search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:18
MENU CLOSE

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και καταστολή σε Βρετανία και Γερμανία

06.06.2020 18:31
Πόλεμος εντυπώσεων - Αμφιβολίες για τα εμβόλια «σπέρνει» η κόντρα ΗΠΑ - Βρετανίας - Media

 

Στην Ευρώπη περνάει, σε άλλη κλίμακα και με άλλες μορφές, το κύμα διαμαρτυρίας που «σαρώνει» τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν σήμερα σε όλη την Γερμανία, καταδικάζοντας τον ρατσισμό. Στο Βερολίνο, περισσότεροι από 15.000 διαδηλωτές ντυμένοι με μαύρα ρούχα συγκεντρώθηκαν στην ιστορική Αλεξάντερπλατς, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση σε σιωπηρή διαμαρτυρία. Η Αστυνομία του Βερολίνου ζήτησε μάλιστα με ανάρτησή της στο Twitter να μην προσέλθει περισσότερος κόσμος, καθώς ήταν πλέον αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αν και περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων φορούσαν προστατευτικές μάσκες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας βρίσκονταν σήμερα περίπου 25.000 άτομα, σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε και στο Αμβούργο, με την συμμετοχή περίπου 9000 ατόμων, αν και, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν το πολύ 525 άτομα.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Στουτγκάρδη, την Βόννη, το Ντίσελντορφ, την Καρλσρούη, το Ντόρτμουντ και αλλού.

Συγκρούσεις με έφιππους αστυνομικούς στο Λονδίνο

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με έφιππους αστυνομικούς μετά τη μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση στο κέντρο του Λονδίνου, όπου χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την οργή τους για την αστυνομική βία, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Μετά τη σε γενικές γραμμές ειρηνική συγκέντρωση, μικρές ομάδες διαδηλωτών κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία εκτόξευσαν μπουκάλια νερού στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι έφιπποι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον τους για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, πάνω από χίλιοι άνθρωποι έκαναν πορεία περνώντας από την αμερικανική πρεσβεία στη νότια όχθη του Τάμεση, αποκλείοντας την κυκλοφορία. Πολλές χιλιάδες συνέρρευσαν επίσης στην πλατεία έξω από το κοινοβούλιο, αψηφώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης να αποφεύγονται οι συναθροίσεις λόγω της πανδημίας.

«Ήρθα για να στηρίξω τους μαύρους, τους οποίους κακομεταχειρίζονται εδώ και πολλά, πολλά, πολλά χρόνια. Ήρθε η ώρα για αλλαγή», είπε μια 39χρονη δασκάλα, η Αΐσα Πέμπερτον. Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Κένα Ντέιβιντ, είπε ότι η Βρετανία φέρει και αυτή ευθύνες. «Όσα βλέπετε τριγύρω χτίστηκαν στις πλάτες μαύρων και καφέ σωμάτων», υποστήριξε.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50