search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:13
MENU CLOSE

ΜΜΕ: Ο Μπάιντεν εγκαταλείπει τον Γκουαϊδό – Αλλάζει στρατηγική για τη Βενεζουέλα

21.12.2020 16:20
ΜΜΕ: Ο Μπάιντεν εγκαταλείπει τον Γκουαϊδό - Αλλάζει στρατηγική για τη Βενεζουέλα - Media
 
Στα κρύα του λουτρού φαίνεται ότι αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ΜΜΕ της νότιας Αμερικής, τον «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία μοιάζει να αλλάζει στρατηγική έναντι του Καράκας και του ηγέτη της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.
 
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Orinoco Tribune, επικαλούμενο το Bloomberg, μετά τη σκληρή και επιθετική πολιτική του Τραμπ σε βάρος της Βενεζουέλας, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αλλάξει κάπως την τακτική της Ουάσινγκτον και να επιχειρήσει συμβιβασμό με το καθεστώς Μαδούρο.
 
Ο συμβιβασμός θα προβλέπει άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Βενεζουέλας με αντάλλαγμα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα, χωρίς όμως η Ουάσινγκτον να θέτει ως προϋπόθεση την παραίτηση Μαδούρο, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να απευθυνθεί και σε χώρες που στηρίζουν το καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Κούβα, χωρίς, ωστόσο να αποκλείεται η άρση κάποιων κυρώσεων σε βάρος του Καράκας να συνοδευτεί με άλλες, αν ο Μαδούρο δεν φανεί συνεργάσιμος.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει μείζονες κυρώσεις στη Βενεζουέλα από το 2017 και εντεύθεν και παράλληλά, επιχείρησαν να στηρίξουν τον Γκουαϊδό όταν προσπάθησε να ανατρέψει τον Μαδούρο, ακόμα και με πραξικόπημα, αλλά απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις προσπάθειές του.
 
Μάλιστα, η τελευταία ήττα του στις βουλευτικές εκλογές πλέον τον έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και κορυφαίων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, με τον Ενρίκε Καπρίλες να καλεί τα υπόλοιπα κράτη να τον εγκαταλείψουν, στάση που φαίνεται ότι κυριαρχεί και στην ομάδα του Μπάιντεν.
 
Ένα από τα αγκάθια, πάντως, που η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην προσπάθειά της για rapprochement με τον Νικολάς Μαδούρο είναι και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τον έχουν επικυρήξει για 15 εκατ. δολάρια, κατηγορώντας τον για «ναρκω-τρομοκρατία».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35