search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:39
MENU CLOSE

Στη Θράκη η πρώτη περιοδεία Κουτσούμπα μετά την καραντίνα – Εθνικά, υγεία, τοπική οικονομία στην ατζέντα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2130
18-6-2020
20.06.2020 03:00
kouts-2.jpg

 

Περιοδεία στη Θράκη, και συγκεκριμένα σε Ορεστιάδα, Καστανιές, Ν. Βύσσα και Μαρωνεία -Σάπες πραγματοποιεί για δεύτερη μέρα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που θα έχει συναντήσεις με αιρετούς και εκπροσώπους αγροτικών φορέων. 
Ο λόγος της επίσκεψης είναι η απόφαση του κόμματος να αναδείξει τα προβλήματα «που υπάρχουν εδώ, σε αυτόν τον ακριτικό τόπο, που δέχεται τεράστιες πιέσεις, που έχει σοβαρά προβλήματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Ανέδειξε ως χαρακτηριστικό του συμβολισμού που θέλει να δώσει το ΚΚΕ στην επίσκεψή του και στην προσπάθειά του να προωθήσει τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή εντός κι εκτός Βουλής, το ότι πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του κόμματος στην περιφέρεια μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα εθνικά καθώς και θέματα της εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την περιοχή. Στη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των συνόρων και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.
«Ένα από τα βασικά ζητήματα που θίξαμε» είπε «ήταν η τούρκικη προκλητικότητα, που φτάνει μέχρι το σημείο να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ουσιαστικά να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, όπως είναι το Πρωτόκολλο του ’26 και εμμέσως η Συνθήκη της Λωζάννης που καθόρισαν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες και να δημιουργεί συνεχώς προκλητικά επεισόδια». Πρόσθεσε ότι αυτό το κάνει αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιέσεις και με το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ο Γραμματέας απέρριψε τη λύση του φράχτη λέγοντας ότι δεν λύνει τα προβλήματα. Αντιθέτως, υποστήριξε, κατ’ αυτόν τον τρόπο «κρύβονται τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων μας». Σε αυτά ενέταξε τη συμμετοχή σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. (παρέπεμψε στην απαράδεκτη, όπως είπε, ευρωτουρκική συμφωνία), τη συμμετοχή στη Συνθήκη του Δουβλίνου, από την οποία – τόνισε ότι – η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει, καθώς αποτελεί την αιτία που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. 

Διευκρίνισε πως «εμείς δεν είμαστε με τη λογική των ανοιχτών για παράδειγμα συνόρων, όπως λένε διάφοροι τυχοδιώκτες», από την άλλη επέμεινε ότι «οι λύσεις δεν βρίσκονται σε έναν φράχτη» και ενδεικτικά, ως εναλλακτική, επανέλαβε τη θέση ότι «η καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών πρέπει να γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας, εκεί που βρίσκονται, και όχι στην Ελλάδα, είτε για χορήγηση ασύλου είτε για να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους».

Επίσης, ανέφερε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί «με τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκή, κυρίως αμερικάνικη βάση ελικοπτέρων, με βάση την ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα και η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Γενικότερα, τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης λιμανιών, αεροδρομίων, στρατηγικών υποδομών της χώρας μας, και ανέδειξε, στον αντίποδα, την ανάγκη «ενός κεντρικού σχεδίου στην οικονομία, μέσα σε μία άλλη κοινωνία, όπου θα προστατεύονται και θα αναπτύσσονται οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας και που έχει και ο νομός Έβρου». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, στα δημογραφικά ζητήματα και στην ανάγκη ύπαρξης σχεδίου ώστε «να κρατιέται ο κόσμος, οι οικογένειες, εδώ στην περιοχή, να έχει δουλειά, να μην έχει ανεργία, ικανοποιητικούς μισθούς, να έχει πολιτισμό, αθλητισμό, παιδεία, υγεία, περίθαλψη».

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου, όπως ανέφερε, από την κουβέντα με τους εργαζόμενους διαπίστωσε τα ίδια προβλήματα που έχουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά τις ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία δεν ικανοποίησε τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:38