11/12/2018 12:30:23

Βloοmsday: Μια μέρα που κρατάει εκατό χρόνια

Βloοmsday: Μια μέρα που κρατάει εκατό χρόνια - Media
Την 16η Ιουνίου, ο Ιρλανδός συγγραφέας ΤζέιμςΤζόυς τοποθετεί την υπό­θεση του θρυλικού έργου «Οδυσσέας», με πρωταγωνιστή τον περίφημο Λέοπολντ Μπλουμ. Τι κι αν πέρασε σχεδόν ένας αιώνας από τη συγγραφή του μυθιστορήματος; Πλήθη θαυμαστών του από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης συρρέουν και φέτος στο Δουβλίνο για τις λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Η συντηρητι­κή και σκληροπυρηνική γενέτειρα του συγγραφέα, που κάποτε τον απαξίωνε και τον «έπνιγε», ζωντανεύει και ξαγρυπνά για χάρη του. Τα έθιμα καλά κρατούν αφού ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι και οι περιηγήσεις στις τοποθεσίες όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Οι «πιστοί» ακολουθούν τη διαδρομή του ήρωα στο Δουβλίνο, όπως ακριβώς ξετυλίγεται στις 820 σελίδες του έργου. Όταν δύει ο ήλιος, όμως, η άφθονη κατανάλωση αλκοόλ στα μπαράκια της πόλης προσθέτει στην εκδήλωση έναν χαρακτήρα πιο ποπ και τουριστικό.
 
Για την αγάπη της Νόρας
 
Ο κόσμος ονόμασε την 16η Ιουνίου «Ημέρα του Μπλουμ» από το επίθετο του ήρωα Λέοπολντ Μπλουμ, ενός τυπικού Δουβλινέζου, ο οποίος περιπλανιέται για ένα 24ωρο στην πόλη. Μέσα σε μια μέρα «απροσδόκητα» γεγονότα συμπυκνώ­νουν όλες τις καλές και κακές στιγμές, τους πόθους και τα πάθη μιας ολόκληρης ζωής. Η συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως, δεν είναι καθόλου τυχαία. Πίσω της κρύβεται η μοιραία συνάντηση του συγ­γραφέα με τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Εκείνη τη μέρα ο Τζόυς αντάμωσε τη γυναίκα που υπέμεινε δίπλα του όλες τις κυκλοθυμίες, τα μεθύσια και τις μεταπτώ­σεις του. Παρόλο που ποτέ της ούτε κατά­φερε αλλά ούτε και προσπάθησε να καταλάβει τα γραπτά του Τζόυς και τη σπουδαιότητά τους, η Νόρα Μπάρνακλ στάθηκε δίπλα του βράχος ως το τέλος. Η γνωριμία του Τζόυς με τη Νόρα έγινε σε μια… κατηφόρα στις 10 Ιουνίου του 1904 στην οδό Νασάου του Δουβλίνου. Εκείνος, ένας επαναστατημένος 22χρονος που μόλις είχε αποφοιτήσει από το University College του Δουβλίνου, δημοσίευε κριτικές στην τοπική εφημερίδα και έγραφε «Το πορτρέτο του καλλιτέχνη». Εκείνη μια 19χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου «Φινν» στο Δουβλίνο, ταπεινής καταγωγής, που είχε τελειώσει το δημοτικό και περίμενε υπομονετικά να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Το πρώτο τους ραντεβού δόθηκε μπροστά από το σπίτι του σερ Γουίλιαμ Γουάιλντ, στις 14 Ιουνίου του 1904. Η Νόρα, όμως, δεν εμφανίστηκε ποτέ εκείνη τη μέρα. Ήρθε στο δεύτερο ρα­ντεβού, στις 16 Ιουνίου, για να μείνουν μαζί ώς το τέλος.
 
