search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:35
MENU CLOSE

Οι… μπαρουτοκαπνισμένοι του Μαξίμου και ο… τυχερούλης

20.07.2013 21:00
oldphotossel_0101374227594.jpg

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το «μαύρο» που έπεσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, εντυπώσεις αυταρχικής διακυβέρνησης και ένα βαθύ τραύμα στο προφίλ του πρωθυπουργού.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το «μαύρο» που έπεσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, εντυπώσεις αυταρχικής διακυβέρνησης και ένα βαθύ τραύμα στο προφίλ του πρωθυπουργού.

Από την ώρα που φάνηκε ότι η «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» είναι ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο, σφάζονται όλοι με όλους, νέες λυκοφιλίες χτίζονται για να αναζητηθεί ισχύς εν τη ενώσει, αφού ο Σαμαράς έχει γίνει καχύποπτος απέναντι στους περισσότερους και τους το δείχνει. Έχουν ξεσπάσει καβγάδες, έχουν ανταλλαχθεί βαριές κουβέντες, έχουν γίνει πισώπλατα μαχαιρώματα και οι κανόνες στο παιχνίδι εξουσίας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επανακαθορίστηκαν – εκτός από έναν: Ότι στο τέλος κερδίζει ο Σταμάτης.

O φίλος

Το Νο1 στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι, αναμφισβήτητα, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, προσωπικός φίλος 25ετίας του Αντώνη Σαμαρά. Βγήκε ενδυναμωμένος από την περιπέτεια της ΕΡΤ, καταφέρνοντας να πείσει τον πρωθυπουργό ότι δεν είχε καμία σχέση με τον φόνο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης κατάφερε να τον πείσει ότι για το φιάσκο της διαθεσιμότητας επί Μανιτάκη δεν φταίει ο ίδιος, παρόλο που του είχε ανατεθεί η υψηλή εποπτεία της λίστας που θα φτιαχνόταν με τα ονόματα που θα έστελναν και δεν έστειλαν οι υπουργοί. Ποιος έφταιξε;

Μα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποβάλει την παραίτησή του τις επόμενες μέρες. Ο Θεσσαλονικός Σταμάτης τα θέλει όλα για πάρτη του και κατάφερε να επηρεάσει, όπως όλα δείχνουν, τον πρωθυπουργό να αδειάσει τον Θεσσαλονικιό ψυχίατρο και να τον αναγκάσει να επιστρέψει στη συμπρωτεύουσα. Το ρεπορτάζ λέει ότι στο μεταξύ του πρότεινε να αναλάβει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας για να τον ξεφορτωθεί, αλλά ο Βαρτζόπουλος δεν δέχθηκε, έχοντας ήδη φάει μια κρυάδα όταν ο Σαμαράς τού ζήτησε να μη θέσει υποψηφιότητα για την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., αν και ο ψυχίατρος το ήθελε γιατί φιλοδοξούσε να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι αυτό που έκανε τον Σταμάτη να θέλει να κατασπαράξει τον Βαρτζόπουλο; Η θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης θεσμοθετήθηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας, είναι πενταετής και μη ανακλητή. Το σκεπτικό των πιστωτών είναι ότι, για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό μπάχαλο των συναρμοδιοτήτων, θα πρέπει να αναλάβει ρόλο επόπτη ένα πρόσωπο που δεν θα φοβάται το πολιτικό κόστος ακριβώς επειδή δεν θα έχει τον φόβο της δυσμενούς μετάθεσης. Επελέγη ο Βαρτζόπουλος επειδή είναι γερμανοσπουδασμένος και ξέρει τον κώδικα συνεννόησης με τους σκληρούς των εταίρων, ενώ συνεννοείται άψογα και με τον επικεφαλής της Task Force Ράιχενμπαχ.

«Άνθρωπος – ορχήστρα»

Μέχρι τώρα ο ψυχίατρος ακολουθούσε χαμηλή πτήση, απέφευγε επίμονα τα ΜΜΕ και οποιασδήποτε μορφής δημοσιότητα, αλλά αυτή του η στάση δεν τον διέσωσε αφού η καρέκλα του είναι από τη φύση της μεγάλη και πάντως ανταγωνιστική προς εκείνη του Δημήτρη Σταμάτη ο οποίος, ατύπως, ασκεί καθήκοντα συντονιστή της κυβέρνησης. Βασικά, ο Σταμάτης τα κάνει όλα:

