search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:13
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Σαμαράς και Τσίπρας, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

05.03.2013 22:00
oldphotospapariga_2060950151362485446.jpg

Στο πλαίσιο του μετώπου με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια κινήθηκε η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά, το βράδυ της Τρίτης.

Στο πλαίσιο του μετώπου με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια κινήθηκε η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά, το βράδυ της Τρίτης. Στοιχείο που, μεταφερόμενο στο πολιτικό πεδίο, εκφράστηκε με τη θέση του ΚΚΕ ότι Σαμαράς και Τσίπρας αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλαδή ότι παρά τις διαφορές τους εκφράζουν τη λογική της διαχείρισης εντός καπιταλιστικού πλαισίου. Χαρακτηριστική η έκφραση που χρησιμοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα ότι θα έχουμε είτε «λιτότητα με ανάπτυξη» είτε «ανάπτυξη με λιτότητα», παραπέμποντας σε Σαμαρά και Τσίπρα αντιστοίχως.
Σημειώνεται, πάντως, ότι παραπάνω θέση – η οποία δείχνει να τοποθετεί τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου στην ίδια πλευρά και αντανακλά τη σημερινή και προς επικύρωση στο ερχόμενο συνέδριο θέση ότι εντός του καπιταλισμού δεν υπάρχουν περιθώρια για αριστερές ή φιλολαϊκές κυβερνήσεις – αμφισβητείται στο εσωτερικό του κόμματος, όπως προκύπτει και από τον εσωτερικό προσυνεδριακό διάλογο. Σε γενικές γραμμές επικρίνεται ως «αντιλενινιστική» η λογική της εγκατάλειψης της προσπάθειας για πολιτικές συμμαχίες και τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης εντός καπιταλιστικού πλαισίου, παρόλο που ταυτόχρονα ορισμένοι απ’ όσους διατυπώνουν την παραπάνω κριτική στρέφουν τα βέλη τους και προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συζήτηση, ωστόσο, η Αλέκα Παπαρήγα εστίασε στα αγροτικά θέματα και τη νέα ΚΑΠ, καθώς, όπως σημείωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αφήνοντας σαφείς αιχμές μεταξύ άλλων κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «δεν μπορείς να μιλάς για αγροτική πολιτική και να μην τοποθετείσαι πάνω στην ΚΑΠ». Ειδικότερα, σημείωσε ότι «είναι ασυμβίβαστη η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους της αγροτιάς και έξωση από τη γη της, με την εφαρμογή της ΚΑΠ» καθώς και πως «ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, είτε έχει κυβέρνηση Σαμαρά είτε κυβέρνηση Τσίπρα, από τη στιγμή που είσαι μέσα στα πλαίσια του συστήματος» έχει πολύ στερνά περιθώρια ευελιξίας. Σημείωσε ότι στόχος είναι η συγκέντρωση της γης και πως με την Αγροτική Τράπεζα να γίνεται ιδιωτική θα απελευθερωθεί ένα μέρος από τις υποθήκες και θα υποχρεωθούν οι αγρότες ή να πληρώσουν ή να χάσουν τη γη τους.

Στο ίδιο καζάνι
Δεδομένου όμως ότι η συζήτηση κινήθηκε σε πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε αφενός στο μήνυμα των ιταλικών εκλογών αφετέρου σε θέματα όπως οι επενδύσεις και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, π.χ., για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Όσον αφορά το πρώτο, διαφώνησε με τη θέση ότι οι εκλογές δείχνουν αμφισβήτηση της Μέρκελ ή ότι εν πάση περιπτώσει αυτό οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση προς όφελος των λαών. Σημείωσε πως το καπιταλιστικό σύστημα, η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ανάγκη και τον Μόντι και τον Μπερσάνι και τον Γκρίλο και τους ναζιστές, καθώς όλες αυτές οι ψήφοι μπορούν ξανά να χωνευτούν στο σύστημα μέσα από μια άλλη κυβέρνηση. Αυτό που δεν γίνεται ανεκτό από το σύστημα, σημείωσε, είναι να λες ότι έξω από τον καπιταλισμό υπάρχει και κάτι άλλο.
Όσο για την ανακήρυξη ΑΟΖ, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτίμησε πως η σημερινή ή η αυριανή κυβέρνηση θα συρθεί σε μια συζήτηση για αποδοχή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο με συμφωνία επιχειρήσεων και όχι διακρατική και χωρίς χάρτες, με τον εκβιασμό πως σε αντίθετη περίπτωση χάνει διαδρόμους και οικόπεδα. Κι επίσης διαφώνησε με την αντίληψη ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων σε τέτοια ζητήματα ή ότι τίθεται θέμα ικανοτήτων καθώς, όπως υπογράμμισε, «δεν μπορείς να είσαι και μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να βάζεις τους δικούς σου κανόνες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:13