search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:33
MENU CLOSE

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Δημήτρη Καμαρωτού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2167
4-3-2021
06.03.2021 04:00
promitheas_theatro_main-1.jpg

 

Μακριά από το αποπνικτικό βουητό των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων, το θέατρο εξακολουθεί να αναπνέει ελεύθερα προσφέροντας στο κοινό του τις επόμενες μέρες μια ιδιαίτερη διαδικτυακή παράσταση.

Πρόκειται για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, ένα ζωντανό θέαμα, που δημιουργήθηκε εξαρχής για να μεταδοθεί μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης.

Όσοι δεν πρόλαβαν να το παρακολουθήσουν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έχουν την ευκαιρία να το δουν σε live streaming και χωρίς αντίτιμο, στις 5, 6 και 7 Μαρτίου (20.30), στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο Youtube.

Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία του αρχαίου ποιητή παρουσιάζεται τώρα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τα πρόσωπα του ήρωα» ως μία θεατρική – μουσική σύνθεση, με την υπογραφή του συνθέτη – δραματουργού του ήχου Δημήτρη Καμαρωτού και την εξαιρετική μετάφραση του ποιητή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου. Συμμετέχουν η Αμαλία Μουτούση και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (που υποδύονται όλα τα πρόσωπα του έργου), η μεσόφωνος Άννα Παγκάλου (Χορός) και οι μουσικοί Κατερίνα Κωνσταντούρου και Χρήστος Λιάτσος. Για να γίνει σαφές ποιον χαρακτήρα ερμηνεύουν κάθε φορά, οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη τεχνική, τις «ηχητικές μάσκες».

Η παράσταση διαθέτει ξεχωριστή ατμόσφαιρα, αφού εκτυλίσσεται μέσα στο Βαλλιάνειο Μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, έναν χώρο γεμάτο από τόμους βιβλίων, στοίβες εφημερίδων, μνήμες και ίχνη όλων όσοι βρέθηκαν εκεί πριν από τους εν λόγω καλλιτέχνες, σηματοδοτώντας την κληρονομιά της γνώσης από τα βάθη των αιώνων.

Μέσα σ’ αυτό το επιβλητικό περιβάλλον, λοιπόν, οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία του Προμηθέα, σαν μια ζωντανή μαρτυρία, ενώ το κείμενο έχει μετατραπεί σε παρτιτούρα και οι λέξεις σε ήχο. Γύρω τους, οι μουσικοί τούς επιτηρούν και τους υποστηρίζουν.

Στην τραγωδία του Αισχύλου ο πρώτος των μυθικών ηρώων υποστηρίζει με το παράδειγμά του την αδήριτη ανάγκη της ανυπακοής και της αντίστασης στον αυταρχισμό της εξουσίας, όταν διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση. Ο Προμηθέας εναντιώθηκε στο θέλημα του Δία, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, για να προσφέρει στους ανθρώπους το δώρο της φωτιάς.

Ας σημειωθεί ότι σύμβουλος δραματουργίας είναι ο Νίκος Φλέσσας, τον σκηνικό χώρο διαμόρφωσε η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια επιμελήθηκε η Εύα Νάθενα, τη διεύθυνση φωτογραφίας και τους φωτισμούς έκανε ο Γιάννης Δρακουλαράκος, τον σχεδιασμό ήχου ο Κώστας Μπώκος/Studio 19 και τον σχεδιασμό Βίντεο Προβολών ο Βασίλης Κοντούρης/Studio19.

Επίσης, είναι ήδη διαθέσιμη στα βιβλιοπωλεία η έκδοση της νέας μετάφρασης του «Προμηθέα Δεσμώτη» από τον Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο, ένα ακόμη έντυπο που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:32