search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:29
MENU CLOSE

Oι γαμπροί της Kεντροαριστεράς

09.06.2013 21:00
oldphotospod_0606_016_cmyk1370597628.jpg

Η νύφη (της Κεντροαριστεράς) το ’σκασε! Και για να έρθει στο μυστήριο, θα πρέπει να μην την περιμένει με την ανθοδέσμη ο… Βενιζέλος.

Η νύφη (της Κεντροαριστεράς) το ’σκασε! Και για να έρθει στο μυστήριο, θα πρέπει να μην την περιμένει με την ανθοδέσμη ο… Βενιζέλος. Οι επαγγελματίες ενδιαφερόμενοι για τον γάμο είναι περισσότεροι από τους καλεσμένους και θεωρούν ότι για να μαζευτεί κόσμος θα πρέπει να φύγει από το σκαλοπάτι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τι εννοούμε; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Την ώρα που η Ν.Δ. γίνεται η Δεξιά που… δεν ξεχάσαμε, αποκαλύπτοντας το πιο σκληρό πρόσωπό της, ενώ τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και η ΔΗΜΑΡ πιέζεται, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει συλλογικό αίτημα για ανασυγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη πάσχουν από το σύνδρομο του αυτοκτονικού ιδεασμού.
Συγκρούσεις φιλοδοξιών, προσωπικές αντιπάθειες και πολιτικοί μικρομεγαλισμοί δυσχεραίνουν το εγχείρημα, το οποίο υποστηρίζουν θερμά οι ευρωσοσιαλιστές με τον φόβο ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα χάσει μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών σε ενδεχόμενο συντριβής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Σβόμποντα και Σουλτς δεν το βάζουν κάτω και θα επιμείνουν. Τα ’χουν πει στον Κουβέλη, ο Βενιζέλος έτσι κι αλλιώς θέλει συγχώνευση των δύο κομμάτων για να αποφύγει το Βατερλώ και αναμένεται κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουν ότι θέλουν μία ενιαία λίστα ευρωβουλευτών, αφού και η ΔΗΜΑΡ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αλλά μέχρι να φτάσει εκείνη η ώρα θα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, με τον Οκτώβριο να προβάλλει ως ο καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις. Αυτήν τη στιγμή στην περιοχή της Κεντροαριστεράς ή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως θέλει να τη λέει ο Κουβέλης, γίνεται το «έλα να δεις». Όταν θα κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, είτε θα αποκαλυφθεί η εικόνα μιας τρικυμίας στο ποτήρι είτε θα διαμορφωθεί μια εντελώς νέα κατάσταση. Ας δούμε τα δεδομένα…

