search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:50
MENU CLOSE

Έχει μείνει πολύ Παστίτσιο

14.10.2012 08:05
Έχει μείνει πολύ Παστίτσιο  - Media

Η χρυσαυγίτικη «εντολή» δίωξης του τύπου που είχε στήσει τον σαρκαστικό ιστότοπο για τον – με κοσμικούς όρους – χαρισματικό και ημιπαράφρονα γέροντα Παΐσιο δεν είναι καθόλου καινούργιο πράγμα.

Η χρυσαυγίτικη «εντολή» δίωξης του τύπου που είχε στήσει τον σαρκαστικό ιστότοπο για τον – με κοσμικούς όρους – χαρισματικό και ημιπαράφρονα γέροντα Παΐσιο δεν είναι καθόλου καινούργιο πράγμα. Η νεότερη ιστορική γραμμή της ορθοδόξου μισαλλοδοξίας ξεκινά τουλάχιστον από τον αφορεσμένο Ροΐδη (και για λάθος λόγο: στην «πάπισσα Ιωάννα» διακωμωδούσε, σε απαστράπτουσα καθαρεύουσα, το μεσαιωνικό… Βατικανό) για να καταλήξει στις τρέχουσες υστερικές αντιδράσεις για τη θεατρική παράσταση «Corpus Cristi». προσοχή: έχει μείνει πολύ παστίτσιο. Η αισθητική του Μεταξά και των Απριλιανών, η «ομορφιά» του στολισμένου πασχαλιάτικου στρατοπέδου (μπροστά Παρθενώνας, πίσω νοβοπάν…) διατυπώνει ξανά στο προσκήνιο τον συντριπτικό της λόγο. Όσο η πρωτοφανής χρηματοπιστωτική σεισμικότητα και η άρρωστη δυτική και ντόπια δη μοκρατία πειραματίζονται στην Ελλάδα με τα πιο επικίνδυνα εκρηκτικά τους κοκτέιλ, τόσο η «αντισυστη μική» ρητορεία θα ανακαλύπτει σκούζοντας στο ψυγείο «γέροντες Παστίτσιους». Η δεξιά, γιατί η αριστερή «αντισυστημική» ρητορεία ψεκάστηκε με χημικά, σκουπίστηκε και μάλλον περιμένει απεγνωσμένη τις κάλπες για να ψευτοκαταλάβει, αφελώς θριαμβολογούσα, το ανατιναγμένο προτεκτοράτο που ιδρύθηκε (ως τέτοιο ) το 1 830 στο νότιο άκρο της Βαλκανικής.
Ακολουθεί πρόχειρος σημείωσις. Είναι, ας πούμε, ο επίλογος μιας πανηγυρικής ομιλίας στα επικείμενα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παστιτσίου των Βεβήλων στο Ψηφιακό Δοβλέτι της Ελληνορθοδόξου Ψωροκώσταινας.
[Εν δύο, εν δύο… «Σε γνωρίιιι…», ακούγομαι;…] Αδελφοί, αδελφές,
Κύριε ελέησον (τρις). Ο Θεός ας ευλογεί τους ανωνύμους σχολιαστάς του Διαδικτύου. «Δηλαδή κάθε καρυδιάς καρύδι που κουνάει πέρα δώθε ένα ποντίκι;» μονολογούν ήδη κάποιοι εξ ημών χαμηλοφώνως. Ναι, αλλά μερικά καρύδια είναι ευθύβολα ώσπερ το μήλον που έπληξεν αίφνης την κεφαλήν του Ισαάκ Νεύτωνος. Διατυπώνουν απλές αλήθειες. Σήμερον που η άποψη δεν συνιστά καθεστωτικόν προνόμιον των τηλεοπτικών talking heads, ας φωτίσουμε έναν κόκκο άμμου, ένα ταπεινόν τε και ανώνυμον σχόλιον από τα «ψιλά» κάποιου post για τον γέροντα π αστίτσιο.
Ξυνέγραψε ο άγνωστος σχολιογράφος: «Όποιος μπορεί να πιστέψει σε θαύματα μπορεί να πιστέψει στα πιο τρελά πράγματα: Η γη είναι επίπεδη, οι Έλληνες ήρθαμε από τον ‘‘Σείριο’’, όταν βρέχει κατουράει ο Θεός, αξίζουν οι ‘‘θυσίες’’ μας και τα μνημόνια κάποια στιγμή θα πιάσουν τόπο, η Xρυσή Αυγή είναι αντισυστημική και θα ξεβρωμίσει τον τόπο κ.ο.κ. Ζήτω ο Παστίτσιος που καταδεικνύει την ηλιθιότητα και την αφέλεια του κόσμου! Και φυσικά όσοι κερδίζουν από αυτά τσαντίστηκαν πολύ»… Συνυπογράφω, κι έλα Παναγιά μαζί μας.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:50