search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:31
MENU CLOSE

Η Μετάλλαξη του MTV

02.08.2013 21:00
Η Μετάλλαξη του MTV - Media

«I love my MTV». Αυτό ήταν ένα από τα παλαιότερα σλόγκαν του καναλιού, που εξέπεμψε σήμα για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου του 1981, αμφισβητώντας την κυριαρχία του ραδιοφώνου.

«I love my MTV». Αυτό ήταν ένα από τα παλαιότερα σλόγκαν του καναλιού, που εξέπεμψε σήμα για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου του 1981, αμφισβητώντας την κυριαρχία του ραδιοφώνου. Τριάντα δύο χρόνια μετά, το «Μ» δεν σημαίνει μόνο «Μουσική» αλλά και… reality show

Το πρώτο βιντεοκλίπ που πρόβαλε ποτέ το μουσικό κανάλι, το θυμούνται μόνο όσοι είναι εξπέρ στο Trivial Pursuit. Την εγκαθίδρυση ενός τριακονταετούς και βάλε τηλεοπτικού… κατεστημένου σήμανε το τραγούδι των Buggles με τίτλο «Video Killed the Radio Star». Εσκεμμένο; Σίγουρα. Προφητικό; Εν μέρει. Διότι στην πολυετή παρουσία του στις οθόνες μας, το MTV όσο μας καθήλωσε, άλλο τόσο μας απογοήτευσε, με αποτέλεσμα να στρέφουμε ξανά τα… αυτιά μας στα ερτζιανά και τους Dj’s, με σκοπό να ακούσουμε μουσική χωρίς «διαλείμματα». Τα διαλείμματα αυτά στο MTV μεταφράζονται σε ριάλιτι και εκπομπές χωρίς μουσικό περιεχόμενο. Τα μουσικά βιντεοκλίπ κινδυνεύουν να αναχθούν σε είδος υπό εξαφάνιση. Μόνο αν αποφασίσετε να… βρικολακιάσετε, μπορεί και να πετύχετε πέντε τραγούδια στη σειρά.
Η επέτειος των τριάντα ετών πέρασε, οπότε ας αφήσουμε τις κολακείες. Γιατί βγάζει κανείς αφρούς από το στόμα με τα προγράμματα που παρελαύνουν τα τελευταία χρόνια. Δεκαεξάχρονες με παιδί («Teen Mom»), το διαβόητο «Jersey Shore» με τους ηλιοκαμένους Ιταλοαμερικανούς-ίδες, το «Punk’d», με τον Άστον Κούτσερ να προσπαθεί να δικαιολογήσει τον λόγο ύπαρξής του στις οθόνες, σαχλοεκπομπές κουτσομπολιού, είναι θεάματα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πού χάθηκαν οι καλές εποχές του Music Television.

Όταν ακόμα υπήρχε ρομαντισμός
Ακόμα και στο MTV όμως, υπήρξαν κάποτε ρομαντικές ψυχές. Το κανάλι είχε δημιουργηθεί με συγκεκριμένη αποστολή. Όλοι άλλωστε ήθελαν να βλέπουν μουσικά κλιπ 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, με μόνη ενδιάμεση «ενόχληση» τους (κατά τα άλλα, συμπαθέστατους) Vj’s, ή αλλιώς Βίντεο Τζόκεϊ (ένα είδος τηλεοπτικού Dj). Ακόμα αναπολούν κάποιοι τη γλυκύτατη φιγούρα της Μάρθα Κουίν, η οποία ήταν από τους πρώτους βίντεο τζόκεϊ, μαζί με τους Μαρκ Γκούντμαν, Νίνα Μπλάκγουντ, Άλαν Χάντερ και Τζέι-Τζέι Τζάκσον. Η εκπομπή «MTV News», από την άλλη, ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσε το κοινό. Νέα και ειδήσεις αποκλειστικά γύρω από τη μουσική, με τον Κερτ Λόντερ να μετατρέπεται σε εμβληματική φιγούρα για την εκπομπή και το κανάλι. Ο Λόντερ, δε, ήταν αυτός που μετέδωσε πρώτος την είδηση του θανάτου του Κερτ Κομπέιν, δείγμα τού πόσο «μέσα» στα πράγματα ήταν το MTV.
Ο φρόντμαν των Nirvana μάλιστα είχε κοσμήσει με την παρουσία του μια από τις μακροβιότερες και μακράν ποιοτικότερες εκπομπές, το «MTV Unplugged», όπου καλλιτέχνες του χώρου έδειχναν μια πιο ακουστική πλευρά τους. Η ίδια εκπομπή σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το real deal της δεκαετίας του ’90.

