search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:23
MENU CLOSE

Χάμπερμας και Έκο στην Αθήνα

23.07.2013 21:00
Χάμπερμας και Έκο στην Αθήνα - Media

Λαμπροί στοχαστές θα έρθουν για το 23o Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας. Τα διλήμματα, οι σκέψεις και οι σύγχρονες αναζητήσεις θα «ζωντανέψουν» στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. 

Λαμπροί στοχαστές θα έρθουν για το 23o Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας. Τα διλήμματα, οι σκέψεις και οι σύγχρονες αναζητήσεις θα «ζωντανέψουν» στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Πώς μπορεί κανείς να φιλοσοφεί στην εποχή του μηδενισμού; Τι σημαίνει «φιλοσοφώ» σήμερα; Ποια είναι η στάση του φιλοσόφου στον σημερινό κόσμο; Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στο 23ο Παγκόσμιο  Συνέδριο Φιλοσοφίας που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 4 έως και τις 10 Αυγούστου. Περισσότεροι από 2.000 σύγχρονοι φιλόσοφοι από 105 χώρες του κόσμου θα πάρουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου που έχει θέμα «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» και διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία.

Όνειρο ζωής ήταν για την οργανωτική επιτροπή και τον πρόεδρό της, τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Βουδούρη η πραγματοποίησή του στην Ελλάδα. Θα είναι μία επιστροφή στις κλασικές πηγές της φιλοσοφίας, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, ότι το 2013 συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το συνέδριο διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια σε μια διαφορετική χώρα, η οποία επιλέγεται με την ίδια διαδικασία που γίνεται και η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.  

Στην Πνύκα, λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού, (τόπος όπου λαμβάνει χώρα ο διάλογος του Πλάτωνα «Φαίδρος»), οι σύγχρονοι φιλόσοφοι θα περπατήσουν, θα συνομιλήσουν, θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του ανθρώπου του 21ου αιώνα. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στο Ηρώδειο και οι κανονικές πολυπληθείς εργασίες του στην Πανεπιστημιούπολη.

Μεταξύ των συνέδρων συγκαταλέγονται κορυφαίες προσωπικότητες της φιλοσοφίας και διανοούμενοι, όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Λούκα Σκαραντίνο, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, ο Μπιλ Μακμπράιτ, ο Ντέρμοτ Μόραν, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο Εβάνδρο Αγκάτσι και πολλοί άλλοι. Οι σύγχρονοι θεράποντες της φιλοσοφίας θα στείλουν μηνύματα για τις αξίες, τις θέσεις, τους πνευματικούς προσανατολισμούς και τη στάση των φιλοσόφων στον σύγχρονο κόσμο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του σημαντικότερου εν ζωή ευρωπαίου στοχαστή Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οποίος πριν από λίγο καιρό, μιλώντας στο Βέλγιο, στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν, είπε ότι η πολιτική της Γερμανίας οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή. Μεταξύ δημοσιολογίας και μυθοπλασίας και κοντά στα πανεπιστήμια και τους χώρους εκπαίδευσης, ο καθηγητής Ουμπέρτο Έκο πάντα βρίσκει τρόπους να ξαφνιάζει είτε μιλώντας για τον φασισμό είτε για τη σημειολογία της καθημερινότητας.

Η φιλοσοφία γίνεται στον δρόμο ή στους δημόσιους χώρους, πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Πολύ πιο ζωντανός από πολλούς ζωντανούς, ο Πλάτωνας εξακολουθεί να εκλύει τη διαχρονική του «αύρα». Δεν είναι τυχαίο που οι σύγχρονοι φιλόσοφοι θα ξεκινήσουν τις εργασίες του συνεδρίου από την ιστορική σχολή του. Στους έντονα φορτισμένους χώρους από τη συγκλονιστική προσωπικότητα του Σωκράτη, στα ίδια μέρη όπου εκφωνήθηκαν οι πλατωνικοί διάλογοι, θα ξαναζωντανέψουν οι συζητήσεις, οι σκέψεις, τα κρίσιμα διλήμματα και οι ζοφερές αντιφάσεις της εποχής μας. Γιατί όπως έλεγε ο αιρετικός φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ στη φράση «κάνω φιλοσοφία» η σημαντική λέξη δεν είναι η «φιλοσοφία» αλλά το «κάνω».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:21