search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:16
MENU CLOSE

Άνοιγμα καταστημάτων: Κυβερνητική προχειρότητα και αντιφατικές αποφάσεις (pics/vid)

26.01.2021 09:11
Άνοιγμα καταστημάτων: Κυβερνητική προχειρότητα και αντιφατικές αποφάσεις (pics/vid) - Media

 

H κυβέρνηση προ ημερών ανακοίνωσε… περιχαρής ότι «ανοίγει» το εμπόριο διότι ήρθαν οι εκπτώσεις και αν αυτό δεν γίνει τώρα, πότε θα γίνει, όπως αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. 

Οι πολίτες έλαβαν το μήνυμα και φυσικά συνέρρευσαν μαζικά στα καταστήματα δημιουργώντας ουρές δεκάδων ατόμων, και προκαλώντας συνωστισμό σε κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους, όπως στην Ερμού, την Τσιμισκή και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Να σημειωθεί δε ότι οι εικόνες μεγάλης κίνησης εκτυλίχθηκαν κυριακάτικα με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο επέτρεψε να λειτουργήσουν τα εμπορικά και την προηγούμενη Κυριακή, ενώ ανάλογες εικόνες ίσως δούμε και την ερχόμενη Κυριακή 31/1, καθώς θα ισχύσει εκ νέου η προαιρετική κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. 

Σενάρια για «κόφτες» SMS και χρονομετρητές

Στη συνέχεια διέρρευσαν σενάρια για αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση με τα sms τα οποία έστελναν κατά… δεκάδες μερικοί συμπολίτες μας προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους σε δρόμους, πλατείες και καταστήματα. Ακόμα και για εφαρμογή που θα εντοπίζει τους παρανομούντες σε στιλ… κόφτη υπήρξε ως σενάριο. 

Βέβαια σε κατηγορηματική διάψευση, ενός τέτοιου ενδεχόμενου προχώρησε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αντίθετα, ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται στα «σκαριά» εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti.

«Μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanalotis, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Θορυβημένοι οι λοιμωξιολόγοι

Οι εικόνες συνωστισμού ωστόσο θορύβησαν πολλούς επιστήμονες. Ο Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι ο συνωστισμός αυτός παρατηρείται μια στιγμή που η επιδημία βρίσκεται σε κακό επίπεδο και ενώ η μετάλλαξη έχει κάνει τον ιό να μεταδίδεται ακόμα ταχύτερα. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση της επιτροπής καθώς υπό αυτές τις συνθήκες η” αγορά είναι επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή”.

Το ενδεχόμενο και ενός τρίτου lockdown άφησε ανοιχτό, σήμερα το πρωί και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε όμως ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος.

 

Προχειρότητα…

Όλα αυτά αποδεικνύουν εν τέλει την προχειρότητα της κυβέρνησης και την άτσαλη προσπάθεια να ανοίξει η αγορά προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα, αλλά με κίνδυνο ένα μεγάλο υγειονoμικό και ανθρωπιστικό κόστος.

Άλλωστε τα μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας έχουν πρακτικά σταματήσει, ό,τι έκανε έκανε ο Βασίλης Κικίλιας για νέες προσλήψεις υγειονομικών, νέες ΜΕΘ, αναβάθμιση πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν είναι μόλις το 10% των εξαγγελθέντων (πάνω από 1000 είχε υποσχεθεί ο υπουργός Υγείας) ενώ μεγάλο ερώτημα υπάρχει με την διάθεση των εμβολίων καθώς όπως όλα δείχνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα στείλουν πολύ λιγότερα από τις αρχικές παραγγελίες σε όλα τα κράτη της ΕΕ…

… με καταστολή

Ωστόσο η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΛΑΣ που ξαναφέρνει μνήμες Πολυτεχνείου και επετείου του Γρηγορόπουλου, με φιρμάνια απαγόρευσης συγκεντρώσεων, προπαραμονή κιόλας νέων μεγάλων πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πολλοί δε θεωρούν ότι πίσω από αυτή την απόφαση δε βρίσκεται κυρίως η προστασία του λαού από την πανδημία αλλά η προστασία της κυβέρνησης από το ξέσπασμα μαζικών κοινωνικών διαμαρτυριών κατά της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Άλλωστε η Ολλανδία και οι τελευταίες εικόνες που βλέπουμε τρομάζουν εκτός των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την ελληνική…

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:16