search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:31
MENU CLOSE

Εμβόλιο για κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς κλείνουμε ραντεβού (Video | pdf)

11.01.2021 16:30
Εμβόλιο για κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα - Πώς κλείνουμε ραντεβού (Video | pdf) - Media

 

Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 85 ετών και άνω, για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η παρουσίαση της πλατφόρμας, έγινε στην τακτική ενημέρωση με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, τον κορωνοϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, την προοπτική των εμβολίων, την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την πιθανή επέκταση του λοκντάουν, στο υπουργείο Υγείας. 

Τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους οι πολίτες των άνω των 85 ετών μπορούν να ζητήσουν να εμβολιαστούν, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση. Οι επιλογές για τους πολίτες είναι είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, είτε μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στη σελίδα emvolio.gov.gr.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Μέσω της πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα και προτεραιότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.

Πώς γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού. Επιλέγω το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που με εξυπηρετεί για την πρώτη δόση του εμβολίου. Τότε στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με τις κοντινές ημερομηνίες στην επιλεγμένη και οι ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει – πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.

Αφού επιλέξω ποια ζώνη ώρας με εξυπηρετεί, επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο ραντεβού: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν μου επιτρέπει να επιλέξω ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Όταν επιλέξω τα στοιχεία και των δύο ραντεβού, στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού για τελικό έλεγχο και επιβεβαίωση. Τα επιβεβαιώνω οριστικά και εμφανίζεται η σελίδα επιτυχούς ολοκλήρωσης, με τα στοιχεία των ραντεβού, τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Αυτή τη σελίδα την εκτυπώνω ή σημειώνω τον κωδικό εμβολιασμού. Με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά του, πηγαίνω στο ραντεβού και εμβολιάζομαι.

Άυλη συνταγογράφηση μέσω SMS

Τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν αρχίσει ήδη να βρίσκουν τους παραλήπτες που είναι πάνω από 50.000 πολίτες άνω των 85 ετών, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Αν είναι κάποιος εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβει μέσα στις επόμενες ώρες δύο SMS που θα περιέχουν τα εξής στοιχεία: κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού. Αυτά είναι τα στοιχεία της προ-κράτησης με βάση τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στην άυλη συνταγογράφηση.

Σε αυτά τα μηνύματα αναγράφεται ένας κωδικός, τον οποίο στέλνει μέσα σε 72 ώρες στο 13034, εφόσον το ραντεβού είναι επιθυμητό για εκείνον. Τι γίνεται αν δεν επιβεβαιώσω την προ-κράτηση μέσα στις 72 ώρες ή αν τα στοιχεία που προτείνονται δεν τον εξυπηρετούν; Ακολουθεί τη διαδικασία που θα έκανε αν δεν ήταν εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, δηλαδή είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται και τέλος λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Πώς αλλάζουμε ραντεβού: όπως το κλείσαμε – φαρμακείο ή ΚΕΠ και emvolio.gov.gr. Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού αλλά μια φορά και τρεις μέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Φαρμακεία και ΚΕΠ

Μεταβαίνοντας σε ένα φαρμακείο μπορεί κανείς να κλείσει το ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και στα ΚΕΠ. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Έπειτα με τον κωδικό που λαμβάνουν πηγαίνουν με αυτόν τον κωδικό και την ταυτότητά τους στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Σημαντικό βήμα προόδου

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί

«Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της» ενώ «στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων», κίνδυνος που υφίσταται ακόμα και τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί όλα τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις».

«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27