search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:35
MENU CLOSE

Ισορροπία «τρόμου» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν – Επιχείρηση αποκλιμάκωσης

08.01.2020 19:41
Ισορροπία «τρόμου» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν - Επιχείρηση αποκλιμάκωσης - Media

 

«Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρούμε ενώπιον των ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, μετά τα νυχτερινά πλήγματα, σε αντίποινα στον φόνο του Σουλεϊμανί, με ιρανικούς πυραύλους εναντίον ιρακινής βάσης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και την οποία χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον στο Ιράκ. Το Ιράν πιστεύεται να απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως η Τεχεράνη φαίνεται ότι υποχωρεί, καθώς -αν και με αυστηρή ρητορική- ανακοίνωσε μόνο οικονομικές κυρώσεις εναντίον της, αλλά ζήτησε ταυτόχρονα από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή.

Τα νυχτερινά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στη δολοφονία την Παρασκευή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης (του επίλεκτου στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας), ο οποίος ήταν ο στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, οπαδοί και αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος διαδηλώνουν μαζί στις εκδηλώσεις μνήμης και τις πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία. Μόλις πριν από δύο μήνες διαδηλωτές και οπαδοί του ισλαμικού καθεστώτος συγκρούονταν βίαια με αφορμή την αύξηση των τιμών καυσίμων. Εδώ και μερικές μέρες δεν θρηνούν μόνο μαζί, αλλά ζητούν εκδίκηση. Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε μάλιστα πως «ο θάνατος του στρατηγού Σουλεϊμανί δεν δίχασε τους Ιρανούς, όπως προσδοκούσε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά τους ένωσε».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης στην Αχβάζ, την Γκομ, αλλά και τη γενέτειρα του στρατηγού Κερμάν, όπου τουλάχιστον 50 άτομα ποδοπατήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πανικός μεταξύ των συγκεντρωθέντων. 

Επί σειρά ετών ο ιρανός στρατηγός συντόνιζε τη μάχη των συμμάχων του Ιράν κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Ακόμα και Ιρανοί που δεν έχουν τίποτα εναντίον των ΗΠΑ υιοθετούν τώρα συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αμερικανούς». 

Στόχος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν η εξασθένιση της ιρανικής ηγεσίας. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις επικήδειες τελετές δείχνει ωστόσο ότι τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Και όλοι, οπαδοί και αντίπαλοι, μιλούν πλέον μόνο για εκδίκηση. Ποτέ στο παρελθόν, ούτε καν στο ξεκίνημα της ιρανικής επανάστασης το 1979, δεν ήταν τόσο μισητός στους Ιρανούς ένας αμερικανός πρόεδρος, όπως είναι σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης απάντησε εξαπολύοντας επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ. Η πρώτη από τις επιθέσεις, έγινε με πάνω από δέκα πυραύλους που έπληξαν την βάση Αΐν Αλ Ασάντ στην δυτική Ανμπάρ, ενώ άλλοι 5 έπληξαν τη βάση στο Αρμπίλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων. Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Αυστηρή ρητορική

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

“Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή”, τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση», είπε ο Ροχανί στο υπουργικό συμβούλιο, «όμως αν είναι συνετοί, δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο σε αυτό το στάδιο».

«Αν προβούν σε μια ακόμη ενέργεια, ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες» να αντιδράσουν, είπε ακόμη ο Ροχανί στο διάγγελμα αυτό που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όμως «όλα αυτά δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι πως η κύρια απάντηση στην Αμερική πρέπει να δοθεί από τις χώρες της περιοχής».

«Έκοψαν το χέρι του αγαπητού μας Σουλεϊμανί […] Θα πρέπει να υπάρξει εκδίκηση γι΄αυτόν τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής στην περιοχή αυτή», είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας την επίσημη ιρανική γραμμή σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του Σουλεϊμανί πρέπει να είναι το προοίμιο της εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή.

«Αν τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής σε αυτή την περιοχή και το [κακό] χέρι της κοπεί οριστικά [τότε θα έχουμε εδώ] την αληθινή και τελική απάντηση των χωρών της περιοχής προς την Αμερική».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, νωρίτερα, είχε μιλήσει για χαστούκι στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών και η τηλεόραση της χώρας έκανε λόγο για 80 Αμερικανούς νεκρούς, κάτι που διέψευσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ικανοποιείται η δίψα για εκδίκηση και ταυτόχρονα αποφεύγεται η γενικευμένη σύρραξη 

Το Ιράν πιστεύεται να απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό κατά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, ανέφεραν αμερικανικές πηγές και πηγές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με γνώση των εκτιμήσεων υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν σήμερα ότι οι Ιρανοί πιστεύεται ότι στόχευσαν τις επιθέσεις τους ώστε να αστοχήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Σκοπός ήταν να αποτραπεί η κρίση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δείχνοντας την ίδια στιγμή την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να απαντήσει στην δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Πηγή στην Ουάσινγκτον δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ότι οι αρχικές ενδείξεις ήταν πως δεν υπήρχαν αμερικανικές απώλειες από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ-Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τρεις πηγές ανέφεραν πως το Ιράν θεωρείται ότι επιχείρησε να πλήξει συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και ιδιαιτέρως να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης, πρόσθεσαν.

«Ήθελαν να απαντήσουν, αλλά πιθανότατα να μην κλιμακώσουν», τόνισε μία από τις αμερικανικές πηγές.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα αντίποινα ήταν «αναλογικά» και πως «έχουν ολοκληρωθεί». «Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα», τόνισε συμπληρώνοντας πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο».

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του δήλωσε πως φαίνεται ότι το Ιράν υποχωρεί καθώς, όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και πως δεν χάθηκαν ζωές ούτε Αμερικανών ούτε Ιρακινών, ενώ εξήγγειλε νέες ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42