search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:42
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ – «”Ναι” στην εκεχειρία, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», λέει η Χαμάς

26.04.2024 15:58
israel_gaza_2604_1920-1080_new
credit: AP

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, με άρματα μάχης να συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Το πολεμικό συμβούλιο συζήτησε για τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα, εγκρίνοντας παράλληλα νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η οποία περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο την απελευθέρωση 20 ομήρων, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

«Το Ισραήλ δεν θα πετύχει τους στόχους του στη Ράφα» διαμηνύει από την πλευρά της η Χαμάς, προειδοποιώντας ότι τυχόν εισβολή στην πόλη της νότιας Γάζας θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, έκκληση για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων απευθύνουν οι ηγέτες 18 χωρών, πολίτες των οποίων κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα.

Καθώς ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι η απειλή του λιμού δεν έχει εκλείψει στη βόρεια Γάζα, τρία πλοία με 5.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό θύλακα ετοιμάζονται να αποπλεύσουν από την Κωνσταντινούπολη.

Ισραήλ: Αναμένεται αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για την επίτευξη συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων

Στο Ισραήλ αναμένεται σήμερα αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Όπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος, το στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να πραγματοποιήσει τις συνομιλίες.

Υψηλόβαθμες ισραηλινές πηγές αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ισραηλινοί αξιωματούχοι παρουσίασαν προτάσεις για περισσότερη ευελιξία, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, επίσημη αιγυπτιακή πηγή δήλωσε ότι όλες οι επικοινωνίες που πραγματοποιεί η Αίγυπτος με όλα τα μέρη σχετικά με τη Γάζα στοχεύουν να σταματήσουν την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και να καθιερώσουν κατάσταση εκεχειρίας.

Αυτή η έντονη αιγυπτιακή διπλωματική δραστηριότητα έρχεται υπό το φως της υποβάθμισης του ρόλου του Κατάρ στη διαμεσολάβηση. Το Κάιρο ανέλαβε να προσπαθήσει να αποτρέψει μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Χαμάς: «”Ναι” στην εκεχειρία, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος»

Η Χαμάς θα έλεγε «ναι» στην εκεχειρία, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, όπως αποκάλυψε στο CNN το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, Μπασέμ Ναΐμ.

«Εάν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα επιστροφής για τους πρόσφυγες, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε (έναν μελλοντικό) εθνικό στρατό», είπε, αναφερόμενος στην ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, Μουσταφά Μπαργκούτι, είπε ότι δεν γνώριζε ότι η Χαμάς προσέφερε να καταθέσει τα όπλα, τονίζοντας ότι θα ήταν μια σημαντική κίνηση αν αληθεύει.

«Είναι σημαντικό με την έννοια ότι οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται στην κατοχή επειδή υπάρχει κατοχή», είπε στο CNN. «Αν η κατοχή δεν είναι εκεί, δεν χρειάζεται να της αντισταθούν», είπε, αναφερόμενος στον στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ σε εδάφη που κατελήφθησαν το 1967, όπου ζουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός και η λιβανική Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο περί εκτοξεύσεων «δύο αντιαρματικών πυραύλων» από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα και πρόσθεσαν ότι έπληξαν τα σημεία από όπου έγιναν με το πυροβολικό.

Παράλληλα, αεροσκάφη βομβάρδισαν «υποδομές» της Χεζμπολάχ στον τομέα Κφαρσούμπα, πρόσθεσαν.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για πυρά που «έπληξαν» ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα των δυο κρατών.

Παράλληλα, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς διογκώνεται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Γάζα με νέες ταραχές κι εκατοντάδες συλλήψεις να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε τρένο στην Ουκρανία που κουβαλούσε δυτικά όπλα

Ζου Σενγκάν: Η Κινέζα φωτογράφος μιλάει στο topontiki.gr για την τέχνη της – Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες

Ιταλία: Σάλος με τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης – Κατηγορείται ότι… έκλεψε άρωμα από Duty Free

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:39