search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:49
MENU CLOSE

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ο προορισμός του… το ταξίδι!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2167
4-3-2021
07.03.2021 04:00
ntentsik_main-1.jpg

 

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στην ψηφιακή πλατφόρμα του ένα συναρπαστικό αφιέρωμα με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι».

Σε μια εποχή που – λόγω πανδημίας – οι μετακινήσεις μας είναι περιορισμένες, το φεστιβάλ, μέσα από δεκαεννέα ντοκιμαντέρ και δυο ταινίες μυθοπλασίας, μας ξεναγεί σε τόπους μαγικούς, ικανοποιώντας την ανάγκη μας για αναζήτηση και εξερεύνηση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «μεταφερθεί» από την Ινδία στην Αλάσκα, φθάνοντας μέχρι την Παταγονία και τη Γροιλανδία. Μέσα από τις ταινίες του αφιερώματος θα απολαύσουμε τη μαγεία του να ταξιδεύεις, εστιάζοντας παράλληλα και στις πιο εσωτερικές μας διαδρομές με οδηγό τις αναμνήσεις, την ελπίδα, την ανθρωπιά και, φυσικά, την πίστη και τη σχέση μας τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό μας.

Το αφιέρωμα θα προβληθεί από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο του online 23ου ΦΝΘ, ενώ θα συνοδεύεται από μία δίγλωσση ειδική έκδοση, στην οποία άνθρωποι του σινεμά, διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν με τον δικό τους τρόπο το ταξίδι, ανακαλύπτοντας τις πολύπλευρες πτυχές του.

Ποια είναι, όμως, τα έργα του αφιερώματος;

«Ανοιχτός Βορράς», του Ντάριο Ακοτσέλα

Ένας 40χρονος Ιταλός συγγραφέας κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στη Βρετανική Κολομβία, το Γιούκον και την Αλάσκα όπου, μεταξύ άλλων, συναντά ανθρώπους που ζουν στο δάσος. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μέσα από αυτό το ταξίδι να εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.

«Ο σταθμός του τρένου», του Σεργκέι Λοζνίτσα

Άνθρωποι κοιμούνται σε έναν σταθμό, στη μέση του πουθενά, περιμένοντας καρτερικά ένα τρένο που δεν έρχεται ποτέ. Το ταξίδι ως αναμονή και συνάμα ως προσμονή, για κάτι που ποτέ δεν φθάνει…

«Αν είχα τέσσερις καμήλες», του Κρις Μαρκέρ

Ταξίδια σε είκοσι έξι χώρες, αποτυπωμένα μέσα από μοναδικές φωτογραφίες. Ένα οδοιπορικό και, συγχρόνως, ένας διαλογισμός πάνω στη φύση του ανθρώπου αλλά και τα μεγάλα γεγονότα που αναδεικνύουν άλλοτε την ομορφιά και άλλοτε την ασχήμια της ζωής.

«Αναμνήσεις από ένα ταξίδι στη Λιθουανία», του Γιόνας Μέκας

Γυρισμένο από τον θρύλο του σινεμά, τον Γιόνας Μέκας, το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί ένα κινηματογραφικό ημερολόγιο του ποιητή και σκηνοθέτη. Μια ταινία που, το 2006, η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου ξεχώρισε για την «πολιτιστική, αισθητική και ιστορική της σημασία».

«Στα βήματα του Μπρους Τσάτουιν», του Βέρνερ Χέρτσογκ

Με το σακίδιο του Τσάτουιν στον ώμο, ο Χέρτσογκ ακολουθεί τα βήματα ενός ανθρώπου που λάτρεψε τη νομαδική ζωή ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο. Τα μυστήρια και οι αμέτρητες εμπειρίες που ανακαλύπτει στην πορεία του τον συγκλονίζουν.

«Το μεγάλο ταξίδι», του Γιόχαν φαν ντερ Κέκεν

Όταν ο σκηνοθέτης μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο, αποφασίζει να κάνει ό,τι αγαπά περισσότερο. Έτσι, ξεκινά να ταξιδεύει με την κινηματογραφική του κάμερα στο χέρι. Στα διάφορα μέρη του κόσμου που επισκέπτεται μιλά τόσο για τον ίδιο όσο και τη ζωή του, με μια αφήγηση ποιητική…

«Τζόγος, θεοί και LSD», του Πίτερ Μέτλερ

 Ένα ταξίδι υπερβατικό, σε διάφορες χώρες και κουλτούρες, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε ό,τι δίνει νόημα στη ζωή μας.

«Εκεί κάτω», της Σαντάλ Ακερμάν

Μέσα από ένα διαμέρισμα δίπλα στη θάλασσα η Σαντάλ Ακερμάν, μια από τις σπουδαιότερες Ευρωπαίες δημιουργούς της μετα-Nouvelle Vague εποχής, μιλά για την ίδια και την καθημερινότητά της, ενώ παράλληλα αναπολεί την παιδική της ηλικία. Ένα ντοκιμαντέρ σαν ημερολόγιο, το οποίο επιχειρεί να αποκαλύψει τις σκέψεις της σκηνοθέτιδος που έδωσε απροσδόκητα τέλος στη ζωή της.

