search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:23
MENU CLOSE

Η προίκα του Τ.Τ. και ο 4ος πυλώνας

07.07.2013 21:00
oldphotos333331373040168.jpg

Είτε τελικά καταφέρει να ιδιωτικοποιηθεί και να γίνει ο τέταρτος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως επιθυμεί η τρόικα και η νέα της διοίκηση, είτε δεν επιτύχει και κατατμηθεί ώστε να πωληθεί (μικρότερη) στην Εθνική Τράπεζα, όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι παράγοντες, η Eurobank εδώ και δέκα ημέρες γύρισε… εξώφυλλο στην ιστορία της.

Είτε τελικά καταφέρει να ιδιωτικοποιηθεί και να γίνει ο τέταρτος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως επιθυμεί η τρόικα και η νέα της διοίκηση, είτε δεν επιτύχει και κατατμηθεί ώστε να πωληθεί (μικρότερη) στην Εθνική Τράπεζα, όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι παράγοντες, η Eurobank εδώ και δέκα ημέρες γύρισε… εξώφυλλο στην ιστορία της.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, επέλεξε για διευθύνοντα σύμβουλο τον προερχόμενο από την Credit Suisse (και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου) Χρήστο Μεγάλου και για μη εκτελεστικό πρόεδρο τον Γιώργο Δαυίδ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο ως μη εκτελεστικό μέλος παίρνει θέση και ο Τάκης Αράπογλου, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε την ηγετική θέση του νέου σχήματος.

Η νέα διοίκηση σκοπεύει να κινηθεί άμεσα με γνώμονα την επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικά χέρια, και δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου σε επιστολή που έστειλε στους εργαζομένους ήταν σαφής αναφορικά με τις προθέσεις του: Η Eurobank πρέπει «να συμμετέχει αυτόνομα και δυναμικά, ως ένας από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες, στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε. Και εξειδικεύοντας τόνισε πως «θεωρώ δεδομένη και επιβεβλημένη την αυτόνομη πορεία της τράπεζας». Για να καταλήξει με νόημα: «Επομένως, ας αφήσουμε πίσω μας κάθε ανησυχία που συνδέεται με την εκκρεμότητα της συγχώνευσης». 

Για πολλούς ο Χρήστος Μεγάλου απάντησε με τον τρόπο αυτό στον απερχόμενο πρόεδρο της Eurobank Τ. Χριστοδούλου, που στην τελευταία γενική συνέλευση δήλωνε ότι το αν η τράπεζα καταλήξει στην Εθνική ή αν θα ενσωματώσει το καλό T.T. και θα ιδιωτικοποιηθεί θα κριθεί τους επόμενους μήνες. Για άλλους, όμως, η απάντηση άφησε κάποια κενά…

Η προίκα του Τ.Τ.

Σε κάθε περίπτωση, η διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της νέας διοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή, τα ερωτήματα παραμένουν και η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αν και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, καθώς η πώληση του Τ.Τ. αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ και το όποιο deal πρέπει να γίνει ώς τις 15 Ιουλίου.

Έτσι, ενώ στο οικονομικό επιτελείο ήταν ισχυρή η άποψη ότι το νέο Τ.Τ. θα έπρεπε να περάσει στη Εurobank, για να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, τώρα διαμορφώνονται δεύτερες σκέψεις, καθώς «ακούγεται» ενδιαφέρον από την πλευρά των Alpha Bank και Εθνικής, ενώ πιθανολογείται και ενδιαφέρον από ξένους.
Πάντως, εκτός από την κυβέρνηση, τόσο η τρόικα όσο και η ΤτΕ θεωρούν ότι η καλύτερη επιλογή είναι το Τ.Τ. να περάσει στην Eurobank για να βοηθήσει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησής της. Πράγματι το «καλό» Τ.Τ. μπορεί να βοηθήσει το νέο σχήμα τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων όσο και σε ρευστότητα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα επιδιώκουν να το αποκτήσουν. Στον αντίποδα, πέραν των μετοχικών ανατροπών, Alpha και Εθνική θα χρειαστούν νέες, έστω και μικρής κλίμακας, αυξήσεις κεφαλαίου για να βρεθούν σε θέση να διεκδικήσουν το T.T.

Ο γρίφος θα λυθεί σύντομα. Εφόσον το «καλό» Τ.Τ. περάσει στην Eurobank η αυτόματη συνέπεια είναι η οριστική ταφόπλακα στο ατυχές (και εξόχως πολιτικό) deal της Εθνικής με την Eurobank. Ένα deal που είχε συγκεκριμένη προέλευση και επίσης συγκεκριμένα αποτελέσματα, με το πέρασμα της οικογένειας Λάτση στην πλευρά της ΕΤΕ.

Περικοπές

Παράλληλα με τη διεκδίκηση του Τ.Τ. θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα «εξορθολογισμού» του ομίλου εντός και εκτός συνόρων. Ο «εξορθολογισμός» αφορά ένα πακέτο περικοπών με μείωση στο δίκτυο καταστημάτων, στο προσωπικό και βέβαια και στις αποδοχές και τις λειτουργικές δαπάνες με την ευρύτερη έννοια. Δηλαδή, χοντρό μαχαίρι…

Το αν θα κερδίσει το στοίχημα το νέο επιτελείο θα φανεί περί το φθινόπωρο. Στους ενημερωμένους κύκλους, πάντως, η αλλαγή φρουράς δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Σήμερα, στελέχη που συντάσσονται με την παλιά φρουρά και είχαν υποστηρίξει την επιλογή της παραμονής του Ν. Καραμούζη καταλογίζουν στον Χ. Μεγάλου έλλειψη γνώσης των «εσωτερικών» της τράπεζας. Από την άλλη πλευρά, ο νέος διευθύνων θα διαχειριστεί καταστάσεις που ελάχιστα έχουν να κάνουν με την Eurobank που γνωρίζαμε…

Ο ίδιος, θα πρέπει να σημειωθεί, έχει μεγάλη και επιτυχημένη προϋπηρεσία σε εξαγορές και πωλήσεις και για τον λόγο αυτό υπήρξε και πολύτιμο στέλεχος της ελβετικής τράπεζας. Και μια λεπτομέρεια με σημασία: Η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Α. Σακελλαρίου εργάστηκε στην Credit Suisse για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα όπου είχε προϊστάμενο τον Μεγάλου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:21