search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:18
MENU CLOSE

Ανάπτυξη και μνημόνια έννοιες ασύμβατες

12.07.2013 09:25
Ανάπτυξη και μνημόνια έννοιες ασύμβατες  - Media

Προς το χειρότερο αναθεώρησε το ΙΟΒΕ τις προβλέψεις του για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας το 2013. Συγκεκριμένα προβλέπει νέα ύφεση 5% και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 27,8%.

Προς το χειρότερο αναθεώρησε το ΙΟΒΕ τις προβλέψεις του για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας το 2013. Συγκεκριμένα προβλέπει νέα ύφεση 5% και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 27,8%. Οι εκτιμήσεις αυτές περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον την Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας και επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όσο συνεχίζονται οι καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου. Οι καταστροφικές αυτές πολιτικές έχουν βυθίσει τη χώρα σε τρομακτική ύφεση, με αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 24% από την αρχή των μνημονίων, πτώση που ούτε σε περιόδους πολέμου δεν συμβαίνει. Με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικας, θα φτάσει το ΑΕΠ το 2022 πάλι στα επίπεδα του 2007. Παράλληλα, έχουν εκτοξεύσει την ανεργία στο τρομακτικό ύψος των 1.300.000 ανέργων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι υπάρχει εναλλακτική στρατηγική απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική, αλλά αυτή προϋποθέτει μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία δεσμεύεται:

  1. Να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, να επαναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε η κυβέρνηση να ανακτήσει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
  2. Να θέσει το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας και των στόχων που υπηρετεί ώστε να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και να στηρίζει την ανάπτυξη και να προωθήσει ρυθμίσεις ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης να ιδρύσει δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.
  3. Να ακυρώσει τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και να τις επαναφέρει υπό δημόσιο έλεγχο με πλήρη ανασυγκρότηση ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρός και παραγωγικός δημόσιος τομέας νέου τύπου υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
  4. Να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή και να προχωρήσει σε δραστική μεταρρύθμιση στον φορολογικό τομέα ώστε να αρχίσει να επιτελείται η αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος που είναι απαραίτητη.
  5. Να περιορίσει δραστικά την ισχύ των πολυεθνικών, των καρτέλ και των ολιγοπωλιακών δομών ώστε να μειωθούν επιτέλους οι τιμές που παραμένουν ακόμη και σήμερα πολύ υψηλές.
  6. Πάνω απ’ όλα δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας για να βγει από την ύφεση.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως θα ανατρέπουν το κοινωνικό ισοζύγιο υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, γιατί για εμάς ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαδικασία της ανάπτυξης είναι πάντα ο εργαζόμενος και η θέση του στον τρόπο κατανομής των αποτελεσμάτων της όποιας ανάπτυξης.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε σε άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά επισημαίνω:

  • Μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον στους προ κρίσης συντελεστές και καθιέρωση μικρού συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.λπ.)
  • Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20%.
  • Αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και διαγραφή μέρους των χρεών, ίσου με την πτώση του τζίρου και με υπολογισμό τής μέχρι τώρα αποπληρωμής του δανείου σε σχέση με το αρχικό δανεισθέν κεφάλαιο.
  • Κατάργηση του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».
  • Τέλος, η μείωση του ενεργειακού κόστους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί επείγουσα ανάγκη.

Κρίσιμο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση θα παίξει η δίκαιη κατανομή των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, με υπολογισμό της συμβολής του καθενός στην παραγωγική διαδικασία, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και των επενδυτικών πόρων ανασυγκρότησης της οικονομίας, έχοντας ως γενικότερο όραμα τη συνεχή άνοδο της λαϊκής ευημερίας και την κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση της χώρας.  
 
*  Ο Θανάσης Πετράκος είναι Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:18