search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:21
MENU CLOSE

«Εμείς οι Τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά, αλλά και γεωδυναμικά»

26.01.2020 17:21
«Εμείς οι Τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά, αλλά και γεωδυναμικά» - Media

 

Τον τρόπο που η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας πιέζει τον ελλαδικό χώρο περιγράφει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Παραθέτοντας τη φράση που του είχε αναφέρει Τούρκος καθηγητής, ότι «εμείς οι Τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά αλλά και γεωδυναμικά», ο γνωστός σεισμολόγος εξηγεί πώς διαμορφώνεται το γεωλογικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Παπαδόπουλου:

Η ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΣΚΕΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΑ

“Εμείς οι τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά αλλά και γεωδυναμικά”, είχε πει ευφυώς πριν χρόνια σε επιστημονικό συνέδριο πολύ γνωστός (σε μας) τούρκος καθηγητής γεωλογίας. Να, λοιπόν, πως μας πιέζει γεωδυναμικά η λιθοσφαιρική μικροπλάκα της Ανατολίας. (1) Η Ανατολία συμπιέζεται από την Αραβική πλάκα από νότο και από την πλάκα της Ευρασίας από βορρά, (2) η Ανατολία αναγκάζεται και “γλυστρά” προς τα δυτικά σαν σφήνα κατά μήκος των ρηγμάτων της Βόρειας και της Ανατολικής Ανατολίας (όπου έγινε ο τελευταίος σεισμός), (3) τελικά η προς τα δυτικά μετακίνηση συμπιέζει συνεχώς τον Ελλαδικό χώρο. Ο χάρτης ρηγμάτων είναι από επιστημονική δημοσίευση (1992) του αείμνηστου, εξαίρετου τούρκου γεωλόγου Α. Barka.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15