search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:34
MENU CLOSE

Forbes: Το F-35 «απέτυχε», η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο

24.02.2021 15:52
F-35: «Βόμβα» από Bloomberg - Πρόβλημα με το λογισμικό και νέες καθυστερήσεις για το μαχητικό - Media
 
Πριν από μερικές ημέρες, ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, πτέραρχος Τσαρλς Κουίντον Μπράουν, μιλώντας σε δημοσιογράφος, αποκάλυψε ότι η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ένα νέο ελαφρύ μαχητικό αεροπλάνο, το οποίο θα κληθεί να αντικαταστήσει τα F-16 τα οποία κλείνουν φέτος 47 χρόνια υπηρεσίας.
 
Η δήλωση Μπράουν προκάλεσε αρκετό σούσουρο, καθώς, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Αεροπορίας, τα F-16 θα τα αντικαθιστούσε σταδιακά το F-35, το μαχητικό 5ης γενιάς που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ανάπτυξής του και θεωρητικά σε λίγους μήνες θα μπει σε πλήρη παραγωγή.
 
Ωστόσο, ο Μπράουν έκανε λόγο για ένα εντελώς νέο ελαφρύ και φθηνό αεροσκάφος –μίλησε για αεροσκάφος γενιάς 4συν ή 5μείον– το οποίο θα παραχθεί σε ικανές ποσότητες ώστε να καλύψει το κενό που θα αφήσουν τα F-16 όταν αρχίσουν να αποσύρονται από την ενεργό δράση.
 

F-35, όπως… Ferrari

Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes, η ομιλία του Μπράουν αποτελεί μια απόδειξη ότι το F-35, το περίφημο stealth μαχητικό που σχεδιάστηκε για την Αεροπορία, το Ναυτικό και τους Πεζοναύτες, απέτυχε στο ρόλο του να είναι το ελαφρύ και φθηνό αεροσκάφος που θα συμπλήρωνε το έτερο υπερσύγχρονο μαχητικό των ΗΠΑ, το F-22.
 
Όπως σημειώνει το Forbes, το F-35 είναι ένα άκρως σύνθετο και υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα, το κάθε αεροσκάφος ζυγίζει 25 τόνους, κοστίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια και είναι απαιτητικό στη συντήρησή του, ενώ 15 χρόνια μετά την πρώτη πτήση του, έχουν κατασκευαστεί μόλις 250 κομμάτια.
 
Μάλιστα, ο Μπράουν χαρακτήρισε το μαχητικό ως… Ferrari, που δεν την κυκλοφορείς κάθε μέρα για να πας στη δουλειά, αλλά την βγάζεις μόνο τα σαββατοκύριακα, ενώ για τις καθημερινές έχεις ένα πιο απλό, οικονομικό και εύκολο στη χρήση και τη συντήρηση αυτοκίνητο.
 

«Μαχητικό μπουτίκ»

Το άρθρο σημειώνει ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τα F-22, τα οποία αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως τα βασικά μαχητικά εναέριας κυριαρχίας των ΗΠΑ, ωστόσο το τεράστιο κόστος κατασκευής και συντήρησής τους περιόρισε τον αριθμό τους μόλις στα 195, μετατρέποντάς τα σε «μαχητικά μπουτίκ».
 
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα F-35 τα οποία, από αεροσκάφη που θα έρχονταν να συμπληρώσουν με ποσότητα την ποιότητα των F-22, πλέον έχουν γίνει πολύ σύνθετα και ακριβά για να αποτελέσουν τους αντικαταστάτες του -όντως ελαφρού και σχετικά φθηνού- F-16.
 
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο, η συγκυρία για την Αεροπορία είναι ευνοϊκή, ώστε να προωθήσει το σχέδιο ενός νέου μαχητικού, καθώς η στρατηγική της Ουάσινγκτον που έχει στρέψει το βλέμμα προς Ρωσία και Κίνα εξυπηρετεί την Αεροπορία και το Ναυτικό, σε ζητήματα προϋπολογισμού.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:32