search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:25
MENU CLOSE

Τζουράσικ πάρκ το ΥΠΕΚΑ!

24.04.2013 21:00
Τζουράσικ πάρκ το ΥΠΕΚΑ! - Media

Σε Τζουράσικ πάρκ μετατρέπεται σε χρόνο ντε – τε το ΥΠΕΚΑ και μια μυρωδιά φορμόλης έχει ποτίσει γραφεία και διαδρόμους. Η τρικομματική πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει ακάθεκτη την υιοθέτηση των πιο συντηρητικών πολιτικών μοιάζοντας  στοχοπροσηλωμένη σε περασμένες δεκαετίες.

Σε Τζουράσικ πάρκ μετατρέπεται σε χρόνο ντε – τε το ΥΠΕΚΑ και μια μυρωδιά φορμόλης έχει ποτίσει γραφεία και διαδρόμους. Η τρικομματική πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει ακάθεκτη την υιοθέτηση των πιο συντηρητικών πολιτικών μοιάζοντας  στοχοπροσηλωμένη σε περασμένες δεκαετίες.
Και αυτή τη φορά, τις ναφλαλινέ πολιτικές της διατύπωσε και στα δυο συμβούλια κορυφής, αυτό των υπουργών Περιβάλλοντος και αυτό των υπουργών Ενέργειας.
 
Κολλημένοι με τα βρόμικα καύσιμα
 
Το πρώτο δείγμα της απαρχαιωμένης λογικής έδωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδας με το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτείνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι «μέσω μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει το σύνολο των μεγάλων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία».
Για να το κάνουμε λιανά η πρόταση του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος ήταν του στυλ «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Πρόταση που δείχνει είτε πλήρη άγνοια του θέματος αφού θεωρείται αδύνατη η συμφωνία των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη είτε κουτοπόνηρη μικροπολιτική για να δικαιολογηθεί η αρνητική θέση της χώρας σε οποιαδήποτε προσπάθεια για φιλόδοξο σχέδιο απεμπλοκής από τα βρόμικα καύσιμα.
Το δεύτερο δείγμα γραφής ήταν από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου που συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Ενέργειας.
Ο κ. Παπαγεωργίου κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος στήριξε σθεναρά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δηλώνοντας ότι : «περαιτέρω μονομερής αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των αεριών του θερμοκηπίου, θα έχει μικρό ή και καθόλου αντίκτυπο στην εκπομπή αερίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών ενεργοβόρων βιομηχανιών».  
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, που τόσες αντιρρήσεις και ενστάσεις είχε να εκφράσει στο σχέδιο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  έπλεξε αντίθετα το εγκώμιο μιας άκρως επικίνδυνης μεθόδου, της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου. Μέθοδο που μεγάλες πολυεθνικές προσπαθούν να επιβάλλουν και στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά ευρήματα που υπάρχουν ως προς την ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Β. Ελλάδα και τους « προέτρεψε προς τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του κλάδου για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών».
Και το ερώτημα παραμένει πρόκειται για άγνοια ή για σθεναρή και αμετακίνητη στήριξη του λόμπι του άνθρακα;
Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, αυτή που είναι διάχυτη στους διαδρόμους του ΥΠΕΚΑ και όχι μόνον… Τα ζητήματα, όπως λένε,  της κλιματικής αλλαγής και της απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι θέματα υψηλής πολιτικής και δεν μπορεί να ανταποκριθεί μια πολιτική ηγεσία που θεωρεί μεγάλο έργο την νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαιρεσιών με ένα πεντακοσάρικο…
 
Υ.Γ
Για το τι εστί σχιστολιθικό αέριο. Πόσο επικίνδυνη μέθοδος είναι και το κίνημα αντίδρασης που έχει αναπτυχθεί μπορείτε να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ στο Πράσινο Ποντίκι Μαρτίου και στο Πράσινο Ποντίκι Ιανουαρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:24