search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:20
MENU CLOSE

Με 4X4 κινήθηκαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

06.11.2019 17:00
Χρηματιστήριο: Οριακά πάνω από τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Media

 

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, με το Χ.Α. να μην έχει πετύχει ακόμα θετικό κλείσιμο, στις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου.

Μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση διαφοροποιήθηκε σημαντικά από τις αμέσως προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς δεν παρατηρήθηκε το γνωστό συμμάζεμα των απωλειών, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ή στις τελικές δημοπρασίες και έτσι η ημερήσια υποχώρηση, ήταν τουλάχιστον αξιοσημείωτη.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό -4,83% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, αλλά και από την τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -4,58%, Εθνική -4,92%, Eurobank -5,21%, Πειραιώς -4,55%).

Δεν ήταν σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Cenergy Holdings (+0,45%), ΔΕΗ (+0,52%), Ελ. Πετρέλαια (+1,28%), Fourlis (+0,37%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, 3Ε, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν περισσότερο, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,11%), Jumbo (-2,11%), Lamda Development (-1,25%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,18%), Ελλάκτωρα (-2,33%), ΕΧΑΕ (-1,66%), Motor Oil (-1,61%) και TITC (-1,75%).

Μένοντας στις μη τραπεζικές μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα, από “CCC+”, σε “Β-“ με σταθερές προοπτικές (outlook), σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο οίκος αναφέρει πως “η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ, θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον”.

Από εκεί και πέρα, “η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες θα είναι το πιο σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο ESM δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά” δήλωσε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors Journal).

Συνέχεια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που ξεκίνησε το 2017, βλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η EBRD προβλέπει ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2%, υποδηλώνοντας επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο από το 1,5% του πρώτου εξαμήνου. Για το 2020, ο πήχης τίθεται στο 2,4%, ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από τους ελάχιστους τίτλους που κινήθηκαν κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, ξεχώρισαν οι Pasal (+10,56%), Δρομέας (+6,86%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+3,59%) και Autohellas (+1,17%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 856,61 μονάδες (-1,92%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 859,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,55%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 70 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:19