search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20
MENU CLOSE

Τζόνσον: Αναβοσβήνουν προειδοποιητικά λαμπάκια για την πανδημία

12.10.2020 21:11
Βρετανία: Προς lokcdown δύο εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα στα πανεπιστήμια - Media

 

Με προειδοποιητικά λαμπάκια σε πιλοτήριο αεροσκάφους που αναβοσβήνουν παρομοίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με τον κορωνοϊό ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αιτιολογώντας τα νέα μέτρα για την Αγγλία που εξήγγειλε.

Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού σε ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες και παράλληλα έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι θάνατοι φορέων.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο κ. Τζόνσον το βράδυ της Δευτέρας από την Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνόψισε το νέο σύστημα με τις τρεις βαθμίδες «συναγερμού», ανάλογα με τη διασπορά του ιού ανά περιοχή της Αγγλίας, επαναλαμβάνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ στο Μέρσεϊσαϊντ της ΒΔ Αγγλίας θα τεθεί από την Τετάρτη στη βαθμίδα «πολύ υψηλού» ρίσκου.

Αυτό συνεπάγεται ότι παμπ και μπαρ θα κλείσουν, ότι τα εστιατόρια θα μπορούν να λειτουργούν εφόσον σερβίρουν αλκοόλ μόνο ως συνοδευτικό κυρίου γεύματος, ότι θα απαγορεύονται οι συναντήσεις μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστούς χώρους και σε ιδιωτικούς ανοιχτούς χώρους, όπως οι κήποι σπιτιών και ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές.

Χωρίς ταχεία δράση με τήρηση αυτών των μέτρων, είπε ο κ. Τζόνσον, το τοπικό δημόσιο σύστημα υγείας θα βρεθεί υπό «ανυπόφορη» πίεση.

Η δεύτερη βαθμίδα, «υψηλού» συναγερμού, περιλαμβάνει την απαγόρευση μίξης νοικοκυριών σε κλειστό χώρο και αφορά αυτομάτως όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αγγλίας στις οποίες ισχύουν ήδη διάφοροι πρόσθετοι περιορισμοί.

Η αρχική βαθμίδα «μέτριου» συναγερμού αφορά όλη την υπόλοιπη Αγγλία και περιλαμβάνει τα ήδη ισχύοντα μέτρα απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων και υποχρέωσης όλων των καταστημάτων εστίασης να κλείνουν στις 10 τη νύχτα

Η υπαγωγή κάθε περιοχής στις δύο υψηλότερες βαθμίδες συναγερμού θα επανεξετάζεται κάθε τέσσερις εβδομάδες.

«Κανένας, πολύ περισσότερο εγώ, δε θέλει αυτές τις διαβρώσεις των προσωπικών ελευθεριών, αλλά πρέπει να περιοριστεί η διασπορά του ιού», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου στο γενικευμένο lockdown της άνοιξης και τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τα μέτρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ που πλαισίωνε τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καλύπτει τα 2/3 του μισθού κάθε εργαζομένου σε επιχείρηση που θα υποχρεωθεί να κλείσει λόγω υπαγωγής της περιοχής στην τρίτη βαθμίδα μέτρων.

Είπε επίσης ότι κάθε επιχείρηση που πλήττεται θα δικαιούται επίδομα 3.000 λιρών το μήνα και ότι θα προσφερθεί πρόσθετη χρηματοδότηση προς δημοτικές αρχές περιοχών που υπόκεινται στα νέα μέτρα.

Ο Αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα που καταδεικνύουν ταχύτερη ή βραδύτερη αύξηση της διασποράς του ιού σε όλες τις ηλικίες και σε όλη την αγγλική επικράτεια, καθώς και αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, κατά το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 13.972 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και ακόμα 50 θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 42.875 θύματα από την αρχή της πανδημίας. Σημειώνεται ότι κάθε Δευτέρα οι απολογισμοί αυτοί είναι χαμηλότεροι σε σύγκριση με άλλες ημέρες της εβδομάδας λόγω καθυστερήσεων στις καταμετρήσεις το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΣΚΑΙ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20