11/08/2020 10:15:16

Γιατί πρέπει να απενεργοποιείτε το GPS από τα κινητά - Ποιοι οι κίνδυνοι

Σβήσε αμέσως αυτά τα 25 apps από το κινητό σου, η Google τα διέγραψε από το Play Store (Πίνακας) - Media

 

Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό τους είναι ο εντοπισμός της τοποθεσίας, μέσω του δέκτη GPS, αλλά συστήνεται η απενεργοποίησή του.

O Ρώσος ειδικός, Βλαντιμίρ Γκριτσένκο, προειδοποιεί για τη συλλογή δεδομένων από εφαρμογές, λέγοντας:

«Οι εφαρμογές ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις ενός χρήστη για τις διαφημίσεις, που αντλούνται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του γεωεντοπισμού».

Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης χρησιμοποιήσει το Instagram του στην πόλη, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καθορίσει τη γεωγραφική του θέση και να τη μεταδώσει σε εφαρμογές συνεργατών του.

Είναι δυνατόν να επιλέξετε για ποιες εφαρμογές αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι απενεργοποιημένο προκειμένου να αποφευχθεί η συλλογή και μεταφορά δεδομένων.

Επιπλέον, η πλήρης απενεργοποίηση του γεωεντοπισμού καθιστά δυνατή τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ενός smartphone. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό είναι χρήσιμο όταν, για παράδειγμα, κάποιος πρέπει να βρει κάποιον σ' ένα σημείο της πόλης.

Ο ειδικός, εντούτοις, «χτυπά» καμπανάκι τονίζοντας:

«Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η υπηρεσία λειτουργεί πάντα στο παρασκήνιο και μόλις ενεργοποιηθεί και το Facebook, λαμβάνει δεδομένα σχετικά με τη γεωγραφική σας τοποθεσία».

Υπενθυμίζεται πως, τον Αύγουστο του 2019, η Google παραδέχτηκε ότι κατέγραφε το ιστορικό μετακινήσεων των χρηστών χωρίς την έγκρισή τους. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν ακόμα και όταν ο εντοπισμός της τοποθεσίας ήταν απενεργοποιημένος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.