search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:03
MENU CLOSE

Βαρύτατα πρόστιμα για πλοία που μολύνουν τη θάλασσα

09.01.2020 16:38
Βαρύτατα πρόστιμα για πλοία που μολύνουν τη θάλασσα - Media
 
Σημαντικά υψηλότερα θα είναι στο εξής τα διοικητικά πρόστιμα για τη ρύπανση της θάλασσας από τα πλοία καθώς θα φτάνουν έως και τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και των υπουργών Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα και Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη.
 
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, το ανώτατο όριο του διοικητικού προστίμου που οριζόταν με το υφιστάμενο πλαίσιο για τους υπαίτιους υποβάθμισης του θαλάσσιου ύδατος σε 60.000 ευρώ αυξάνεται σε 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα το ανώτατο όριο του διοικητικού προστίμου για τις περιπτώσεις σοβαρής υποβάθμισης του θαλάσσιου ύδατος θα φτάνει πλέον τα 2 εκατομμύρια ευρώ από 1,2 εκατομμύρια που ίσχυε έως τώρα.
 
Για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες διαπιστώνεται ότι το έγκλημα διαπράττεται προς όφελος των υπευθύνων, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 800.000 ευρώ από 500.000 που ίσχυε έως σήμερα. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν νομικά πρόσωπα για πράξεις που έγιναν είτε από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί ατομικά ή ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και το οποίο έχει αρμοδιότητα εκπροσώπησης του νομικού προσώπου ή εξουσία λήψης εταιρικών αποφάσεων ή εξουσία άσκησης ελέγχου εντός του νομικού προσώπου, είτε από φυσικό πρόσωπο που τελεί υπό την εξουσία του νομικού προσώπου, εφόσον η τέλεση του εγκλήματος οφείλεται στην έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται αθροιστικά με τις ποινικές κυρώσεις.
 
Να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που είχε επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίου ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας σε ναυτλιακή εταιρία για τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από πλοίο ήταν το 2018 για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη μόλυνση του Σαρωνικού.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:02