search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:23
MENU CLOSE

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος… καθησυχάζει για «Άγιο φως»: «Είναι το ίδιο που βγάζει κάθε βράδυ Μ. Σαββάτου ο απλός ιερέας»

02.04.2020 05:22
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος... καθησυχάζει για «Άγιο φως»: «Είναι το ίδιο που βγάζει κάθε βράδυ Μ. Σαββάτου ο απλός ιερέας»  - Media

 

Αμέσως μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τις λειτουργίες της Εκκλησίας τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα” , εξήγησε το πως πρέπει να σκεφθούν οι πιστοί προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και το πόσο σημαντικό είναι να πειθαρχήσουν όλοι στις αποφάσεις και να μην υπάρξει καμιά εξαίρεση σε καμιά Ενορία.

Αναλυτικά, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε:

Για τη τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου “μένω σπίτι κάνω τον εαυτό μου θυσιαστήριο με το να προσεύχομαι”:

“Χρειάστηκε αυτό το διάστημα ωρίμανσης προκειμένου όλοι μας να καταλάβουμε ότι στην Εκκλησία δεν πηγαίνουμε να προσευχηθούμε μόνο για τον εαυτό μας, πηγαίνουμε να προσευχηθούμε υπέρ του σύμπαντος κόσμου, για εμάς, τους φίλους και κυρίως για τους εχθρούς μας. Τώρα θα το κάνουμε από το σπίτι μας. Νοερά θα μεταφερόμαστε στο ναό , θα ζούμε τη λειτουργία σαν ένα προσωπικό γεγονός . Θα στερηθούμε κάτι, θα θυσιάσουμε τη δική μας προσωπική πνευματική τροφή για χάρη των αδερφών μας που είναι δίπλα μας και δεν πρέπει να μολυνθούν”.

Για το πώς θα βιώσουν το Πάσχα οι πιστοί με αυτές τις συνθήκες:

“Ο πιστός δεν μπορεί να το αποκαταστήσει και το αναπληρώσει με τον ίδιο τρόπο. Άλλη αξία έχει η ατομική προσευχή στο σπίτι μας και άλλο πράγμα είναι η λατρεία της Κυριακής. Γι αυτό η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι θα προσπαθήσουμε να το αναπληρώσουμε με περισσότερη προσευχή προκειμένου με αυτή τη στέρηση να ξέρουμε ότι βοηθάμε κάποιους αδερφούς μας”

Για το Άγιο Φως:

“Με το Αγιο Φως δόθηκε μια υπερβολική έκταση τα τελευταία χρόνια επειδή είχαμε τη δυνατότητα ως Κράτος να το μεταφέρουμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, Όπου μπορούσε να φθάσει ήταν μεγάλη ευλογία. .Αλλά το Αγιο Φως, δεν ξεχνάμε ποτέ, είναι το ίδιο που βγάζει κάθε βράδυ Μεγάλου Σαββάτου, ο απλός ιερέας , πίσω από την Αγία Τράπεζα λέγοντας τα ίδια ακριβώς λόγια που λέγονται στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Φέτος, ο Ναός θα είναι κλειστός, ενδεχομένως οι πτήσεις να μη γίνουν, οι Χριστιανοί μας να ξέρουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο Φως”

Για το πόσο κρίσιμο είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, το πως “μεταφράζεται” η πρόταση “λειτουργία με λίγους πιστούς” αλλά και τη “δεύτερη ευκαιρία” για τους πιστούς:

“Υπάρχουν δύο διλήμματα που πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Να μην αποφασίσουν κάποιοι ιερείς να καλέσουν ένα μικρό αριθμό, 5-10 πιστών προκειμένου να γίνει λειτουργία έστω με λίγους, γιατί με αυτό τον τρόπο θα διχάσουν την Ενορία τους. Δεν μπορεί μια παρεούλα να έχει πρόσβαση έναντι όλων των άλλων που θα μένουν στο σπίτι. Αυτό θα είναι κάτι κακό. Αλλοίμονο αν επιλέξουμε από την Ενορία μας 5-10 εκλεκτούς. Με τι κριτήρια; Θα είναι διχαστικό .

Δεύτερον, πρέπει να παροτρύνουμε τον κόσμο να μείνουν στα σπίτια τους. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός”

“Ερμηνεύοντας την απόφαση της Συνόδου, εννοούμε να υπάρχουν ένας – δύο ιερείς και ένας – δύο ψάλτες”

“Η παρότρυνσή μας και για τη Μ. Παρασκευή και για το Μ. Σάββατο θα είναι “από το σπίτ锨. Το πολύ – πολύ ας βγούνε στα μπαλκόνια τους και ας ακούσουν από τα μεγάφωνα τη λειτουργία”

“Ήδη αυτό το διάστημα ωρίμασε μέσα μας να στερηθούμε και τις Ακολουθίες αλλά και να γιορτάσουμε το Πάσχα την ημέρα της αποδόσεώς του. Σαράντα μέρες μετά το Πάσχα γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο η Αναστάσιμη λειτουργία”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:23