search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:48
MENU CLOSE

Lockdown: Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων κάνει η κυβέρνηση

25.11.2020 07:30
sxoleio.jpg

 

Το σίγουρο είναι ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων, που βρίσκονται σε εφαρμογή από την 7η Νοεμβρίου και έχουν χρονικό ορίζοντα τριών εβδομάδων, θεωρείται βέβαιη, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά την επικράτεια. Από την άλλη σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι ο χρόνος και ο τρόπος για την επαναφορά της χώρας στην οποία κανονικότητα ορίζει η εποχή της πανδημίας, θα καθοριστούν μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και αφού πρώτα καταγράφει σημαντική πτώση των κρουσμάτων και μείωση της πίεσης στο σύστημα της υγείας.

Στην κυβέρνηση αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους τις επόμενες δύο μέρες τα νεότερα αποτυπώματα της πανδημίας στην κοινότητα, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του χάρτη της εξόδου από το καθολικό lockdown.

Πληροφορίες του «Π» μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις γιατρών λένε ότι στην κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες περί ανοίγματος των σχολείων σε πρώτη φάση, ήδη κάνουν δεύτερες σκέψεις. Και αυτό γιατί πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πτώση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι με το κλείσιμο των σχολείων ήρθαν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την άποψη περί καθυστέρησης του ανοίγματος των σχολείων μετά και τις γιορτές εξέφρασε με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Παραδοχή Πέτσα

«Οι κατευθύνσεις των ειδικών θα κρίνουν κατά πόσο θα υπάρξει ένα οριζόντιο άνοιγμα των μονάδων ή θα προκριθεί ένα άνοιγμα ανάλογα με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. “Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Status Fm αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων. 

Ο προγραμματισμός έδειχνε ότι αρχικά θα άνοιγμα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ώστε οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο πέντε. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που προτείνουν να μην ανοίξουν καν Γυμνάσια και Λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες

Η ανησυχία των επιστημόνων για τα μεγαλύτερα παιδιά εστιάζεται ακόμη στο γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κορωνοϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους. Αυτοί προβληματισμοί τίθενται εκ νέου από τους ειδικούς καθώς θεωρούν ότι το άνοιγμα των σχολείων με την ταυτόχρονη μετακίνηση των γονέων θα φέρει νέα άνοδο των κρουσμάτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46