Όλοι οι καλοί χωρούσαν
Το MTV για ένα μεγάλο διάστημα δεν ήθελε να δυσαρεστήσει κανέναν και τους σεβόταν όλους. «Άκουγε» τι ήθελε το κοινό, αλλά δεν έμπαινε στην παγίδα τού να προβάλει μόνο ό,τι ήταν χιπ, τρέντι, ψαγμένο ή ό,τι ορολογία μπορεί να σκεφτεί κανείς. Στα ντουζένια του (80’s,90’s), κανένα μουσικό είδος δεν έμεινε παραπονεμένο. Το alternative γράπωσε ένα κομμάτι της τηλεοπτικής πίτας («Alternative Nation» ’92-’96), ενώ το χιπ-χοπ, η ραπ και η μέταλ κέρδισαν την προβολή που τους άξιζε με τα «Yo! MTV Raps» (’88-’95) και «Headbangers Ball» (’87-’95).
Πρώτο το κανάλι μυρίστηκε την άνοδο της ποπ και της ηλεκτρονικής μουσικής στα τελη του ’90 με ανάλογες προβολές και εκπομπές.
Αλλά από τις καλύτερες στιγμές του καναλιού ήταν όταν έβαζε στη θέση του οδηγού τους ίδιους τους θεατές, με εκπομπές που ένιωθες «καναλάρχης» για πάνω από μία ημέρα. Εν αρχή ην το «Dial MTV» (’86-’96) και αργότερα το επιτυχημένο «Total Request Live» (’98-’08) ή «TRL», όπως έγινε γνωστό, με τον Κάρσον Ντέιλι ως παρουσιαστή. Εσύ διάλεγες τα τραγούδια, εσύ διαμόρφωνες τα προγράμματα και ήταν η απάντηση στις κατά καιρούς κατηγορίες ότι το MTV… ξεχνούσε να παίζει βιντεοκλίπ.

Κι ύστερα ήρθε η… κατρακύλα
Η γενική… πτώση βέβαια ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μια περίοδο που στο MTV αποφάσισαν να «εκμοντερνιστούν». Οι έρευνές τους τούς οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο κόσμος προτιμά να σπαταλά τον χρόνο του στο κανάλι βλέποντας ριάλιτι, που, αν και ήταν δοκιμασμένη συνταγή («The Real World», «True Life»), δεν έβγαιναν με τη σέσουλα. Έκτοτε πολλά τηλεοπτικά προϊόντα («Jersey Shore», «Jackass», «Punk’d», «MADE», «Pimp My Ride» κ.λπ.) έριξαν αισθητά το ήδη σε αρνητική τροχιά επίπεδο του καναλιού. Φτάσαμε λοιπόν να ικετεύουμε για επαναλήψεις του καλύτερου animated διδύμου στον πλανήτη, τους «Beavis and Butthead», να ψάχνουμε στο YouTube τη Μαντόνα να τραγουδά το «Like a Virgin» στα «MTV Video Music Awards» του 1984 και να χαζεύουμε αξέχαστα βίντεοκλιπ στα… θυγατρικά κανάλια VH1 και MTV2.

– Η μακροβιότερη εκπομπή του MTV παραδόξως δεν είναι μουσική, αλλά ριάλιτι! Το «The Real World» βρίσκεται στον αέρα από το 1992 και λαμβάνει χώρα σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και πιο σπάνια της Ευρώπης. Το πρόγραμμα ακολουθεί τις ζωές οκτώ ανθρώπων ηλικίας 18-25 και τη συμβίωσή τους σε ένα σπίτι για ένα διάστημα αρκετών μηνών.

– Το ελληνικό MTV (MTV Greece) μεταδίδεται στους δέκτες μας εδώ και πέντε χρόνια, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2008, και είναι η 36η ευρωπαϊκή εκδοχή του γνωστού μουσικού καναλιού. Το περιεχόμενο και η μορφή του παραμένουν πιστά στα αμερικανικά πρότυπα, το κανάλι όμως φροντίζει παράλληλα να παρακολουθεί στενά και την ελληνική νεανική πραγματικότητα και μόδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:30