search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:33
MENU CLOSE

O μισθός πάει πάτο

28.03.2013 22:00
oldphotospod_2803_050_cmyk1364395149.jpg

Ακόμη και μετά την έξοδο από την ύφεση θα παραμείνει «ανοιχτός» ο κατώτατος μισθός για παρεμβάσεις και περαιτέρω μειώσεις, καθώς ο νέος μηχανισμός καθορισμού του, που ήδη παραδόθηκε στην τρόικα από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση…

Ακόμη και μετά την έξοδο από την ύφεση θα παραμείνει «ανοιχτός» ο κατώτατος μισθός για παρεμβάσεις και περαιτέρω μειώσεις, καθώς ο νέος μηχανισμός καθορισμού του, που ήδη παραδόθηκε στην τρόικα από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προβλέπει μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες δύσκολα θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, περιλαμβάνει ρήτρες διασφάλισης, οικονομικούς δείκτες και αυστηρά κριτήρια, τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κατώτατων μισθών, ακόμη και μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση.
Ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του κατώτατου μισθού, που θα «περάσει» με τον «δημοκρατικό» τρόπο της υπογραφής με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, θα «υπακούει» στις γνωστές συστάσεις της τρόικας για τους μισθούς στην Ελλάδα. Βάσει αυτών, ο κατώτατος μισθός και οι ωριμάνσεις θα πρέπει να μείνουν παγωμένα μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%, κάπου κοντά στο σωτήριο έτος… 2027, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, οι δανειστές πιέζουν ώστε να υπάρξει, υποτίθεται, «μέριμνα» για τους νέους. Στην πράξη, με πρόσχημα την υψηλή ανεργία, ο κατώτατος δικός τους μισθός να είναι κατά τι μειωμένος από τον κατώτατο των μεγαλύτερων, ενώ αντίστοιχη διαφοροποίηση να μπορούν να έχουν οι μισθοί σε περιοχές – θυλάκους υψηλής ανεργίας… Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού κατώτατου μισθού θα διαδραματίσουν, εκτός από την ανεργία και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, ο αριθμός κάθε φορά αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η σχέση αυτού του μισθού ως καθαρό διαθέσιμο εισόδημα με τον μέσο μισθό, το όριο της φτώχειας, το όριο ελάχιστης διαβίωσης, αλλά και διάφορες κοινωνικές παροχές που δίνονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια… Συμπληρωματικά θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράμετροι που δύσκολα θα οδηγήσουν σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Για παράδειγμα θα λαμβάνονται υπόψη η μαύρη – ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, οι εικονικοί μισθοί και το μέγεθος των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, κλαδικών ή και επιχειρηματικών.
Και βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίζουν μια σειρά γενικές οικονομικές παραδοχές, όπως η ανεργία που προαναφέρθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης, η παραγωγικότητα της οικονομίας, η συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας, όπως είναι το φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία. Σε επίπεδο διαβούλευσης στο σχέδιο προβλέπονται δύο μήνες συζητήσεων, πιθανότατα χωρίς τη ΓΣΕΕ, που έχει αποφασίσει να απέχει από τη διαδικασία καταγγέλλοντας την αντισυνταγματική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:32