28/01/2020 11:08:40

ΟΛΜΕ: «Τα σχολεία θα γίνουν \"ο θάνατός σου, η ζωή μου\"

ΟΛΜΕ: «Τα σχολεία θα γίνουν \"ο θάνατός  σου, η ζωή μου\"  - Media
Την έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ για το πολυνομοσχέδιο για το νέο λύκειο, εξέφρασε στο «Π» η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ελένη Ζωγραφάκη-Τελεμέ, λίγες ώρες μετά την υπερψήφισή του επί της αρχής.
 
Η αντιπρόεδος της ΟΛΜΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «άλλο ένα δείγμα οπισθοδρόμησης» που θα μετατρέψει τα Λύκεια σε «αρένες» για μαθητές που θα καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα υψηλό ανταγωνισμό. «Στόχος τους είναι να διώξουν μαθητές από το Λύκειο, άρα να μεγαλώσει η μαθητική διαρροή. Δεύτερον, με το σύστημα που γίνεται απόλυτα εξετασιοκεντρικό, καθώς θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, θα αυξηθεί η παραπαιδεία και το φροντιστήριο. Τα αδύναμα οικονομικά στρώματα από την άλλη θα εξωθούν από το γενικό Λύκειο», επεσήμανε η κ. Ζωγραφάκη.
 
Παράλληλα, τοποθετήθηκε για τα ΣΕΚ (παρόμοια με τα δημόσια ΙΕΚ) τα οποία θα καλούνται- όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο- να ακολουθήσουν οι μαθητές μετά τα 15 τους χρόνια εφόσον δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την πορεία τους στο Λύκειο. Για την ίδια πρόβλημα συνιστά το γεγονός πως «οι μαθητές θα οδηγούνται βίαια προς τα εκεί και θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν μαθητεία. Να δουλεύουν δηλαδή σε επιχειρήσεις χωρίς ασφάλεια και με χαμηλές αμοιβές- αν βέβαια υπάρχουν». Το σχολείο μετατρέπεται έτσι σε «σχολείο ανισοτήτων και ταξικών φραγμών. Το σύστημα εξακολουθεί να είναι άκρως ανταγωνιστικό. Θα μπαίνουν οι  καλύτεροι των καλύτερων και το ίδιο το σχολείο αντί να βασίζεται στο πνεύμα συνεργασίας θα είναι σχολείο ‘’ο θάνατός σου, η ζωή μου’’».
 
Αναφορικά, τέλος, με την αντιπρόταση της ΟΛΜΕ για τη Δημόσια εκπαίδευση, η κ. Ζωγραφάκη, υποστήριξε πως επιθυμούν να υπάρχει 12ετές  (και όχι 9ετές) υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλους, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν προκειμένου ο μαθητής να έχει «ολοκληρωμένη γνώση ως πολίτης».
 
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα και Τρίτη) το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.