Η Νόρα, ως μούσα του Τζόυς, ενσαρκώθηκε λογοτεχνικά και σε άλλα σπουδαία γραπτά του: στους «Νεκρούς» ως Γκρέτα Κονρόι, στους «Εξόριστους» ως Μπέρτα, στο «Finnegan’s Wake» ως Άννα Λίβια Πλουραμπέλ. Το παραλήρημα της τολμηρής Μόλυ Μπλουμ, στο τελευταίο από τα 18 κεφάλαια του «Οδυσσέα», που παραπέμπει στην Πηνε­λόπη, είναι εμπνευσμένο, σε μεγάλο βαθμό, πάλι από την ίδια.
 
 
Ο «Οδυσσέας» στο Τwitter
 
Oι σχεδιαστές παιχνιδιών Ian Bogost και Ian McCarthy από το Ινστιτούτο Τεχνολογίαςτης Τζόρτζια ξαναζωντάνεψαν ένα κεφάλαιο από το ογκώδες μυθιστόρημα στο Twitter. Δημι­ούργησαν 54 διαφορετικά προφίλ για τους 54 ήρωες που εμφανίζονται στο κεφάλαιο 10, το «Wandering Rocks». Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό software, πόσταραν αυτόματα όλα όσα λένε στο βιβλίο, κάνοντας tweets 140 χαρακτήρων, σε πρώτο πρόσωπο.
 
Τα παράξενα του «Οδυσσέα»
 
•  Εννιά στους δέκα αναγνώστες απογοητεύ­ονται τρομερά από τις πρώτες κιόλας σελί­δες. Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο εξακολουθεί να πουλάει πάνω από 100.000 αντίτυπα τον χρόνο.
 
•  Κι όμως, το βιβλίο δεν απέφερε ποτέ κέρδη στον Τζόυς. Στις περισσότερες επιστολές προς τον αδελφό του, Στάνισλας, αναφέρε­ται σε δάνεια και μικροποσά.
•  Οι αστροναύτες της ΝASA κάθε βράδυ άκουγαν τον «Οδυσσέα» μέσα στο Διαστη­μικό Λεωφορείο. Τους τον είχαν ηχογραφή­σει σε κασέτα για να τους νανουρίζει.
•  Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας χρησιμο­ποιεί το πραγματικό κείμενο του «Οδυσσέα» για κρυπτογράφηση και αποκρυπτο­γράφηση πρωτοκόλλων.
 
•  Στην Καλιφόρνια υπάρχει μια αίρεση μά­γων και μαγισσών, οι οποίοι χρησιμοποιούν λόγια του «Οδυσσέα» για κατάρες και ευλογίες. Ο «Οδυσ­σέας» έγινε και κόμικς, αλλά απα­γορεύτηκε επειδή περιείχε γυμνά εικονογραφημένα σχέδια. Και το βιβλίο είχε απαγορευτεί στις ΗΠ Α, τον Καναδά και την Αγγλία, όπου και κάηκε. Όσον αφορά την Ιρλανδία, δεν είχε απα­γορευτεί ρητά, αλλά δεν είχε δημοσιευτεί κιόλας. Κανένας βιβλιοπώλης δεν τολ­μούσε να παραγγείλει ένα αντίτυπο για το κατάστημά του.
 
•  Η πρώτη πλήρης έκδοση του βιβλίου έγινε την ημέρα των γενεθλίων του Τζόυς, στις 2 Φεβρουαρίου του 1922, στη Γαλλία, από τη Σύλβια Μπιτς, θαυμάστρια και ιδιοκτή­τρια του βιβλιοπωλείου «Shakespeare & Company».
 
•  Πολλοί ήταν αυτοί που φωτογραφήθηκαν με τον «Οδυσσέα», ανάμεσά τους και η Μέ-ριλιν Μονρόε.
 
•  Ο Ισπανός Ενρίκε Μάτα έγραψε ένα μυθι­στόρημα γύρω από την Bloomsday.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.