search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:10
MENU CLOSE

Λιώνουν οι πάγοι

04.05.2020 06:23

 

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έφεραν μοιραία και τα …”προξενιά”  ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ένα σύντομο τετ α τετ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά μέσα στην Βουλή απέκτησε ιδιαίτερη σημασία ενώ η φράση  « κοινωνικό συμβόλαιο» που χρησιμοποίησαν και οι δύο αρχηγοί στο πρωτομαγιάτικο μήνυμα τους χαρακτηρίστηκε  από κάποιους ως η βάση για νέες εξελίξεις.

Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στα δυο κόμματα φαίνεται ότι υπάρχει πλέον ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό τουλάχιστον από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ υπήρχε ένα εχθρικό κλίμα καθώς η πρόεδρος του κόμματος αλλά και αλλά στελέχη έριχνα τα βέλη τους , σχεδόν καθημερινά  προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα..

Προφανώς η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη αν και στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο βατά. Ο κορονοιός και η καραντίνα έσπρωξαν σε βάθος χρόνου τα όποια εσωκομματικά προβλήματα  υπάρχουν . Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί για το άνοιγμα του κόμματος στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ σήμερα εμφανίζονται να έχουν βάλει νερό στο κρασί τους καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και άρα θα πρέπει να επαναπροσαρμόσουν την τακτική τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος που στο παρελθόν δεν ήθελε να ακούσει τίποτα  για την  συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και το οποίο έβγαζε …φλύκταινες στην προοπτική της άλωσης του κόμματος από «παλαιοπασόκους» πριν μερικές μέρες χαρακτήριζε θετική εξέλιξη τον δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει  ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Εάν λοιπόν αυτό το σενάριο προχωρήσει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πετύχει το βασικό στόχο του που είναι η δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράτασης που θα εκφράζει τον  κόσμο που κινείται από το παραδοσιακό κέντρο έως την αριστερά.

Ο ίδιος μάλιστα πριν από λίγες μέρες μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος του είχε ανοίξει  το θέμα λέγοντας ότι  : «Οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Η … πιο δύσκολη και επιφυλακτική  στο να προχωρήσει μια τέτοια ιστορία κ.  Φώφη Γεννηματά από την άλλη πλευρά προφανώς αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το κόμμα της καθώς αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε  πρόωρες εκλογές το κόμμα της θα έχει την μεγαλύτερη συρρίκνωση  απ όλα.  Η ταύτιση της στο πρόσφατο παρελθόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  και η καλή  κυβερνητική συνεργασία  του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ έχουν στείλει λάθος μήνυμα στους ψηφοφόρους του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ..

Πολλοί δηλαδή πιστεύουν ότι σε μία εκλογική αναμέτρηση  το μεγαλύτερο ποσοστό ο πρωθυπουργός θα το πάρει από το ΚΙΝΑΛ και όχι από τον  Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος επενδύσει στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό.

Προφανώς ο δρόμος  προσέγγισης των δυο κομμάτων  δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα καθώς  στο ΚΙΝΑΛ ο  Ανδρέας Λοβέρδος , ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και  ο Βασίλη Κεγκέρογλου   είναι ορκισμένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που περιπλέκει πολύ τα πράγματα.

Ο χρόνος θα δείξει εάν το φλερτ ανάμεσα στα δύο κόμματα  θα γίνει γάμος. Αρκεί όταν το αποφασίσουν να μην είναι πολύ αργά και για τους δύο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:08