search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:09
MENU CLOSE

Η Μέρκελ θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Παρασκευή το Άουσβιτς

05.12.2019 20:59
Μουσουλμάνοι τιμούν τους νεκρούς του Άουσβιτς - Media

 

Έπειτα από 14 χρόνια στην καγκελαρία, η Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφτεί για πρώτη φορά αύριο, Παρασκευή, το Άουσβιτς και σύμφωνα με το μουσείο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί η Γερμανίδα καγκελάριος θα ανακοινώσει δωρεά 60 εκατομμυρίων ευρώ του γερμανικού κράτους ως συνεισφορά στις εργασίες συντηρήσεις του τόπου που συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με την εξόντωση των Εβραίων.

Η Μέρκελ δεν δίστασε να παραδεχθεί την ευθύνη της Γερμανίας στις φρικαλεότητες που έγιναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίσκεψή της ακολουθεί τα βήματα πρώην καγκελαρίων που μετέβηκαν στο Άουσβιτς λίγο πριν λήξουν οι θητείες τους.

«Το Άουσβιτς είναι ένα μουσείο, αλλά είναι και το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο… (η μνήμη) είναι το κλειδί για να οικοδομηθεί το παρόν και το μέλλον», είπε στο Reuters ο διευθυντής του Μουσείου Άουσβιτς – Μπίρκεναου, ο Πιοτρ Σιβίνσκι.

Η επίσκεψη της Μέρκελ γίνεται έπειτα από πρόκληση του Ιδρύματος Άουσβιτς. Η καγκελάριος θα συνοδεύεται από τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι, έναν επιζήσαντα και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας.

Η καγκελάριος θα ανακοινώσει τη δωρεά σε εκδήλωση για την 10η επέτειο του Ιδρύματος Άουσβιτς. Το μισό ποσό της δωρεάς αντλήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το άλλο μισό από περιφερειακές κυβερνήσεις.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που συμφωνήσαμε το Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου να λάβει επιπλέον χρήματα», δήλωσε σήμερα η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με κυβερνήτες κρατιδίων. «Είναι ένα καλό μήνυμα που θα πάρω μαζί μου αύριο στην Πολωνία», ανέφερε.

Με την καταβολή της δωρεάς, η Γερμανία θα γίνει ο μεγαλύτερος δωρητής στο Ίδρυμα Άουσβιτς, το οποίο επιχορηγεί προσπάθειες συντήρησης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπου από το 1940 ως το 1945 δολοφονήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα χρήματα αυτά θα διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης σε 30 στρατώνες από τούβλα στο πρώην στρατόπεδο, όπως για παράδειγμα μιας παλιάς κουζίνας και ενός αποχωρητηρίου.

«Πολλά από τα κτίρια δεν χτίστηκαν για να αντέξουν για καιρό», ανέφερε ο Σιβίνσκι, προσθέτοντας πως το Ίδρυμα χρειάζεται ετησίως ποσό περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύπτει τις εργασίες συντήρησης.

«Θέλω να δείξω πως αυτά τα ταμεία δημιουργούνται ως ένα εργαλείο για το μέλλον, για την επόμενη γενιά, για την εκπαίδευση. Δεν είναι ένας τρόπος να αποδώσουμε ευθύνες στην Ιστορία μιας χώρας, καθώς αυτός δεν είναι ο ρόλος μου», σημείωσε.

Τα έσοδα από το ταμείο του ιδρύματος, το οποίο βασίζεται σε πληρωμές από ομόλογα και άνοιξε πριν από μια δεκαετία, αποδείχθηκαν χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα εν μέρει εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009.

Ο διευθυντής του μουσείου απευθύνθηκε πριν από δύο χρόνια σε χώρες δωρητές για περισσότερη υποστήριξη. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που έχει ανταποκριθεί στην έκκληση μέχρι σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία υπήρξαν προηγουμένως μεγάλοι δωρητές.

Η Μέρκελ είναι μόλις η τρίτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται το Άουσβιτς. Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ο πρώτος που πήγε έπειτα από 22 και πλέον χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945. Ο Χέλμουτ Κολ μετέβη δύο φορές, το 1989 και το 1995.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30