Όλοι αρχηγοί
Ακόμη και ακραιφνείς βενιζελικοί παραδέχονται ότι το ΠΑΣΟΚ ως έχει δεν φτάνει μέχρι τις ευρωεκλογές. Η δελφινομαχία δεν καταλήγει κάπου, εκτός του ότι όλοι θέλουν αρχηγοί ακριβώς επειδή κανείς από τους ενδιαφερόμενους για τη διαδοχή δεν αισθάνεται ότι, αν πάρει τα ηνία, θα μπορέσει να σηκώσει το κόμμα.
• Φώφη Γεννηματά, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Ανδρουλάκης ενθαρρύνονται από βουλευτές και στελέχη να κινηθούν, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν θα έχουν τύχη.
• Ο Σκανδαλίδης ψάχνεται, αλλά γιατί να φτιάξει τώρα ένα νέο – παλιό ΠΑΣΟΚ (που δυνητικά θα αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ) και να μην περιμένει τη συντριβή στις ευρωεκλογές ώστε να κινηθεί μετά;
• Ο ΓΑΠ έχει δεχθεί εισηγήσεις από σκληροπυρηνικούς συνεργάτες του να φτιάξει αυτός κόμμα, αλλά δεν το σκέφτεται.
• Και ο Βενιζέλος; Εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι, όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογικής κρίσης, τόσο η ΔΗΜΑΡ θα ξανασκέφτεται το σενάριο της κοινής εκλογικής καθόδου. Αυτό που ακόμη δεν θέλει να δει, είναι ότι αυτό το σενάριο θα διευκολυνθεί εάν βγει από τη μέση ο ίδιος. Το συζητάνε στην Αγίου Κωνσταντίνου, το λένε και μεταξύ τους οι ΠΑΣΟΚοι.
Γιατί να μη γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ώστε να απελευθερώσει το κόμμα από την παρουσία του στην ηγεσία και να ανοίξει ο δρόμος της ενοποίησης με τον γείτονα; Γιατί να μη ζητήσει από τον Σαμαρά να τον κάνει επίτροπο, οπότε να έχει ένα ευχάριστο ιντερμέδιο στις Βρυξέλλες;
Κάποια στιγμή θα φτάσουν να του το πουν και ευθέως ακόμη και οι πιστοί στρατιώτες του:  
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε το άνοιγμα μιλώντας για συνεργασία με όλους όσοι κινούνται στον πολιτικό χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προσφέροντας και το «τυράκι», ότι η ένταξη στη ΔΗΜΑΡ δεν είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός συμμαχικού σχήματος. Βασικά, έβαλε και αυτός το θέμα της ελληνικής «Ελιάς» (υπό την προεδρία του εννοεί, αλλά δεν το λέει – το είπε γι’ αυτόν ο Β. Οικονόμου).
Δεν θέλει καμία επαφή με το μολυσμένο ΠΑΣΟΚ ως κομματική οντότητα, αλλά δεν έχει πρόβλημα να φλερτάρει με τους ευρωβουλευτές Κοππά, Ποδηματά, Δανέλη ή να κάνει deal με τον πρώην ΓΑΠικό Μόσιαλο, το οποίο θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο.
Οι δύσπιστοι λένε ότι ο Φώτης θέλει διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ, ώστε να μη διακινδυνευτεί ο ακραία αρχηγικός χαρακτήρας του κόμματός του. Επίσης οι υποψιασμένοι πιστεύουν ότι ο Φώτης δεν θέλει να κάνει μεγάλο παιχνίδι στην Κεντροαριστερά μήπως ενοχληθεί ο Σαμαράς και δεν τον κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015 (εφόσον παραμένει πρωθυπουργός).
Δεν είναι τυχαίο ότι ξαφνικά πετάχτηκε ο Μπίστης για να πει ότι πρέπει να γίνει νέα μεταρρυθμιστική παράταξη, που θα χωράει «από τους σοσιαλδημοκράτες και τους λογικούς αριστερούς μέχρι τους λογικούς φιλελεύθερους και τους λογικούς οικολόγους».
Μιλάει για νέο κόμμα που θα χωνέψει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και στο οποίο τον τόνο θα δίνουν 50 προσωπικότητες. Ποιοι είναι οι 50; Τους έχει ή τους φαντάζεται; Η αλήθεια είναι ότι ο Μπίστης εδώ και καιρό μιλάει διαρκώς με όποιον εκφράζει κάτι στον συγκεκριμένο χώρο: με τον Φλωρίδη, με τον Γιαννίτση, με τον Χριστοδουλάκη. Συμφωνούν σε πολλά, αλλά το πράγμα σκαλώνει όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων για τη διαδικασία. Ποιο κείμενο, με ποιες υπογραφές και ποιον ή ποιους επικεφαλής;

Το «Δίκτυο»
Ο πειρασμός των ευρωεκλογών είναι πολύ ισχυρός για τους μνηστήρες του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς: Αυτός είναι ο λόγος που η Άννα Διαμαντοπούλου έφτιαξε το «Δίκτυό» της ως πρόπλασμα κόμματος, αλλά τα έκανε θάλασσα χάνοντας τους συμμάχους της επειδή βιάστηκε να εμφανιστεί ως αρχηγός με την περίφημη συνέντευξή της στον Μανώλη Κοττάκη.
Σημίτης και Μόσιαλος ήταν τα μόνα πολιτικά πρόσωπα που τίμησαν την εκδήλωσή της. Η Διαμαντοπούλου βρίσκεται πολύ κοντά με τον Λουκά Τσούκαλη (ΕΛΙΑΜΕΠ) και τον Αρίστο Δοξιάδη (πρώην Κοινωνικός Σύνδεσμος), οι οποίοι προφανώς δεν της αρκούν για να κάνει το βήμα. Ο Παντελής Καψής, που βρισκόταν σε διαρκή επαφή μαζί της, φαίνεται πως την εγκατέλειψε, όπως και άλλοι «παπαδημικοί» – π.χ. ο Γ. Παγουλάτος.
Επομένως, η Άννα έχασε τον δρόμο και παρακολουθεί με αμηχανία τον Λοβέρδο, ο οποίος τσούκου – τσούκου μια στοιχειώδη καταγραφή στις δημοσκοπήσεις την κάνει ως κομματάρχης. Αυτόν τον καιρό «φλερτάρει» τον ανεξάρτητο Μάρκο Μπόλαρη προσπαθώντας να τον πάρει μαζί του.
Ο Γιώργος Φλωρίδης φέρεται από συνομιλητές του αποφασισμένος να κατέβει στις ευρωεκλογές. Ισχύει το ίδιο ερώτημα: Με ποιους; Με τον Έκτορα Νασιώκα; Και ο Φλωρίδης έχει τακτικές επαφές με πολλούς που έχουν αναφορά στον σημιτικό εκσυγχρονισμό, αλλά για την ώρα δεν έχει πιάσει ψάρια.

