28/02/2020 00:37:08

«Εμείς οι Τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά, αλλά και γεωδυναμικά»

«Εμείς οι Τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά, αλλά και γεωδυναμικά» - Media

 

Τον τρόπο που η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας πιέζει τον ελλαδικό χώρο περιγράφει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Παραθέτοντας τη φράση που του είχε αναφέρει Τούρκος καθηγητής, ότι «εμείς οι Τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά αλλά και γεωδυναμικά», ο γνωστός σεισμολόγος εξηγεί πώς διαμορφώνεται το γεωλογικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Παπαδόπουλου:

Η ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΣΚΕΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΑ

"Εμείς οι τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά αλλά και γεωδυναμικά", είχε πει ευφυώς πριν χρόνια σε επιστημονικό συνέδριο πολύ γνωστός (σε μας) τούρκος καθηγητής γεωλογίας. Να, λοιπόν, πως μας πιέζει γεωδυναμικά η λιθοσφαιρική μικροπλάκα της Ανατολίας. (1) Η Ανατολία συμπιέζεται από την Αραβική πλάκα από νότο και από την πλάκα της Ευρασίας από βορρά, (2) η Ανατολία αναγκάζεται και "γλυστρά" προς τα δυτικά σαν σφήνα κατά μήκος των ρηγμάτων της Βόρειας και της Ανατολικής Ανατολίας (όπου έγινε ο τελευταίος σεισμός), (3) τελικά η προς τα δυτικά μετακίνηση συμπιέζει συνεχώς τον Ελλαδικό χώρο. Ο χάρτης ρηγμάτων είναι από επιστημονική δημοσίευση (1992) του αείμνηστου, εξαίρετου τούρκου γεωλόγου Α. Barka.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.