search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:05
MENU CLOSE

Ζοφερό το μέλλον της κλωστοϋφαντουργίας – Αναστολή εργασιών για τέσσερις από τις εμβληματικές εταιρείες του κλάδου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2120
9-4-2020
13.04.2020 03:00
klosti.jpg

 

Τέσσερις από τις πιο γνωστές ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες ανακοίνωσαν αναστολή εργασιών τις τελευταίες εβδομάδες θέλοντας να προστατευθούν από τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία στην εγχώρια οικονομία.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους ιστορικότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, ο οποίος δοκιμάστηκε όσο λίγοι μέσα στην κρίση, αλλά και αρκετά χρόνια νωρίτερα, καθώς είχε να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, που έχουν κατά κανόνα πολύ χαμηλότερα λειτουργικά και άλλα κόστη. 

Αποτέλεσμα του, άνισου είναι αλήθεια, ανταγωνισμού ήταν το σταδιακό «λουκέτο» σε πολλές βιομηχανικές μονάδες, από τις οποίες κάποιες λίγες καταφέρνουν τελικά να επιβιώσουν μέσα από τα αμέτρητα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. 
Πάντως, παρά τη σημαντική συρρίκνωσή της την τελευταία δεκαετία, η κλωστοϋφαντουργία εξακολουθεί να αποτελεί δυναμικό κομμάτι της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών μεταποιητικών εξαγωγών και διοχετεύοντας το 70% της παραγωγής του στις διεθνείς αγορές.

Όλα αυτά όμως πριν έρθει ο κορωνοϊός να δώσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στον πολύπαθο κλάδο, με τέσσερις από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους εκπροσώπους του να μπαίνουν σε αναστολή θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας περισσότερους από 600 εργαζομένους.

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου
Έτσι στις 18 Μαρτίου έκλεισαν με αναστολή εργασιών τα εργοστάσια της ιστορικής Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, που με διάφορες νομικές μορφές λειτουργεί από το 1964 και σήμερα απασχολεί συνολικά 161 εργαζομένους (87 στον όμιλο και άλλους 74 στην εταιρεία). Έως σήμερα δραστηριοποιείται στην παραγωγή βαμβακερών νημάτων και στην εκκόκκιση βάμβακος. 
Τα προϊόντα της εξάγονται σε ποσοστό άνω του 70%, ενώ διαθέτει επίσης φωτοβολταϊκό σταθμό 1,3 MWp ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τη διαθέτει στο δίκτυο.

Η Βαρβαρέσος
Τέσσερις ημέρες αργότερα, απόφαση για αναστολή εργασιών πήρε και η διοίκηση της εταιρείας Βαρβαρέσος. Η βορειοελλαδίτικη κλωστοϋφαντουργία, που απασχολεί 227 εργαζομένους, έκλεισε τα εργοστάσιά της στη Νάουσα, η παραγωγή των οποίων εξάγεται σε ποσοστό 70%.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία ενημερώνει ότι έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο συνέχισης των εμπορικών της δραστηριοτήτων με στόχο να είναι συνεχώς δίπλα στους πελάτες της, προσαρμόζοντας το σχέδιο αυτό στις ανάγκες τους σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Η Fieratex
Την ένταξη της πλειονότητας του προσωπικού της στο πρόγραμμα αναστολής σύμβασης εργασίας από την 1η Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου 2020 ανακοίνωσε και η κλωστοϋφαντουργία Fieratex.
Η Fieratex ιδρύθηκε το 1988 από την οικογένεια Ανεζουλάκη. Από την αρχή η επιχείρηση ήταν κάθετα δομημένη και αποτελεί ηγετική κλωστοϋφαντουργική εταιρεία στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν όμιλο εταιρειών που αριθμεί πάνω από 2.000 εργαζομένους σε αυτοτελή τμήματα διοίκησης και διαχείρισης.
«Για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο η εταιρεία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας», αναφέρει η Fieratex στην ανακοίνωσή της, ενώ όσον αφορά τις συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάστασή της υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας».

Η Επίλεκτος
Την ίδια ημέρα, 1η Απριλίου, απόφαση για αναστολή εργασιών έλαβε και η εταιρεία «Επίλεκτος». Η ιστορική κλωστοϋφαντουργία, που ξεκίνησε από μια μονάδα παραγωγής βαμβακονημάτων στα Φάρσαλα το 1970, κατάφερε να μετεξελιχθεί σε μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου και να αντέξει στα χρόνια της κρίσης της ελληνικής οικονομίας εξάγοντας το 70% της παραγωγής της, κλείνει τα εργοστάσιά της επίσης για 45 ημέρες. Οι 200 εργαζόμενοι της εταιρείας, με εξαίρεση κάποιο προσωπικό ασφαλείας για τη συντήρηση του εργοστασίου, τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας
Στην επίσημη ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά : «H εταιρεία Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ, στo πλαίσιo ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, γνωστοποιεί ότι, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στους χώρους εργασίας από την εξάπλωση του ιού SARS – CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και προκειμένου να διαφυλάξει την προσωπική υγεία των εργαζομένων και να περιορίσει τη δυνατότητα διάδοσής του έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων της από 1.4.2020.
Η εταιρεία σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, που αποτελούν μαζί με τους εργαζόμενους τους πυλώνες στήριξής της».

Προβλέψεις για το άμεσο μέλλον 
Το μέλλον του κλάδου διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις σύμφωνα με ισχυρούς παράγοντες της αγοράς.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι παραγγελίες μειώνονταν καθημερινά όσο εξαπλωνόταν ο κορωνοϊός παγκοσμίως και οι διοικήσεις δεν βλέπουν άλλη λύση από την αναστολή ή τη λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας.
Είναι προφανές ότι οι βιομηχανικές μονάδες που έκλεισαν δεν θα συνέλθουν γρήγορα από την κρίση, ακόμη και αν αποκατασταθεί η παραγωγή τους, όπως ενδεχομένως να συμβεί σε κλάδους με μεγαλύτερη δυναμική, σαν τον τουρισμό ή την εστίαση.

Αντίθετα ειδικοί του κλάδου θεωρούν ότι θα χρειαστούν ακόμα και χρόνια – τουλάχιστον δύο – για να επανέλθουν οι εταιρείες στο σημείο όπου βρίσκονταν τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή λίγο πριν από την παγκόσμια εξάπλωση του ιού.
Σίγουρα ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας όταν θα ξεφύγουμε από την πανδημία θα είναι το κατά πόσον θα μπορέσει η κυβέρνηση να στηρίξει τη χειμαζόμενη ούτως ή άλλως βιομηχανία της χώρας, έτσι ώστε να μην διαλυθεί ολοσχερώς μετά την ύφεση που, δυστυχώς, όλοι οι αναλυτές, Έλληνες και ξένοι, προβλέπουν ότι έρχεται για φέτος και ίσως και τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:01