search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:04
MENU CLOSE

Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD

19.02.2020 11:34
Νίκος Μπελογιάννης - Έλλη Παππά, το επόμενο «Ζευγάρι που έγραψε ιστορία» στο COSMOTE HISTORY HD - Media

 

H «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο συνεχίζει την έρευνα για τον δανεισμό και την οικονομική κατάσταση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ρίχνοντας φως στις συνέπειες του πρώτου δανείου υπό τη διακυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα, το οποίο επέτρεψε στις Μεγάλες Δυνάμεις να ελέγχουν την πολιτική της χώρας. Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 24/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.  

Οι οικονομικές ανάγκες του κράτους ήταν μεγάλες, γι’ αυτό και οι Μεγάλες Δυνάμεις δέχτηκαν να δανείσουν την Ελλάδα με το τεράστιο ποσό των 60 εκατομμυρίων φράγκων, το οποίο επρόκειτο να λάβει ως «προίκα» ο βασιλιάς των Ελλήνων. Ιστορικοί αποκαλύπτουν τους τομείς στους οποίους διοχετεύτηκαν τα χρήματα του δανείου, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να αδειάσουν πάλι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. 

Η εκπομπή παρουσιάζει, ακόμα, τις σκοπιμότητες πίσω από τα γεωπολιτικά παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν την αδυναμία της Ελλάδας να ξεπληρώσει τα χρέη της, για να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Τέτοια παραδείγματα ήταν το «επεισόδιο Πατσίφικο» το 1849, όταν ο βρετανικός στόλος απέκλεισε το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και η αγγλο-γαλλική κατοχή κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου. 

Τέλος, στο επίκεντρο τίθενται οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στον διακανονισμό των δανείων το 1879, όταν κινδύνεψε να χάσει την ευκαιρία προσάρτησης νέων εδαφών, εξαιτίας των χρεών της. 

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:03