search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:54
MENU CLOSE

Γιατί το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22 προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Δύση (Photos)

07.02.2020 15:05
Γιατί το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22 προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Δύση (Photos) - Media

 

Αν και προέρχεται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του Ψυχρού Πολέμου, το Tupolev Tu-22 παραμένει στην υπηρεσία της ρωσικής αεροπορίας ως ένα από τα βασικά βαριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της.

Ωστόσο, η πρόσφατη αλλαγή κατηγορίας για το Tu-22 προκάλεσε έντονη ανησυχία στη Δύση, καθώς το αεροσκάφος, από τακτικό βομβαρδιστικό κατατάσσεται πλέον (οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του) στην κατηγορία των βαρέων πυρηνικών στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Η αλλαγή αυτή στην κατηγορία προκαλεί ερωτηματικά για το αν η Ρωσία σέβεται τους κανόνες της συμφωνίας START, καθώς τα οπλικά συστήματα του αεροσκάφους το τοποθετούν στην κατηγορία του «αδήλωτου βαρέος βομβαρδιστικού».

Η έκδοση Tu-22M3 που πετάει από το 1983 αναμένεται σύντομα να αναβαθμιστεί στην έκδοση Tu-22M3Μ που θα έχει εντελώς νέα συστήματα πλοήγησης και θα μπορεί να μεταφέρει το υπερηχητικό βλήμα Khinzal το οποίο θα μπορεί να οπλίζεται με πυρηνικές κεφαλές.

Το Tu-22 αποτελεί νέο σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αν και η Μόσχα φροντίζει να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι το βομβαρδιστικό σέβεται απόλυτα τους κανόνες που θέτει η συμφωνία START για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Πηγή: National Interest

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:49