14/11/2019 04:51:48

ΣΥΡΙΖΑ: Το success story ξεφούσκωσε με πάταγο

ΣΥΡΙΖΑ: Το success story ξεφούσκωσε με πάταγο - Media
Την στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά προόδου, θέσεις που επανέλαβε ο πρωθυπουργός σήμερα από τη Βιέννη, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν υποστεί πολυεπίπεδη ήττα.
 
«Non paper» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κερδισμένος από τις εξελίξεις που είχαν ως επίκεντρο το θέμα της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα εκφράζεται και έντονη ανησυχία για την κατάσταση της χώρας.
 
Αποτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά καταρχήν ότι το λεγόμενο «success story» του κ. Σαμαρά «ξεφούσκωσε με πάταγο» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, με την υπόθεση της ΕΡΤ, επιχείρησε να κλιμακώσει τη στρατηγική αυταρχισμού, πόλωσης και επίδειξης πυγμής, τόσο απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους όσο και απέναντι στους κυβερνητικούς του εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν δίστασε να διατάξει "να πέσει μαύρο" στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, στέλνοντας παράλληλα στην ανεργία πάνω από δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενους, διότι το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι φαίνεται ότι δεν του είναι αρκετό. Με αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος επιχείρησε έναν πολιτικό εκβιασμό, αξιώνοντας είτε την πλήρη υποταγή της κοινωνίας και των κυβερνητικών του εταίρων, είτε άμεση προσφυγή σε εκλογές».
 
Η δεύτερη ήττα του πρωθυπουργού, εκτός από την αποτυχία του «success story», σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Σαμαράς «λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο: τον ελληνικό λαό, γιατί υποτίμησε τα δημοκρατικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, διότι το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" λειτούργησε ως ηλεκτροσόκ δημοκρατικής αφύπνισης».
 
Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν τη συγκυβέρνηση πλήρως αποδυναμωμένη, ενώ ταυτόχρονα αναδείχτηκε η αναξιοπιστία των κυβερνητικών εταίρων του κ. Σαμαρά, «οι οποίοι φαίνεται ότι διαπραγματεύονται την αρχική τους αντίθεσή στην αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου και την απόφαση για την ΕΡΤ με τη συμμετοχή τους στον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ακόμα κι έτσι όμως, η κυβερνητική συνοχή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα η συγκυβέρνηση να μην αντέχει άλλη, τέτοιας οξύτητας, σύγκρουση με την κοινωνία».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ένα ακόμη κρίσιμο πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εξελίξεις αυτές είναι ότι «η επίθεση στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, που συνιστά η μνημονιακή πολιτική (μειώσεις μισθών συντάξεων, υπερφορολόγηση, συρρίκνωση δομών κοινωνικού κράτους, μαζικές απολύσεις), συνοδεύεται πλέον και από συνειδητή περιστολή της δημοκρατίας». Σημειώνει, επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ότι «από καιρό είχαμε επισημάνει αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή, πχ επισημάναμε το απαράδεκτο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, στηλιτεύσαμε την υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου με τον συνεχώς απόντα κ. Σαμαρά, αντιταχτήκαμε στο κυνήγι δημοσιογράφων και την επιστράτευση εργαζόμενων κλπ. Ωστόσο, η περίπτωση της ΕΡΤ ανέδειξε με σαφήνεια και σε ολόκληρη την κοινωνία την έκταση του προβλήματος και τον αντιδημοκρατικό κυνισμό του κ. Σαμαρά».
 
Ανησυχία, ωστόσο, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις προοπτικές της χώρας, καθώς- όπως σημειώνει στο ανεπίσημο έγγραφό του- «το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι το επόμενο διάστημα αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή αναμένεται να βαθύνει, διότι ακριβώς οι επικείμενες μνημονιακές παρεμβάσεις είναι άκρως αντικοινωνικές, δεν βρίσκουν κοινωνική συναίνεση και μόνο με αυταρχισμό μπορούν να επιβληθούν. Για παράδειγμα, ετοιμάζονται χιλιάδες μαζικές απολύσεις είτε άμεσες είτε έμμεσες (μέσω κινητικότητας)».
 
Η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μόνο η αρχή, όπως αποδεικνύουν οι σχεδιασμοί για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Η οικονομική τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλώνει, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο και οι ασφαλισμένοι θα συμμετέχουν ακόμη περισσότερο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ δεν αποκλείονται νέα εισπρακτικά μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, έχει ήδη ανοίξει ζήτημα πλειστηριασμών σπιτιών, ενώ η ασφάλεια των καταθέσεων δεν είναι δεδομένη όπως δείχνει η συναφής συζήτηση στην ευρωζώνη.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισημαίνει ότι συνεχίζεται η παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων, τονίζει ότι βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις κατεπείγουσες κοινωνικές ανάγκες και καλεί τον ελληνικό λαό να υπερασπιστεί το μέλλον του, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, να ανατρέψει μια ώρα αρχύτερα την επικίνδυνη και καταρρέουσα συγκυβέρνηση Σαμαρά.
 
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.