search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:34
MENU CLOSE

Spiegel: «Ένα νησί δεν αντέχει άλλο»

14.03.2020 14:00
19-09-2020 - Media

 

«Στη Λέσβο ζουν υπό άθλιες συνθήκες περίπου 20.000 μετανάστες. Μεταξύ των ντόπιων εξαπλώνεται η οργή κατά των ξένων. Και τώρα ο κορωνοϊός απειλεί με μια ακόμα καταστροφή τους προσφυγικούς καταυλισμούς», γράφει το Der Spiegel σε ρεπορτάζ από τη Λέσβο με τίτλο «Ένα νησί δεν αντέχει άλλο». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Εδώ και μήνες η Λέσβος βρίσκεται στα όριά της. Η ανακοίνωση Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων οδήγησε σε κλιμάκωση της κατάστασης. Ακροδεξιοί άρχισαν να κυνηγούν απροκάλυπτα μετανάστες, ΜΚΟ και δημοσιογράφους. Οι μέρες αυτές όμως έχουν περάσει και η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Μόνο και μόνο όμως διότι οι ακροδεξιοί νίκησαν. Το δίκαιο περί ασύλου έχει ανασταλεί, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται σε νεοαφιχθέντες μετανάστες να μείνουν πλέον στο νησί. Εδώ και ένα μήνα τα οδοφράγματα των πολιτοφυλακών ανήκουν πλέον στην καθημερινότητα. Οι προσφυγικές οργανώσεις εργάζονται νυχθημερόν και οι μετανάστες περιφέρονται ασκόπως στους δρόμους διότι τα κτήρια θεσμών στα οποία έβρισκαν μέχρι πρότινος καταφύγιο έχουν πια καεί. Στο κλίμα έντασης έρχεται να προστεθεί ο φόβος για εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε περίπτωση που φθάσει μέχρι τα προσφυγικά κέντρα οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές».

SZ: «Η Γερμανία μπορεί άνετα να φιλοξενήσει πρόσφυγες»

«Σχεδόν 42.500 μετανάστες ζουν σήμερα σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Μόλις 1.600 από αυτούς, κυρίως ασυνόδευτοι, ανήλικοι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν από τη Γερμανία και έξι άλλες χώρες. Κι ας έχει η Γερμανία τις δυνατότητες να δεχθεί πολύ περισσότερους πρόσφυγες, όπως δείχνει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, η οποία επικοινώνησε με τα αρμόδια υπουργεία και στα 16 γερμανικά κρατίδια», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου με τίτλο «Η Γερμανία μπορεί άνετα να φιλοξενήσει πρόσφυγες». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Στα κέντρα υποδοχής, όπου οι πρόσφυγες μπορούν να καταθέσουν αιτήματα για χορήγηση ασύλου, υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 25.000 θέσεις, ενώ τα κρατίδια έχουν τη δυνατότητα εξεύρεσης 40.000 επιπλέον θέσεων αν παραστεί ανάγκη».

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Χώρες της ΕΕ προτίθενται να φιλοξενήσουν 1.600 παιδιά», η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες σημειώνει ότι εκτός από τις χώρες Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία δήλωσε πρόθυμη να δεχθεί ασυνόδευτους, ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

Κορωνοϊός: «Οι πολιτικές αποφάσεις θα σώσουν ή θα στοιχίσουν ζωές»

Με αφορμή τη λήψη νέων μέτρων από τo Βερολίνο για τη θωράκιση της γερμανικής οικονομίας από τον κορωνοϊό η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: «Η άσχημη είδηση είναι ότι δεν αποκλείεται η μάχη κατά του κορωνοϊού να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση από την τραπεζική κρίση. Στη χειρότερη περίπτωση οι οικονομικές ζημιές από τον κορωνοϊό θα πυροδοτήσουν νέα δημοσιονομική κρίση με μεγαλύτερες διαστάσεις από την τελευταία. Υπάρχει όμως και μια καλή είδηση. Το Βερολίνο γνωρίζει καλά τα μονοπάτια. Και ξέρει πως όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με μέτρο».

«Σε εποχές πανδημίας δεν πρέπει να χάνεις χρόνο», σχολιάζει η Kölner Stadt-Anzeiger: «Την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων επιβάλλει η λογική. Ακόμα κι αν προκύπτουν πολλά πρακτικά ζητήματα η προστασία της ζωής έχει προτεραιότητα. Οι αποφάσεις των αρμοδίων και η συμπεριφορά των πολιτών θα κρίνουν αν εν τέλει θα χαθούν ή θα διασωθούν ζωές. Και θα πρέπει να παραλύσει μια ολόκληρη χώρα; Ναι, αν είναι να προστατευθούν έτσι ζωές τότε θα γίνει ακριβώς αυτό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:33