search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:22
MENU CLOSE

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Ποιες παραστάσεις θα δούμε (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2130
18-6-2020
21.06.2020 03:00
parastaseis.jpg

 

Το συμπυκνωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ – από 70 παραγωγές θα δούμε τις 17 – με τίτλο «Υποσύνολο/Fragment» αποτελείται κυρίως από μουσικές παραστάσεις.

Εξαιρούνται οι παραγωγές της Επιδαύρου, όπου το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη (24-26 Ιουλίου) και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου), που θα επαναληφθούν αργότερα στην Αθήνα. Επίσης το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανεβάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (7 – 9 Αυγούστου) σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Ηρώδειο

Η εικαστική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» έχει ήδη εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις του Ηρωδείου και θα διαρκέσει – με δωρεάν είσοδο – ώς τις 3 Ιουλίου. Το επίσημο, ωστόσο, άνοιγμα του φεστιβάλ θα γίνει στις 15 και 16 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου που περιλαμβάνει έργα του για το θέατρο με τίτλο «Τους προβολείς στήσε».

Στη συνέχεια η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου θα παρουσιάσει στις 18 Ιουλίου ένα γκαλά με έργα του Μπετόβεν με την ευκαιρία των 250 χρόνων από τη γέννησή του, ενώ με τίτλο «Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο» η Μόνικα θα μας μυήσει στα τραγούδια του καινούριου της δίσκου στις 20 και 21 Ιουλίου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα δώσει δύο γκαλά με άριες και ντουέτα από όπερες στις 26 και 28 Ιουλίου. Στις 30 και 31 Ιουλίου ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης θα παρουσιάσουν τον νέο τους δίσκο με αγαπημένα τους τραγούδια από την εφηβεία μέχρι σήμερα.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει την όπερα του Μοντεβέρντι «Επιστροφή του Οδυσσέα», η οποία θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την Καμεράτα στις 4 και 5 Αυγούστου, ενώ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στις 8 Αυγούστου με έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Πολλές πρωτότυπες μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου. Ξεκινάει στις 17 – 18 Ιουλίου με το «Live Looping» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που περιλαμβάνει μελοποιημένους στίχους από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη (ερμηνεία Κόρα Καρβούνη), στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας και δικά του τραγούδια. Στη συνέχεια ο τζαζίστας Μιχάλης Καπλάνης, ο Αρμένιος δεξιοτέχνης του ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν και ο ηλεκτρικός κιθαρίστας Γιάννης Αναστασάκης δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μουσικό περιβάλλον (24 – 25 Ιουλίου).

Στις 31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου η ομάδα λυρικού θεάτρου Ραφή παρουσιάζει σε σκηνοθεσία της ομάδας Nova Melancholia την «Kιβωτό του Νώε» του Μικελάντζελο Φαλβέττι, όπου αυτοσχεδιάζουν ως αναγεννησιακοί τροβαδούροι ο Μιχάλης Σιγαρίδης και ο Χάρης Λαμπράκης.

Στις 7 – 8 Αυγούστου η Μαρία Πανουργιά σκηνοθετεί με τολμηρό τρόπο την όπερα – περφόρμανς «Έχω μάτια στ’ αυτιά». Η μονόπρακτη όπερα του Φράνσις Πουλένκ βασίζεται στο σπαρακτικό έργο «Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτώ.

Τέλος, στις 14 – 15 Αυγούστου η Σαββίνα Γιαννάτου εμπνέεται από το τραγούδι του Άριελ στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ και μαζί με το σύνολο Primavera en Saloniko δημιουργούν μια σύνθεση με τίτλο «Watersong», που μιλάει για το νερό και την έρημο. Μαζί τους η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι μας παρασύρει με τη φωνή της στον μυστηριώδη κόσμο της ερήμου.

Να επισημάνουμε ότι ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τις παραστάσεις του πρώτου θεάτρου της χώρας το καλοκαίρι, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως κάποιες δράσεις του θα πραγματοποιηθούν στο θερινό του θέατρο, που διαμορφώνεται μέσα στις εγκαταστάσεις του Σχολείου της Ειρήνης Παππά, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τέλη Ιουλίου.

Αντίθετα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου προτίμησε, για άλλη μια φορά, να ανακοινώσει διαδικτυακά τις παραστάσεις του φεστιβάλ, αφαιρώντας από τους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να διατυπώσουν ερωτήσεις τόσο για τον τρόπο επιλογής των θιάσων όσο και για άλλα καυτά θέματα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:22