search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:27
MENU CLOSE

Έκλεισε το «ντιλ του αιώνα»: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ

21.01.2021 18:18
Έκλεισε το «ντιλ του αιώνα»: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ - Media

 

Μια από τις πλέον διαφιλονικούμενες συμβάσεις πώλησης όπλων φαίνεται ότι «έκλεισε» και τώρα απομένουν τα τυπικά για να προχωρήσει στην υλοποίησή της.

Σύμφωνα με το Reuters, η σύμβαση μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ για την πώληση 50 μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και 18 επιθετικών drones υπεγράφη από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Εδώ, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία κλείστηκε από την απελθούσα κυβέρνηση Τραμπ και ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να την επανεξετάσει.

Δίνοντας έναν τόνο… θρίλερ στην όλη υπόθεση, μια από τις πηγές ανέφερε ότι η σύμβαση υπογράφτηκε μόλις μια ώρα πριν ο Μπάιντεν ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συμφωνία-μαμούθ

Το έγγραφο ουσιαστικά έδινε στο Αμπού Ντάμπι τη δυνατότητα να εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και εξοπλισμού των μαχητικών, ουσιαστικά «κλειδώνοντας» τη διακρατική συμφωνία.

Το όλο πακέτο θα κοστίσει στα ΗΑΕ περίπου 23 δισ. δολάρια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχετικά έγγραφα βρίσκονταν στα χέρια αξιωματούχων της χώρας εδώ και μία εβδομάδα για να τα ελέγξουν.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των F-35, αν και δεν είναι γνωστή η τελευταία εκδοχή του, αρχικά προέβλεπε ότι θα γινόταν το 2027.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία είχε προκαλέσει εντάσεις στο Κογκρέσο, αλλά και στο Ισραήλ, καθώς θεωρήθηκε ότι «σπάει» την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή της χώρας στη Μέση Ανατολή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30