Τον «παιδονόμο» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν χρειάζεται, όπως τώρα εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου – σκούπα, τον μπαμπούλα σε υπουργούς που δεν προσαρμόζονται, τον συνομιλητή των κυβερνητικών εταίρων, και πλέον μόνο του Ευ. Βενιζέλου, τον ειδικό απεσταλμένο του πρωθυπουργού σε πρόσωπα με τα οποία δεν θέλει να συναντηθεί ο ίδιος κατ’ ιδίαν, τον αγγελιοφόρο μηνυμάτων σε ισχυρά κέντρα. Ε, πλέον, όπως όλα δείχνουν, θέλει να παίξει και τον ρόλο του διαπραγματευτή, να είναι αυτός δηλαδή ο άνθρωπος της τρόικας στο Μαξίμου, παρόλο που οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν του το επιτρέπει το επίπεδο των ξένων γλωσσών του.

«Βυζάντιο»

Το καλό για τον Σταμάτη είναι ότι απλώνεται σε ένα πεδίο στο οποίο οι άλλοι παίκτες είναι μπλεγμένοι με τις εσωτερικές έριδες και δεν μπορούν εύκολα να αναπτύξουν επεκτατική στρατηγική γιατί κοιτούν ο ένας τι κάνει ο άλλος. Να τα πάρουμε με τη σειρά:

• Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Γιώργος Μουρούτης ήταν οι βασικοί εμπνευστές του ξαφνικού θανάτου της ΕΡΤ. Ο ένας ενθάρρυνε τον άλλον και οι δυο μαζί έπεισαν τον πρωθυπουργό ότι έτσι θα γίνει ένας σύγχρονος Καποδίστριας, χωρίς φυσικά το τέλος του Καποδίστρια. Δεν είχαν μελετήσει ούτε τις νομικές πτυχές του εγχειρήματος ούτε καν είχαν αποτιμήσει το οικονομικό κόστος, δεν προέβλεψαν ότι θα καταληφθεί το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και θα μετατραπεί σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, οπωσδήποτε δεν είχαν υποψιαστεί ότι θα υπάρξουν τόσες και τέτοιες ευρωπαϊκές αντιδράσεις, το μόνο που είχαν ψάξει ήταν πώς θα ρίξουν το σήμα και μετά βλέπουμε. Και οι δύο συνδέονται με στενούς δεσμούς με τον Αντώνη Σαμαρά, και αυτό τους έσωσε.

Ο Χρύσανθος είναι λογογράφος του εδώ και πολλά χρόνια, ο πρωθυπουργός τον θεωρεί διανοούμενο και γκουρού της υψηλής στρατηγικής, θαυμάζει το επαναστατικό παρελθόν του και του αρέσει το casual σοφιστικέ στυλάκι του.

Ο Μουρούτης είναι μαζί του από τα χρόνια της «πολιτικής ερήμου» και τον εμπιστεύεται σαν να είναι παιδί του. Γνωρίζει τις αδυναμίες του, αλλά προέχει ότι είναι απόλυτα δικός του. Ο Μουρούτης αγαπάει και θαυμάζει τον Σαμαρά, θα φύγει τελευταίος από κοντά του, και αυτά μετρούν πολύ για τον Μεσσήνιο που, παρ’ όλα αυτά, αναγκάστηκε να του τραβήξει το αυτί και να του κόψει τις διαρροές και τα παιχνιδάκια με το Twitter. Έκτοτε ο Μουρούτης σοβαρεύτηκε και μαζεύτηκε, πειθαρχώντας όπως πάντα. Ο Χρύσανθος από την πλευρά του επέμενε και μετά το φιάσκο ότι όλα πάνε καλά και τελικά θα του βγει του Σαμαρά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Λέγεται ότι έριξε και διάφορες φαεινές ιδέες, όπως να μπουν τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο για να το ανακαταλάβουν. Δεν εισακούστηκε, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έπαψε να επηρεάζει τον πρωθυπουργό.

• Ο Σίμος Κεδίκογλου υποχρεώθηκε να διαβάσει την ανακοίνωση για το λουκέτο, την οποία είχε γράψει ο Χρύσανθος, και δεν το ξεπέρασε ποτέ. Ακόμη απολογείται δεξιά και αριστερά γι’ αυτό που υποχρεώθηκε να κάνει. Οι σχέσεις του με τον Μουρούτη είναι κακές, ανταγωνιστικές, σχεδόν από την αρχή της διακυβέρνησης Σαμαρά. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον εκτιμά και δεν θέλησε να τον τσαλακώσει, γι’ αυτό τον άφησε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αν και του πήρε τις αρμοδιότητες για την ΕΡΤ, οι οποίες πέρασαν στον Παντελή Καψή. Οι άλλοι ένοικοι του Μαξίμου θεωρούν ότι έκανε μεγάλη ζημιά με την εκπομπή της Ανθής Σαλαγκούδη, που ήταν προσωπική του επιλογή, και έχουν να λένε ότι είναι επιπόλαιος και άπειρος στη βαριά πολιτική. Καλό παιδί όμως, συμπληρώνουν οι περισσότεροι που τον ανέχονται, ειδικά επειδή δεν δείχνει υπέρμετρη εξουσιομανία.

• Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος δεν βράχηκε από τα απόνερα του κλεισίματος της ΕΡΤ. Παρά τα όσα κυκλοφόρησαν ότι ήταν δική του ιδέα το λουκέτο, η αλήθεια είναι ότι είχε διαφωνήσει. Όχι φυσικά από υπερβολική δημοκρατική ευαισθησία, αλλά επειδή ως νομομαθής και λάτρης των θεσμών ήταν σε θέση να καταλάβει ότι το «μαύρο» δεν στέκεται σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας. Διαφώνησε, αλλά δεν συγκρούστηκε, άφησε το δίδυμο Λαζαρίδη – Μουρούτη να κάνει παιχνίδι, έχοντας επιλέξει για τον εαυτό του άλλο γήπεδο. Είναι ο συνεργάτης του πρωθυπουργού που βλέπει τη Χρυσή Αυγή ως δυνητικό κυβερνητικό εταίρο. Έδωσε τη μάχη εναντίον του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, νωρίτερα κατά του νόμου περί ιθαγένειας, έχει ακουστεί πολλές φορές να λέει ότι η Ν.Δ. πρέπει να ανοιχτεί προς τα δεξιά και το επιχείρημά του είναι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τα θολά νερά της Ακροδεξιάς φουσκώνουν διαρκώς.

• Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δεν ανακατεύτηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΕΡΤ. Άκουσε και δεν είπε πολλά, επίσης αφήνοντας το δίδυμο Λαζαρίδη – Μουρούτη να κάνει το κέφι του. Τον ένοιαζε περισσότερο να απαλλαγεί από την ευθύνη για τους 12.500 διαθέσιμους που δεν βρίσκονταν. Ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι ο Μανιτάκης «παίζει καθυστέρηση», του είχε αναθέσει την υψηλή εποπτεία των καταργήσεων και συγχωνεύσεων άχρηστων οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου. Ο Σταμάτης κατάλαβε γρήγορα ότι η δουλειά αυτή είναι περισσότερο δύσκολη από όσο φαίνεται, καθώς έπεφτε συνεχώς πάνω σε απρόθυμους γαλάζιους υπουργούς, όπως ήταν για παράδειγμα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στο Εσωτερικών. Η δυσκολία να τους τραβήξει τα γκέμια τον έφερε γρήγορα σε αδιέξοδο και όταν βρέθηκαν από άλλους 2.600 απολυμένοι (ΕΡΤ) δεν είχε κανέναν λόγο να προβάλει αντίσταση. Έμεινε στην ακτή και παρακολουθούσε το καράβι που έφευγε, για να πέσει τελικά πάνω σε παγόβουνο. Ασχολείται, όμως, τώρα με την ανέλκυση του ναυαγίου και έδωσε αυτός τη μάχη στη Βουλή, στη συζήτηση για τη ΝΕΡΙΤ. Εμφανίστηκε μετριοπαθής και συναινετικός, αναγνώρισε ότι ήταν λάθος της Ν.Δ. η απόρριψη της πρότασης Μόσιαλου επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ενώ τοποθετήθηκε με πολλά «ήξεις – αφήξεις» σχετικά με τους χειρισμούς που οδήγησαν στο παρόν αδιέξοδο.

Οι εμπειρότεροι στα μυστήρια του Μαξίμου λένε ότι με τη φόρα που έχει πάρει ο Σταμάτης σύντομα θα πέσει πάνω σε έναν ογκόλιθο, τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλει για τον εαυτό του τον ρόλο του συντονιστή και του επόπτη υπουργών. Για την ώρα απολαμβάνει τα ωραία καθήκοντα του ΥΠΕΞ, ένα ευχάριστο διάλειμμα για τον ίδιο που έχει βυθιστεί στην ΠΑΣΟΚική παρακμή, όμως το γραφείο του στην αντιπροεδρία, στην οδό Ζαλοκώστα, είναι ήδη έτοιμο και τον περιμένει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:34