search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:55
MENU CLOSE

Πούτιν και Μέρκελ: Πολιτική λύση στη συριακή κρίση

29.08.2013 15:15
Πούτιν και Μέρκελ: Πολιτική λύση στη συριακή κρίση - Media

«Υπογραμμίστηκε η σημασία της εξέτασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία». Επιμένει ο Κάμερον και επιστρατεύει τους νομικούς. Το Σάββατο θα είναι έτοιμη η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Την ώρα που η πρώτη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία επί της Βρετανικής πρότασης κατέληξε σε αδιέξοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας υπέρ μιας πολιτικής λύσης.
 
Σημειώνεται πως χθες Ρωσία και Κίνα στο Σ.Α. του ΟΗΕ διαφώνησαν με τη βρετανική πρόταση που καταδίκαζε τη Συρία ενώ παράλληλα άφηνε εν λευκώ τη λήψη των «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι.
 
Όπως μεταδίδεται , ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση των επιθεωρητών του οργανισμού για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
 
Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, «υπογραμμίστηκε η σημασία της εξέτασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», σημείωσε το γραφείο Τύπου της ρωσικής προεδρίας.
 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να επιδιώξει να δοθεί μια γρήγορη, διεθνής αντίδραση στη συριακή κρίση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Η καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια γρήγορη, ομόφωνη, διεθνή απάντηση», επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί πολιτικά.
 
Ας σημειωθεί πως χθες από τη Χάγη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε αντιπροτείνει να δοθεί περισσότερος χρόνος.

Το Σάββατο η έκθεση των επιθεωρητών: 

Στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα βρίσκεται το Σάββατο η αναφορά της αποστολής επιθεωρητών επί των καταγγελιών χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, η οποία και θα τεθεί εν συνεχεία (χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Ολομέλειας.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η έρευνα των επιθεωρητών θα ολοκληρωθεί το επόμενο 24ωρο, η αποστολή θα αναχωρήσει από τη Δαμασκό το πρωί του Σαββάτου και την ίδια ημέρα θα τον ενημερώσουν επί των ευρημάτων τους.
 
Ο Μπαν Γκι-μουν επανέλαβε πως πρέπει να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση τη στιγμή που κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες εν όψει στρατιωτικού πλήγματος κατά του καθεστώς Άσαντ.

Συναντώνται και πάλι οι "Πέντε" του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Νέα συνάντηση θα έχουν απόψε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της Συρίας.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 (ώρα Ελλάδας), ενώ μία από τις πηγές ανέφερε πως τη συνεδρίαση ζήτησε η ρωσική πλευρά.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που είχαν οι αντιπροσωπείες της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και τη Ρωσίας την Τετάρτη, οπότε τέθηκε επί τάπητος ένα βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, δεν υπήρξε κατάληξη σε κάποια απόφαση.

Επιμένει ο Κάμερον: 

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως επιστράτευσε και τους νομικούς για να στηρίξει μια μονομερή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.
 
Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, που όπως επισημαίνει, δείχνει ότι έχει νομικά το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ακόμη και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια ενέργεια.
 
Για να στηρίξει μια τέτοια θέση, παρά τη συνεχή αμφισβήτηση, έδωσε στη δημοσιότητα και  υλικό από τις υπηρεσίες πληροφοριών της, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει επίθεση με χημικά στη Συρία και είναι «πάρα πολύ πιθανό» ότι πίσω από αυτήν ήταν η συριακή κυβέρνηση, καθώς και πως υπάρχουν «ορισμένα» στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε αυτό.
 
Λίγο αργότερα ωστόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου πως θα ήταν αδιανόητη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν υπάρχει «συντριπτική αντίθεση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Κατά την ομιλία του εμφανίστηκε πεπεισμένος  – αλλά όχι 100% – ότι πίσω από τα χημικά βρίσκεται ο πρόεδρος Άσαντ, υποστηρίζοντας πως η στρατιωτική δράση θα είναι η απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου.
 
Πάντως ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επέμεινε πως οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Βρετανίας θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή ότι «τα στοιχεία πρέπει να προηγούνται των αποφάσεων» και όχι το αντίστροφο.
«Δεν αποκλείω να στηρίξω τον Πρωθυπουργό, όμως πιστεύω πως θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει καλύτερα υπέρ της θέσης του απ' ό,τι έκανε σήμερα» πρόθεσε.

Στη φωτογραφία πολεμικό αεροσκάφος της RAF προσγειώνεται στη βρετανική Βάση της Κύπρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:55