search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:09
MENU CLOSE

Ιερά Σύνοδος-Θεοφάνεια: Έκτακτη συνεδρίαση για το λουκέτο στις εκκλησίες – Τι σχεδιάζουν «αντάρτες» ιερείς

04.01.2021 07:38
theofaneia1

 

Συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στις 11 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ χθες και θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιανουαρίου, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, ενώ μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ετοιμάζουν… plan-B

Βέβαια πολλές εκκλησίες προετοιμάζουν το σχέδιο-Β, καθώς σκοπεύουν να μοιράσουν στους πιστούς αγιασμό σε μπουκαλάκι, έξω από τις Εκκλησίες. Δεν ξέρουμε όμως μήπως τους… φρενάρει ο Μ. Χρυσοχοϊδης λόγω συνωστιμού και «συγκεντρώσεων» στα προαύλια των ναών…

Σύμφωνα πάντως με το MEGA, το κλείσιμο των εκκλησιών έχει προκαλέσει την οργή των ιερέων και γι’ αυτόν τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί εκτάκτως τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αρκετοί ιερείς σκοπεύουν να βγάλουν τον αγιασμό στα προαύλια, μετά την τέλεση λειτουργίας στην κλειστή εκκλησία, όπου θα δοθεί στους πιστούς με ατομικά μπουκαλάκια. Με αποστάσεις και με σειρά προτεραιότητας ένας ένας οι πιστοί θα περιμένουν έξω από τους ναούς υπό την επίβλεψη των νεωκόρων.

Μετά το τέλος της ακολουθίας των Θεοφανείων ιερείς και προσωπικό των εκκλησιών θα ανοίξουν την πόρτα θα βγουν έξω και θα μοιράσουν τον αγιασμό σε ατομικά δοχεία.

Υπάρχουν και οι… ανυπάκουοι

Την πρόθεσή τους να «μην απέχουν» από τον αγιασμό των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων, εκφράζουν κάποιοι ιερείς δημοσίως αλλά αρκετοί ιδιωτικώς.

Χαρακτηριστικό δείγμα ένας κρητικός ιερέας, που ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να υπακούσει στη σχετική απαγόρευση.

Μάλιστα ο πατήρ Δημήτριος Κοκολινάκης συνέταξε και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων, όπου κάνει λόγο για «αντισυνταγματικές εξαγγελίες της ελληνικής κυβερνήσεως»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:07