Και άλλοι γαμπροί
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το «νέο» κόμμα δύο πρόσωπα θα ήθελαν να προσελκύσουν για να ενισχύσουν το προφίλ τους και να κάνουν μια απόπειρα με κάποια εχέγγυα επιτυχίας: Τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Τάσο Γιαννίτση.
Ο πρώτος επανεμφανίστηκε με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα και συνέντευξη στον Παπαχελά εκφράζοντας την «αγωνία» του για τον κίνδυνο διολίσθησης της χώρας εκτός ευρώ και καταθέτοντας προτάσεις για υπουργεία με εκατό υπαλλήλους και άλλα νεοφιλελευθερίζοντα.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει υπουργείο εφόσον του προταθεί από τον Σαμαρά ούτε να παίξει πολιτικό ρόλο.
Ο Γιαννίτσης υπογράφει το βιβλίο του «Η Ελλάδα στην Κρίση» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες (Πόλις), το οποίο καταγράφει την πρότασή του για την υπέρβαση του μνημονίου.
Παρόλο, όμως, που το βιβλίο του αποτελεί πολιτική κίνηση, δεν έχει αφήσει ποτέ σε όσους τον βολιδοσκοπούν να εννοηθεί ότι θέλει να παίξει μπάλα στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς.

Ξερογλείφονται
Λοβέρδος, Αννούλα και τα άλλα παιδιά ξερογλείφονται για μια συνεργασία με τη «Δράση». Την όρεξη τους έχει ανοίξει η προσέγγιση του Γκι Φέρχοφστατ (των Φιλελευθέρων) με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ (των Πρασίνων) και η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική ομάδα στα ευρωπαϊκά πράγματα.
Ο Σκυλακάκης, όμως, που μόλις ανέλαβε το τιμόνι της «Δράσης», δεν δείχνει καμία διάθεση να μοιραστεί επί ίσοις όροις την ηγεσία ενός τέτοιου σχήματος φιλελεύθερων και κεντροαριστερών με μεταρρυθμιστικό προφίλ.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, λόγω αριστερών καταβολών, είναι πιο επιρρεπής, αλλά έχασε με διαφορά τη μάχη για την ηγεσία.
Σφήνα στο κάδρο μπαίνει και ο Γιάννης Μπουτάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει δεχθεί κρούσεις να ηγηθεί ενός συμμαχικού μεταρρυθμιστικού σχήματος, αλλά λόγω ηλικίας θεωρείται μεταβατικός. Σου λένε, λοιπόν, ας βάλουμε τον κυρ-Γιάννη μπροστά να ενώσει φιλελεύθερους και κεντροαριστερούς και μετά τον κάνουμε στην άκρη. Όμως ο Μπουτάρης θέλει να διεκδικήσει τον δήμο ξανά. Έτσι έχει πάρει μέρος σε δείπνα ζύμωσης, αλλά τα αφήνει όλα με τον τρόπο του ανοιχτά, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα τους αδειάσει στη στροφή.

«Τα πήρε» ο Μπένι
Γύρω – γύρω όλοι και στη μέση ο Στουρνάρας! Ο Βενιζέλος τα πήρε πολύ άσχημα τελευταία με τον υπουργό Οικονομικών και ο λόγος δεν έχει να κάνει μόνο με «θέματα αρμοδιότητας», αλλά με κάτι ψιθύρους ότι ο Στουρνάρας (συνοδοιπόρος με τον Φλωρίδη στον Κοινωνικό Σύνδεσμο πριν υπουργοποιηθεί) κουνάει την ουρά του για να παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Ο Στουρνάρας διαψεύδει κατηγορηματικά όλα αυτά και με βουλευτές της Ν.Δ. μιλάει ήδη σαν να είναι μέλη της ίδιας ομάδας ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι σύντομα θα επισημοποιηθεί ο πολιτικός γάμος του με τον Αντώνη Σαμαρά. Το περίφημο άνοιγμα στο Κέντρο, που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός με αφορμή το συνέδριο της Ν.Δ., όπως όλοι έχουμε καταλάβει, δεν θα γίνει ποτέ. Το άνοιγμα είναι προς τα δεξιά, έως πολύ δεξιά, με τον Στουρνάρα ως μαϊντανό για το άρωμα και τη γεύση τού πάλαι ποτέ «μεσαίου χώρου»!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:29