search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:20
MENU CLOSE

Οι 20 κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να αποφύγετε το κρέας

01.03.2020 14:54
Λέσβος-Καρά Τεπέ: Εντοπίστηκε ο πρώτος πρόσφυγας θετικός στον κορωνοϊό - Media

 

Βαρεθήκατε το αυγό και το κοτόπουλο; Υπάρχουν δεκάδες ακόμη επιλογές για να πάρετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας και μάλιστα πολλές από αυτές είναι φυτικές και εξαιρετικά θρεπτικές.

Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικό δομικό συστατικό κάθε κυττάρου του σώματος. Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται πρωτίστως από πρωτεΐνες, ενώ ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί επίσης για να δημιουργεί και να αναπλάθει τους ιστούς. Επίσης, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση ενζύμων, ορμονών και άλλων χημικών ουσιών και εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οστών, των μυών, των χόνδρων, του δέρματος και του αίματος.

Μαζί με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες συνθέτουν την ομάδα των λεγόμενων μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή συστατικών που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, μικροθρεπτικά συστατικά ονομάζονται οι βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς χρειαζόμαστε μόνο μικρές ποσότητες από αυτά.

Επειδή οι πρωτεΐνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα –σε αντίθεση με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες– χρειαζόμαστε καθημερινό «ανεφοδιασμό» μέσω της διατροφής μας.

Για να πάρετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών –0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους– μπορείτε να συνδυάσετε κλασικές επιλογές όπως το αυγό, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι με τα παρακάτω προϊόντα φυτικής προέλευσης.

  1. Ενταμάμε – 18 γρ. πρωτεϊνών ανά φλιτζάνι
  2. Τέμπε – 16 γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα 90 γρ.
  3. Τόφου – 15 γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα 90 γρ.
  4. Φακές – 8 γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα 90 γρ.
  5. Μαύρα φασόλια – 7,6 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  6. Φασόλια λίμα – 7,3 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  7. Φιστίκια – 7 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  8. Άγριο ρύζι – 6,5 γρ. πρωτεϊνών ανά φλιτζάνι
  9. Ρεβίθια – 6 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  10. Αμύγδαλα – 6 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  11. Σπόροι κία – 6 γρ. πρωτεϊνών ανά 2 κουταλιές της σούπας
  12. Βρόμη – 5 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  13. Κάσιους – 5 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  14. Πασατέμπος – 5 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  15. Πατάτα – 4 γρ. πρωτεϊνών ανά πατάτα (λευκή, μέτρια σε μέγεθος)
  16. Σπανάκι – 3 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  17. Καλαμπόκι – 2,5 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  18. Αβοκάντο – 2 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό αβοκάντο
  19. Μπρόκολο – 2 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  20. Λαχανάκια Βρυξελλών – 2 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43