search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:39
MENU CLOSE

Πρόγραμμα – γέφυρα με τη «μεσαία τάξη» παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2126
21-5-2020
22.05.2020 03:00
syr.jpg

 

Τη Δευτέρα παρουσιάζει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ την επικαιροποιημένη του πρόταση για τη στήριξη της οικονομίας, με κορμό το πρόγραμμα #Μένουμε Όρθιοι ύψους 26 δισ. που είχε κατατεθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, στις αρχές δηλαδή της καραντίνας. Η παρουσίαση κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο Ζάππειο. 
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η παρουσίαση να γίνει στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο οι χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη ανάγκασαν τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ να το ξανασκεφτούν κι έτσι το απόγευμα της Τρίτης αποφασίστηκε να πάει για την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμήθηκε ότι θα υπάρχει περισσότερος χρόνος ώστε να ληφθούν υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, να αξιολογηθούν και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. 

Μια πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου χθες, μετά την ολοκλήρωση των κυβερνητικών ανακοινώσεων, έκανε λόγο για σχέδιο που «βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασία ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και ‘‘ανοσία αγέλης’’» και για ανακύκλωση των συνταγών της περιόδου 2010 – 2014 «που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Με ορίζοντα τριμήνου

Το πρόγραμμα θα είναι κοστολογημένο, διατηρώντας τη λογική της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στη στήριξη κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα (π.χ. τουρισμός και εστίαση) και έχει ορίζοντα τριμήνου, ώς τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», αυτό θα επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα και με τα νέα προβλήματα που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια από τις «αδιανόητες καθυστερήσεις» και την κυβερνητική «αδράνεια». 

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα απέδωσε την κυβερνητική αδράνεια σε κυνική επιλογή που οδηγεί «στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε ένα καθεστώς φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας». Διότι ενώ το lockdown υποχωρεί «αυτό που μένει ως νέα κανονικότητα είναι η εκ περιτροπής εργασία, οι μειώσεις μισθών, οι αθρόες απολύσεις και τα λουκέτα. Ενεργεί – ή μάλλον δεν ενεργεί – επενδύοντας σε ένα οικονομικό νεοφιλελεύθερο δόγμα ανοσίας της αγέλης. Επιδιώκει μια δραματική αλλαγή στο εργασιακό και επιχειρηματικό σκηνικό».
Είναι καταγεγραμμένη άλλωστε η εκτίμηση του κόμματος ότι προωθείται μια αναδιανομή της πίτας στην αγορά υπέρ των «μεγάλων» και σε βάρος των «μικρών» και «μεσαίων».

Με το βλέμμα στην πλειοψηφία

Σε αυτούς τους τελευταίους ρίχνει το βάρος το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους μηχανικούς) που επλήγησαν από τη φορολογική πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει εδώ και καιρό την επιλογή να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη μεσαία τάξη έχοντας λάβει υπόψη το μήνυμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019 κρίνοντας ότι ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί παρά να απευθύνεται σε ένα πλειοψηφικό ακροατήριο, το οποίο είναι και το μόνο που μπορεί να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ως εκ τούτου, όπως έχει φανεί το τελευταίο δίμηνο – τρίμηνο θεωρεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη στήριξη των αδύναμων, αλλά πρέπει να στρέφεται στη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, ειδικά εκείνων που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, που, κατά τη θεώρηση της Κουμουνδούρου, στηρίζει μόνο τα μεγάλα συμφέροντα.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτει τους βασικούς άξονες ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου», που, «στη βάση μιας νέας συμμαχίας μισθωτής εργασίας και υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα έχει ως στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου για μια οικονομία που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών» και μια ανάπτυξη βιώσιμη, που θα σέβεται το περιβάλλον, με ένα αξιόπιστο δημόσιο Σύστημα Υγείας και συνολικά ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα προτείνει μέτρα για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με γνώμονα:
– το να μην υπάρξουν λουκέτα, γιατί, όπως λένε, αν μια επιχείρηση κλείσει δύσκολα ανοίγει ξανά,
– τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του εργασιακού καθεστώτος προ πανδημίας – χαρακτηριστικά μιλώντας σε κομματική εκδήλωση με νέους τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην κυριακάτικη «Αυγή», το καινούριο στοιχείο θα είναι «ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, που είναι απαραίτητο για τις συνθήκες που δημιουργούνται», γιατί «η μέχρι στιγμής αδράνεια της κυβέρνησης, που δεν στήριξε ούτε την εργασία ούτε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα την περίοδο της καραντίνας, έχει ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνέπειες». 
Πάντως, αναφορικά με πιο στοχευμένα οικονομικά μέτρα προανήγγειλε την πρόταση «μέρος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των 3 δισ. για τις επιχειρήσεις να δοθεί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να έχει τη δυνατότητα κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που δεν πήρε τίποτε, παρά μονάχα αυτά τα 600 ευρώ». Το ποσό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ανέρχεται σε μια ενίσχυση της τάξης των 2.000 ευρώ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:38