search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:08
MENU CLOSE

Κίνα: Φρικτά βασανιστήρια και βιασμοί σε κέντρα κράτησης

19.02.2021 14:55
Περιστέρι: Συνελήφθη καθηγητής - Κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικο μαθητή - Media

 

Φρικτά βασανιστήρια και βιασμούς υπέστη η Τursunay Ziyawudun σε κέντρο κράτησης στην Κίνα.

Η Tursunay Ziyawudun είπε ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα όταν συνελήφθη για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017, αφού επέστρεψε στην πατρίδα της στην επαρχία Xinjiang για να βγάλει επίσημα έγγραφα.

Αυτή και ο σύζυγός της ζούσαν για πέντε χρόνια στο γειτονικό Καζακστάν. Ο σύζυγός της, Halmirza Halik, εθνοτικός του Καζακστάν, δεν συνελήφθη και την παρακολούθησε μέχρι την Επαγγελματική Σχολή της επαρχίας Xinyuan.

«Μιλήσαμε μέσω της σιδερένιας πύλης του σχολείου», δήλωσε στο αμερικανικό CNN ο Halmirza Halik.

«Φώναξε αφού με είδε. Της είπα να μην φοβάσαι … δεν έχεις παραβιάσει το νόμο και δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείς»  πρόσθεσε.

 Οι αρχές απελευθέρωσαν την Ziyawudun μετά από ένα μήνα που είχε τεθεί υπό κράτηση, αλλά στη συνέχεια την κάλεσαν πίσω τον Μάρτιο του 2018, όταν άρχισε ο εφιάλτης 9 μηνών για την άτυχη γυναίκα.

Τα βασανιστήρια και οι βιασμοί

Η Ziyawudun είπε ότι μεταφέρθηκε σε ένα κελί με περίπου 20 άλλες γυναίκες, όπου τους δόθηκε λίγο φαγητό και νερό και επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα μία φορά την ημέρα για τρία έως πέντε λεπτά.

«Όσοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο υπέστησαν ηλεκτροσόκ με ηλεκτροφόρα γκλομπ», είπε.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής της, η Ziyawudun λέει ότι οι φρουροί την ανέκριναν για τα χρόνια που ήταν στο Καζακστάν, ρωτώντας αν είχε δεσμούς με εξόριστες ομάδες Ουιγούρων.

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις συνεδρίες, ισχυρίζεται ότι οι αστυνομικοί την κλώτσησαν και τη χτύπησαν μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της.

Μια άλλη φορά, ενώ ήταν ακόμη γεμάτη μώλωπες από το ξυλοδαρμό της, η Ziyawudun ισχυρίστηκε ότι δύο γυναίκες φύλακες την πήγαν σε άλλο δωμάτιο όπου την έβαλαν σε ένα τραπέζι. «Έβαλαν ένα ηλεκτροφόρο γκλομπ μέσα μου, το στριφογύρισαν και μου έκαναν ηλεκτροσόκ με αυτό. Έχασα τις αισθήσεις μου» είπε.

Δέκα ημέρες αργότερα, λέει ότι μια ομάδα ανδρών φρουρών την πήρε από το κελί της.

«Στο διπλανό δωμάτιο άκουσα ένα άλλο κορίτσι να κλαίει και να ουρλιάζει. Είδα περίπου 5 ή 6 άντρες να μπαίνουν σε αυτό το δωμάτιο. Νόμιζα ότι τη βασανίζουν. Αλλά τότε, με βίασαν ομαδικά. Μετά από αυτό συνειδητοποίησα τι έκαναν και σε αυτήν». Είπε. Η Ziyawudun είπε, με δάκρυα. Είπε ότι συνέβη πολλές φορές ενώ κρατούνταν εκεί. «Ήταν εξαιρετικά σαδιστικοί, προκαλώντας πόνο και βλάβη στο σώμα χτυπώντας και χτυπώντας το κεφάλι μου στον τοίχο … ήταν ο τρόπος τους να μας τιμωρούν».

H Tursunay Ziyawudun

Κι άλλο περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης

Το CNN δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της Ziyawudun, αλλά είναι παρόμοιοι με εκείνους της Gulbakhar Jalilova, μιας Ουιγούρου από το Καζακστάν.

Μιλώντας στο CNN τον Ιούλιο του 2020, η Jalilova, περιέγραψε ότι ήταν κλειδωμένη σε δωμάτιο «σαν φυλακή» με περίπου 20 άλλες γυναίκες μετά τη σύλληψή της τον Μάιο του 2017.

Η Jalilova είπε ότι αντιμετώπισε έναν φύλακα που της επιτέθηκε σεξουαλικά: «Του είπα,” Δεν ντρέπεσαι; Δεν έχεις μητέρα, αδερφή, πώς μπορείς να το κάνεις αυτό έτσι; ” Με χτύπησε με το ηλεκτροσόκ και είπε, “Δεν μοιάζεις με άνθρωπο”».

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2019, αφού προειδοποιήθηκε από τις κινεζικές αρχές να μην μιλήσει για τις εμπειρίες της στην κράτηση, η Ziyawudun είπε ότι περπατούσε πέρα ​​από τα σύνορα του Καζακστάν προς τον σύζυγό της που την περίμενε.

Αλλά τις επόμενες ημέρες, η υγεία της Ziyawudun επιδεινώθηκε και υπέστη κολπική αιμορραγία.

Το 2020, η Ziyawudun μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ για ιατρική περίθαλψη. Λίγο μετά την άφιξή της, οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά τη μήτρα της, με ιατρικά αρχεία να δείχνουν ότι διαγνώστηκε για ένα πυελικό απόστημα και κολπική αιμορραγία, καθώς και φυματίωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:06