search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:33
MENU CLOSE

Ιδού η Ρόδος… (Δημοσιεύτηκε στο “Π” 15/10/2009)

15.10.2009 13:57

Η ώρα της (πικρής) αλήθειας έφτασε για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, το οποίο ύστερα από ολιγοήμερους πανηγυρι- σμούς καλείται να βάλει τάξη στο χάος, στο οποίο έχουν περιέλθει τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η ώρα της (πικρής) αλήθειας έφτασε για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, το οποίο ύστερα από ολιγοήμερους πανηγυρι- σμούς καλείται να βάλει τάξη στο χάος, στο οποίο έχουν περιέλθει τα δημοσιονομικά της χώρας. Η πρώτη ενέργεια στην οποία είναι αναγκασμένο να προβεί το υπουρ- γείο Οικονομικών είναι φυσικά – τι άλλο; – να… δανειστεί για να καλύψει τις πιο πιεστικές ταμεια- κές ανάγκες, αλλά και να χρημα- τοδοτήσει άμεσα την προσπάθεια επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, η οποία έχει κυριολε- κτικά παγώσει.

Έτσι, μόνο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά η κυβέρ- νηση θα διαπραγματευθεί με μεγάλες τράπεζες το ενδεχόμενο δανεισμού, ώστε να εξοφληθεί κατ’ αρχήν μεγάλο μέρος των οφει- λών του Δημοσίου προς επιχειρή- σεις, που υπολογίζονται συνολικά περίπου στα 15 δισ. ευρώ.

Υπέρογκος δανεισμός

Όλα αυτά βέβαια θα επιβαρύ- νουν τον συνολικό δανεισμό, ο οποίος έχει ήδη ανέλθει στα 55,5 δισ. ευρώ για φέτος και χωρίς να υπολογίζουμε την αναχρηματοδό- τηση των εντόκων.

Αν μάλιστα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις Προβόπουλου για εκτίναξη του ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 12% του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί τουλάχι- στον άλλα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μόνο μέχρι το τέλος του μήνα απαιτούνται περίπου 3,5 δισ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή η έντονη αβε- βαιότητα που υπάρχει, τόσο ως προς το ακριβές ύψος του ελλείμματος όσο και για το ύψος του πρόσθετου δανεισμού που θα χρειαστεί η χώρα μέχρι το τέλος του έτους, δημιουργεί κλίμα δυσαρέσκειας στις διεθνείς αγορές και το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τηρούν στάση ανα- μονής δίνοντας μια μικρή περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση, εν όψει των προγραμματικών της δηλώσεων.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επι- τελείο έχει αρχίσει την καταγραφή των διαφόρων δημοσιονομικών μεγεθών ώστε εντός της εβδο- μάδας να ξεκινήσει την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2010 και τα μέχρι στιγμής αποτελέσμα- τα αποκαλύπτουν τα χάλια μας:

◆ Τα έσοδα που έχουν εισπρα- χθεί μέχρι σήμερα κινούνται ακόμα με μηδενικό ποσοστό αύξησης, έναντι ετήσιου στόχου 13,2%! ◆ Αντίθετα, οι δαπάνες εξακο- λουθούν να φουσκώνουν ανεξέ- λεγκτα εμφανίζοντας υπέρβαση έναντι ετήσιου στόχου της τάξης του 6,2%.

◆ Το μέγεθος του ελλείμματος με βάση τα έως τώρα στοιχεία κινείται προς το 14%, πλησιάζο- ντας έτσι τα 30 δισ. ευρώ. ◆ Το δημόσιο χρέος φθάνει στα 292 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επίσημο τρόπο υπολογισμού του, ενώ αν υπολογιστούν τα χρέη των ΔΕΚΟ και το σύνολο των εγγυή- σεων του Δημοσίου ξεπερνάει τα 400 δισ.!

◆ Τέλος, οι ανείσπρακτοι φόροι, οι οποίοι, εκτός των ληξι- πρόθεσμων, αφορούν και βεβαιω- θέντες φόρους που διακανονίστη- καν και δεν εισπράττονται, έχουν φθάσει τα 31 δισ. ευρώ.

Κι ενώ το οικονομικό επιτελείο ατενίζει με δέος το βάθος της δημοσιονομικής… αβύσσου, όλη η αγορά έχει καλλιεργήσει τις υψηλότερες δυνατές προσδοκίες και περιμένει εναγωνίως τη νέα οικονομική πολιτική.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρο- μεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για χρηματοδοτική στήριξη, οι δημόσιοι υπάλληλοι προσδοκούν σε ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο θα ενσωματωθούν σταδιακά τα διάφορα επιδόματα, ενώ σανίδα σωτηρίας περιμένουν εκατομμύ- ρια δανειολήπτες και ιδίως εκείνοι που έχουν αδυναμία εξυπηρέτη- σης των δανείων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:32