριακή 13/10, μερικές από τις οποίες συνοδεύτηκαν από πολύ μεγάλο χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον καιρικό γεγονός εξελίσσεται στη Θάλασσα του Λεβάντε. Σύμφωνα με το meteo.gr,  τα προγνωστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών συνηγορούσαν στη δημιουργία ενός Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), παρόμοιο με τον «Ξενοφών» που έπληξε τη χώρα μας τον Σεπτέμβριου του 2018.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα όμως που ελήφθη χθες Πέμπτη 24/10 δείχνει μια διαφορετική εξέλιξη, με τη δημιουργία μεν ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κύπρου, αλλά όχι Μεσογειακού Κυκλώνα. Μπορεί οι άνεμοι να μην φτάσουν σε ένταση τις καταστροφικές τιμές ενός Medicane και να μην παρατηρηθεί υψηλός κυματισμός και πλημμυρίδα με ξαφνική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όμως οι καταιγίδες που συνοδεύουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Αίγυπτο και πιθανόν στο Ισραήλ και σήμερα Παρασκευή 25/10. Ωστόσο η χώρα μας, όπως φαίνεται, θα παραμείνει εκτός του "πεδίου δράσης" του συγκεκριμένου μετεωρολογικού φαινομένου. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.