search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:41
MENU CLOSE

«Όχι» του ΚΚΕ στην απεργία των εκπαιδευτικών και καταδίκη της «πολιτικής επιστράτευσης»

17.05.2013 21:00
oldphotoskoutsoumpas-kke-456×3001368774294-1.jpg

«Όχι» με… υποσημειώσεις είπε το ΚΚΕ στην απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις ή, για την ακρίβεια, στην πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ωστόσο καταδίκασε την «προληπτική επιστράτευση» των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση.

«Όχι» με… υποσημειώσεις είπε το ΚΚΕ στην απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις ή, για την ακρίβεια, στην πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ωστόσο καταδίκασε την «προληπτική επιστράτευση» των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, το κόμμα φαίνεται να ζύγισε μια σειρά από παράγοντες, λειτουργώντας με επιφυλακτικότητα και μετριοπάθεια, στάση που άλλους τους ξένισε, ενώ άλλοι, ακόμα και από το αντίπαλο στρατόπεδο, την υποδέχτηκαν με ικανοποίηση.
Εκτιμήθηκε, από τη μία, η προοπτική της μαζικότητας και η απουσία έγκαιρης προετοιμασίας μιας τέτοιας απεργίας για τη ζύμωση του κλάδου και την οικοδόμηση συμμαχιών, κι από την άλλη μετρήθηκαν οι αντιδράσεις γονιών και μαθητών.
Ειδικότερα, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τάχθηκε κατά της απεργίας με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «τυφλή απεργία», χωρίς σχέδιο και προοπτική, και στη βάση αυτήν κατήγγειλε την ηγεσία της ΟΛΜΕ για «τυχοδιωκτισμό». Η πρόταση του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλούσε σε προκήρυξη 48ωρης στις 16 και 17 Μαΐου και διενέργεια γενικών συνελεύσεων τη δεύτερη μέρα προκειμένου να επανακαθοριστεί η στάση των εκπαιδευτικών ανάλογα με τη συμμετοχή. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν είναι αντίθετες με την απεργία μέσα στις Πανελλαδικές, αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του αγώνα για το σύνολο της (αντι)εκπαιδευτικής πολιτικής και όχι μόνο για την αύξηση του ωραρίου. Σημειώνεται πως οι δυνάμεις του κόμματος, παρόλο που κατήγγειλαν τις πλειοψηφικές παρατάξεις στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στην περίπτωση της ΑΔΕΔΥ πρότειναν 24ωρη απεργία την Τρίτη και όχι την Πέμπτη, σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, την οποία υιοθέτησε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ).

Ενιαία δράση;
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε, σε δηλώσεις του κατά της επιστράτευσης, ότι και πως «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και τις κατάλληλες μορφές πάλης και το περιεχόμενο του αγώνα που θα εξασφαλίζουν μαζική συμμετοχή, αποτελεσματικότητα, ενιαία δράση, θα εξασφαλίζουν την προοπτική της πάλης, όπως είναι η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ, μακριά από τυχοδιωκτισμούς, από μικροκομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες».
Πάντως, ενώ η ηγεσία στήριξε το σκεπτικό των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ περί μη διασφάλισης των προϋποθέσεων για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου τάχθηκε κάθετα κατά της απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι το κόμμα είναι αντίθετο στο ζήτημα της αύξησης του ωραρίου. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε πάτημα στην κυβέρνηση να βάλει στον τοίχο τους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας σαν εκβιασμό και σαν πίεση τις εξετάσεις των παιδιών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας που έδωσε τόσα για να μπορέσει να πάει εν πάση περιπτώσει εκεί που είναι να πάει. Αυτές είναι καθαρές κουβέντες».
Τέλος, ενδεικτική για την ανησυχία του κόμματος όσον αφορά τις αντιδράσεις γονιών – μαθητών είναι η ανακοίνωση – αφίσα της ΚΝΕ η οποία καλεί τους υποψηφίους να καταδικάσουν στη συνείδησή τους την κυβέρνηση και την επιστράτευση, αλλά, παρόλο που σημειώνει ότι το μέλλον δεν κρίνεται μόνο στις εξετάσεις και όχι μόνο από τις ατομικές προσπάθειες, τους προτρέπει να μην αποπροσανατολίζονται, να διαβάσουν περισσότερο και να δώσουν «με το κεφάλι ψηλά» τη μάχη που έχουν μπροστά τους (να συγκεντρωθούν δηλαδή στην ατομική τους προσπάθεια)…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:38