«Για τον χρόνο και την πόλη», του Τέρενς Ντέιβις

Ένας βαθύς στοχασμός για την απώλεια αίσθησης του χώρου και του τόπου με το πέρασμα του χρόνου. Δυο ιστορίες, μια του σκηνοθέτη και μια της πόλης, «μπλέκονται» περίτεχνα…

«Αποστολή στην άκρη του κόσμου», του Ντάνιελ Ντέντσικ

Ένα ταξίδι με καράβι ανάμεσα στα παγόβουνα της βορειοανατολικής Γροιλανδίας που λιώνουν ανεξέλεγκτα. Στο πλήρωμα καλλιτέχνες, γεωλόγοι, αστροβιολόγοι ανακαλύπτουν νέα είδη ζωής, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις…

«Η γη των φαντασμάτων», των Κατένια Λέρμερ και Ζίμον Στάντλερ

Ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη «μεταμορφώνεται». Μέσα από το ταξίδι τους οι άνθρωποι της φυλής Τζου/Χοανσί, έτοιμοι να εγκαταλείψουν παραδόσεις εκατομμυρίων ετών, μας προκαλούν να ξαναδούμε τις δικές μας συνήθειες μέσα από τα μάτια τους.

«Κεντρικό Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ», του Καρίμ Αϊνούζ

Ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην προσφυγική κρίση με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δημιουργώντας το πορτρέτο μιας πόλης μέσα στην πόλη και συνάμα μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας παγιδευμένης ανάμεσα στην κρίση και την ουτοπία.

«Ταξιδιώτης του Μεσονυκτίου», του Χασάν Φαζιλί

Ένα οπτικό ημερολόγιο, κινηματογραφημένο από μέσα απλά, που καταγράφουν τη βία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι όσοι ταξιδεύουν νύχτα. Εξόριστοι από την ίδια τους την πατρίδα, κάνουν βήματα φοβισμένα και σιωπηλά, με τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε τους βήμα.

«Από πού πάμε σπίτι μας;», της Ρεμπέκα Καμίζα

Ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την πορεία ασυνόδευτων και ανήλικων μεταναστών με προορισμό τις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι γεμάτο εμπόδια, φόβο και θλίψη, με μόνο σύμμαχο την ελπίδα…

«Πρώτη επαφή», των Μπομπ Κόνολι και Ρόμπιν Άντερσον

Η πρώτη συνάντηση των ορεινών φυλών της Παπούας Νέας Γουινέας με τους Αυστραλούς χρυσοθήρες τη δεκαετία του 1930. Ένα ντοκιμαντέρ – ντοκουμέντο με την πρώτη συνάντηση μεταξύ ανθρώπων που έχουν εντελώς διαφορετικές κουλτούρες.

«Νυχτερινό Ταχυδρομείο», των Χάρι Ουάτ και Μπάζιλ Ράιτ

Γυρισμένο το 1936, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το νυχτερινό ταξίδι της αμαξοστοιχίας Λονδίνο – Γλασκώβη, αποτυπώνοντας μοναδικά το βρετανικό τοπίο.

«Ταξίδια στο Κονγκό», του Μαρκ Αλεγκρέ

Ένα ταξίδι στο Κονγκό, το 1925. Το ντοκιμαντέρ κατορθώνει να «βυθίσει» τον θεατή στην ατμόσφαιρα αυτής της μυστηριώδους χώρας.

«Άτμαν», της Πίργιο Χονκασάλο

Ο παράλυτος Τζαμάνα Λαλ από την Ινδία καλύπτει μια διαδρομή 6.000 χιλιομέτρων ως φόρο τιμής στην πρόσφατα χαμένη μητέρα του. Ένα ταξίδι που – μεταξύ άλλων – αναδεικνύει την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, αλλά και τις θρησκευτικές πρακτικές της Ινδίας.

«Route One», του Ρόμπερτ Κρέιμερ

Συνδυάζοντας ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, η ταινία παρουσιάζει – μέσα από ένα ταξίδι – συμπεριφορές στην Αμερική του 1980, εστιάζοντας σε θέματα όπως η φυλή, η θρησκεία αλλά και η ιστορία.

«Στάση λεωφορείου», των Ακτάν Αμπντικαλίκοφ και Έρνεστ Αμπντιχαπάροφ

Σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο, τέσσερις άγνωστοι περιμένουν ένα λεωφορείο που, όμως, δεν έρχεται ποτέ. Μια ταινία που εστιάζει όχι μόνο σε αυτό που περιμένεις, αλλά και στις σχέσεις που αναπτύσσεις κατά τη διάρκεια της αναμονής…

«Οι Λένινγκραντ Καουμπόις πάνε Αμέρικα», του Άκι Καουρισμάκι

Μια ιστορία που ακολουθεί τα βήματα μιας περιπλάνησης σε κακόφημα μέρη. Επαρχιακές πόλεις με «άσχημους» ανθρώπους αλλά όμορφα συναισθήματα…

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.filmfestival.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:48