search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:25
MENU CLOSE

Πέθανε η «νέμεσις» της Κριστίνα Κίρχνερ

04.02.2020 17:38
Πέθανε η «νέμεσις» της Κριστίνα Κίρχνερ - Media
 
Σε ηλικία 64 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο Αργεντινός δικαστής Κλάουδιο Μπονάδιο, ο οποίος είχε χειρισθεί πολλούς φακέλλους για υποθέσεις διαφθοράς με κύρια ύποπτο την πρώην πρόεδρο της χώρας Κριστίνας Κίρχνερ και πολλών συνεργατών της κατά το διάστημα της προεδρίας της (2007-15), σε βαθμό που είχε καταστεί ο «εφιάλτης» της.
 
«Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν τρομερά. Είναι είκοσι χρόνια που συνεργαζόμαστε», τόνισε η γραμματέας του Μόνικα, επιβεβαιώνοντας με λυγμούς στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝ τον θάνατο του δικαστή στην κατοικία του.
 
Ο δικαστής Μπονάδιο είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο κεφάλι τον περασμένο χρόνο και βρισκόταν ακόμη σε αναρρωτική άδεια. Οι ακριβείς αιτίες του θανάτου του δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη.
 
Βαρύς στο παρουσιαστικό του, με λευκά γένια και γυαλιά Ray-Ban «Aviator», ο Μπονάδιο ήταν συνηθισμένος να αναλαμβάνει ευαίσθητες υποθέσεις.
 
Τα τελευταία χρόνια, έχοντας αναλάβει τις υποθέσεις εναντίον της Κίρχνερ, είχε μετατραπεί σε κυριολεκτικό διώκτη της: ασκώντας δίωξη και για τις πέντε υποθέσεις που την αφορούσαν, καλώντας την να καταθέσει κατ’ επανάληψη και ζητώντας συχνά να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση—όμως η πρώην πρόεδρος καλυπτόταν από την ασυλία της ως Γερουσιάστρια.
 
Μεταξύ των σημαντικών υποθέσεων που χειρίσθηκε ήσαν και τα λεγόμενα «τετράδια της διαφθοράς», στην οποία ενεπλέκετο η Κίρχνερ ως επικεφαλής ενός πολυδαίδαλου συστήματος διαθφοράς. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, η Κίρτσνερ είχε παρουσιασθεί ενώπιον της δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο, μόλις λίγες ημέρες προτού αναλάβει τα νέα της καθήκοντα.
 
Η πρώην πρόεδρος, που τον περασμένο Οκτώβριο εξελέγη ως αντιπρόεδρος του Αλβέρτο Φερνάντες, τον χαρακτήριζε «πιστολέρο», αναφερόμενη στο περιστατικό του 2001, οπότε ο, πάντοτε οπλοφορών, Μπονάδιο είχε πυροβολήσει και σκοτώσει δύο εγκληματίες που του είχαν επιτεθεί σε προάστιο του Μπουένος Άιρες. Ο ίδιος είχε επικαλεσθεί νόμιμο άμυνα και δεν είχε καταδικασθεί ποτέ.
 
Η ίδια η Κίρχνερ και το περιβάλλον της κατηγορούσαν τον Μπονάδιο για μεροληψία και είχε καταθέσει περίπου 50 προσφυγές εναντίον του στο Συμβούλιο της Δικαιοσύνης.
 
«Ο Μπονάδιο ήταν δικαστής και πολιτικό κόμμα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει προξενήσει πολύ άδικο και που εκπροσωπεί τη σκοτεινή πλευρά της δικαιοσύνης. Θα ήθελα να έχει πληρώσει για όσα έκανε», τόνισε στο δίκτυο C5N Γκρεγόριο Δαλμπόν, συνήγορος της Κίρτσνερ.
 
Ο Μπονάδιο είχε αναλάβει επίσης και τον φάκελλο για τη βομβιστική ενέργεια του 1994 ενάντια σε εβραϊκές συναγωγές στην Αργεντινή, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 300.
 
Διαζευγμένος, πατέρας ενός μουσικού της ροκ, ο Μπονάδιο είχε σπουδάσει νομικά στο Παν/μιο του Μπουένος Άιρες, έχοντας αργήσει να αποκτήσει το δίπλωμά του, αποφοιτώντας σε ηλικία 32 ετών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:25